Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί στην Ευρώπη - Προβλέψεις για 240.000 θύματα στις ΗΠΑ

Δραματικές προβλέψεις για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό στις ΗΠΑ, όπου ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 4.000. Στην Ευρώπη τα δύο τρίτα των θυμάτων είναι στην Ιταλία και την Ισπανία.
Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί στην Ευρώπη - Προβλέψεις για 240.000 θύματα στις ΗΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

11:32 - 01/04/2020
Τελευταία ενημέρωση: 11:48 - 01/04/2020

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους των 30.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, τα δύο τρίτα των οποίων στην Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 07.00 GMT.

Με 30.063 θανάτους (επί 458.601 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), η Ευρώπη είναι η περισσότερο πληγείσα ήπειρος από την πανδημία Covid-19. Η Ιταλία βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη με 12.428 θανάτους. Ακολουθεί η Ισπανία με 8.189 θανάτους, και η Γαλλία με 3.523.

Με τα μάτια στην καμπύλη

Στην Ευρώπη, τα μάτια είναι στραμμένα στις καμπύλες εξέλιξης της επιδημίας εν αναμονή της κορύφωσης της θνητότητας που στην συνέχεια θα φέρει την ανακούφιση των υπερκορεσμένων μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία, την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (άνω των 12.400 σε διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μηνός), τα μέτρα αποκλεισμού αρχίζουν να φέρνουν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα έπειτα από τρεις εβδομάδες εφαρμογής.

Ομως, στην ιταλική χερσόνησο, καταγράφηκαν 837 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε χθες σε ολόκληρη την χώρα στην μνήμη των θυμάτων και προς τιμήν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, η Ισπανία, με 8.189 νεκρούς, ανησυχεί για την αντοχή του συστήματος υγείας με τον υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Περί τους 500 ασθενείς υπέκυψαν στα γαλλικά νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σε μία ακόμη αύξηση ρεκόρ που φέρνει τον συνολικό απολογισμό στους 3.523 θανάτους στην Γαλλία.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει έως και 240.000 θανάτους - «Γριπούλα» για τον Μπολσονάρου ο ιός

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τους αμερικανούς πολίτες να προετοιμασθούν, όπως και η Ευρώπη, για «πολύ, πολύ οδυνηρές εβδομάδες» απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, την χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το 1945, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αφού αγνόησε αρχικά τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα του, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους συμπατριώτες του: «Θέλω κάθε Αμερικανός να είναι έτοιμος για τις δύσκολες ημέρες που μας περιμένουν. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ οδυνηρές».

Ο ομόλογός του της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, αφού αγνόησε επίσης αρχικά το κίνδυνο της πανδημίας , χαρακτηρίζοντας την νόσο «γριπούλα», αποφάσισε τελικά να υποχωρήσει και να την χαρακτηρίσει «την μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας».

Σε μία ένδειξη της σύγχυσης στην οποία βρίσκονται τα κέντρα αποφάσεων, ο διοικητής αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το πλήρωμα του οποίου έχει προσβληθεί από τον ιό, αντιμετώπισε την άρνηση του Πενταγώνου να επιτρέψει την απομάκρυνση του πληρώματος από το πλοίο, που βρίσκεται παγιδευμένο στην νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού.

Σε τετρασέλιδη επιστολή προς την διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Μπρετ Κρόζιερ, διοικητής του USS Theodore Roosevelt, παραδέχεται ότι «η απομάκρυνση της πλειονότητας του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου που βρίσκεται σε αποστολή και η απομόνωσή του επί δύο εβδομάδες μπορεί να φαίνεται μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα. Αλλά είναι ένα επιβεβλημένο ρίσκο». Ματαίως.

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υπό περιορισμό

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότεροι θάνατοι ημερησίως, καθ΄υπέρβασιν των θλιβερών ρεκόρ που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφθασε τους 4.076 την Τετάρτη, διπλασιαζόμενος σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περισσότερο από το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η νόσος θα προκαλέσει 100.000 - 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ με δεδομένη την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα, έναντι 1,5 - 2,2 εκατομμυρίων θανάτων, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερους των 41.000 νεκρούς σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο στην Κίνα, περισσότερα από 830.000 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί στον κόσμο, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων στην Ευρώπη, 186.000 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 108.000 στην Ασία.

Στις ΗΠΑ, σήμανε εν τέλει γενικός συναγερμός, με περισσότερο των τριών τετάρτων του αμερικανικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες αποκλεισμού.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων