Κορονοϊός: Η τακτική Τζόνσον που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα

Επιστήμονες καταγγέλλουν πως η τακτική Τζόνσον για τον κορονοϊό θα στοιχίσει πολλές ζωές. Πάνω από 1.000 τα κρούσματα του COVID-19 επισήμως, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους ενδεχομένως αγγίζει τα 10.000.
Κορονοϊός: Η τακτική Τζόνσον που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
iEidiseis

iEidiseis

13:26 - 15/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 14:34 - 15/03/2020

Η Βρετανία βρίσκεται «τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία» σε ότι αφορά τη διασπορά του νέου κορονοϊού στους κατοίκους της, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον νεό κορονοϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, ενώ εκτίμησε πως η κορύφωση των κρουσμάτων του COVID-19 στη Βρετανία ενδέχεται να γίνει σε 10 έως 14 εβδομάδες. «Πιστεύουμε ότι η κορύφωση ενδέχεται να απέχει 10 έως 14 εβδομάδες, ίσως και λίγο αργότερα», σημείωσε.

Την ίδια μέρα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το περάσμα σε μια νέα φάση του σχεδίου δράσης, σε εκείνο της «καθυστέρησης», το οποίο έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στο να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου να άρει την πίεση από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.Πάντως αν και «πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στη δημόσια υγεία αυτής της γενιάς», κατά τον βρετανό πρωθυπουργό, η χώρα δε λαμβάνει αυστηρά μέτρα περιορισμού όπως σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, μιας και που η γηραιά ήπειρος βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας, καθώς το εν λόγω σχέδιο κινείται σε άλλη λογική.

{https://twitter.com/piersmorgan/status/1238386520450650118}

Η χώρα δεν εξετάζει, προς το παρόν, να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις ή να κλείσει τα σχολεία, επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ειλικρινής με τους Βρετανούς πολίτες, περισσότερες οικογένειες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους», σημείωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές, όπως και το μοντέλο των μέτρων που επιλέγεται, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των ειδικών, οι οποίοι επισημαίνουν ευθέως πως η τακτική Τζόνσον «θέτει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές».

22398752

Ανοιχτή επιστολή

Ειδικότερα, με ανοιχτή επιστολή τους, 229 ειδικοί σε επιστημονικά θέματα που κυμαίνονται από τα μαθηματικά μέχρι τη γενετική, σημειώνουν πως η σημερινή προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου θα θέσει το εθνικό σύστημα υγείας υπό πρόσθετη πίεση και θα «βάλει σε κίνδυνο πολύ περισσότερες ζωές από ό, τι είναι απαραίτητο».

Οι υπογράφοντες επέκριναν επίσης τα σχόλια του κ. Βάλανς, σχετικά με τη διαχείριση της εξάπλωσης της λοίμωξης ώστε να καταστεί ο πληθυσμός «άτρωτος».

Οι επιστήμονες - όλοι από πανεπιστήμια της χώρας - αμφισβήτησαν επίσης την άποψη της κυβέρνησης ότι οι άνθρωποι δε θα πειθαρχούσαν σε περιορισμούς εάν αυτοί επιβάλλονταν πολύ σύντομα.

«Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο παραλληλίζονται με τις καμπύλες ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν ήδη σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, και η Γερμανία. Τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των μολυσμένων θα ανέλεθι σε δεκάδες χιλιάδες μέσα σε λίγες μέρες (...) και το ξέσπασμα αυτό θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή», τονίζουν.

Σκληρές επικρίσεις

Τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται οι επικριτικές φωνές για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στον COVID-19 - που θυμίζει την αρχική στάση του Ντ. Τραμπ πριν καταφύγει κι εκείνος «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τις ΗΠΑ - με τις φωνές διαμαρτυρίας από την επιστημονική κοινότητα να ενισχύονται από την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην υπουργού Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος γράφοντας στην Evening Standard ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ο κ. Χαντ υπογράμμισε ότι οι χώρες όπου φαίνεται να περιορίζεται το ξέσπασμα, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας, υιοθέτησαν από νωρίς δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η αναστολή κοινωνικών δραστηριοτήτων για ηλικιωμένα άτομα.

«Γιατί επιτρέπουμε ακόμη επισκέπτες στα κέντρα ευγηρίας; Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι η έσχατη λύση, αλλά πολλά άτομα μπορεί να ενθαρρυνθούν να εργαστούν από το σπίτι, μειώνοντας τον συνωστισμό στο μετρό, τα λεωφορεία και τα τρένα», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας πως κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ανοιχτά ότι επιλέγει μια ανεύθυνη πρακτική που θα οδηγήσει σε περισσότερα θύματα, προερχόμενα κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, με σκοπό απλώς να μην διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η επιθυμητή «ανοσία αγέλης», που εικάζεται ότι θα αποκτηθεί αφού νοσήσουν πολλοί βρετανοί πολίτες, αναμένεται να επιτευχθεί με υψηλότερο κόστος από ό,τι σε άλλες χώρες, τονίζουν ειδικοί και αναλυτές.

{https://twitter.com/RichardBurgon/status/1238836337253498881}

Οι ασκούντες κριτική στην πολιτική Τζόνσον προσθέτουν, εξάλλου, πως δεν γνωρίζουμε αρκετά για τον νέο κορονοϊό ώστε να είμαστε βέβαιοι πως η ανοσία εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ασθενών που ιάθηκαν και πως άρα, το εν λόγω σχέδιο στηρίζεται σε ασαφείς παράγοντες και υψηλό ρίσκο.

Πανικός

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις Τζόνσον και Βάλανς - οι δηλώσεις του οποίου «παρερμηνεύτηκαν» κατά το υπουργείο Υγείας της χώρας - σκόρπισαν τον πανικό σε πολλούς πολίτες οι οποίοι κυριολεκτικά «άδειασαν» τα σούπερ μάρκετ σε ορισμένες περιοχές.

{https://www.facebook.com/tzanakopoulos/posts/10103080518992409}

Οι τράπεζες φαγητού στη Βρετανία αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση από αναξιοπαθούντες ανθρώπους, καθώς οι πολίτες της χώρας που αγωνιούν για την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν αδειάσει τα ράφια από τα σουπερμάρκετ, υποστηρίζουν εκάλλου οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ την Παρασκευή.

Πολλές από αυτές υπογραμμίζουν πως ήδη «αγκομαχούνε» να βοηθήσουν τους τακτικούς παραλήπτες της αγαθοεργίας τους και προετοιμάζονται για την αύξηση της ζήτησης, καθώς οι εργαζόμενοι χωρίς εξασφαλισμένη θέση θα πυκνώσουν τις τάξεις των αναξιοπαθούντων έχοντας αναγκασθεί να σταματήσουν να δουλεύουν και δεν πληρώνονται, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

{https://twitter.com/JamesMelville/status/1236000560727429120}

Σημειώνεται πως η πιο πρόσφατη σύσταση στους Βρετανούς είναι να απομονώνονται για επτά ημέρες εάν αρχίσουν να βιώνουν ένα επίμονο βήχα ή πυρετό και να συνεχίσουν με αυστηρή υγιεινή, όπως να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες και ότι ο COVID-19 παραμένι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ ακόμη κι αν δεν είναι... προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

21 νεκροί

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαδραστικού χάρτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μέχρι στιγμής 14:00 ώρα Ελλάδος) ανέρχονται σε 1.140.

Κατά τον ίδιο απολογισμό τη μάχη με τον ιό έχασαν 21 πολίτες της χώρας και ανάρρωσαν 18.

Σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ το Σάββατο «η αύξηση των νέων ασθενών αγγίζει το 35%» τις τελευταίες 24 ώρες.

βρεταν

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων