Κόσμος

Άγρια επίθεση στη Γαλλία: Η Άγκυρα καταδικάζει «εντόνως» τo γεγονός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την κόντρα του με τον Εμανουέλ Μακρόν σε θρησκευτική διαμάχη και τώρα η Τουρκία καταδικάζει το μακελειό στη Γαλλία.  

Σοκαρισμένη είναι ολόκληρη η Ευρώπη από τη σημερινή (Πέμπτη) σφαγή στη Νίκαια της Γαλλίας, η οποία στοίχησε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.  

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μία γυναίκα αποκεφαλίστηκε, ενώ, ο δήμαρχος της πόλης φέρεται να δήλωσε πως ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη, φώναζε «Αλάχου Άκμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»). Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. 

Τα θύματα βρίσκονταν εντός της βασιλικής εκκλησίας της Νοτρ Νταμ, της μεγαλύτερης καθολικής εκκλησίας της πόλης. Την ώρα της επίθεσης, είχε μόλις αρχίσει η Θεία Λειτουργία.

Αν και τα κίνητρα της επίθεσης (με μαχαίρι) του δράστη δεν έχουν επισήμως αποσαφηνιστεί, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να είναι θρησκευτικού χαρακτήρα. Άλλωστε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ανοιχτεί μεγάλη διαμάχη μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών και της Γαλλίας, με προεξέχουσα την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.  

«Εσείς είστε φασίστες με όλη την έννοια της λέξης, εσείς είστε ένας κρίκος στην αλυσίδα του ‘’ναζισμού’’», έλεγε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας.  

Η διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού ξέσπασε μετά την επίθεση έξω από γαλλικό σχολείο τη 16η Οκτωβρίου, όπου ένας νεαρός τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον Σαμιέλ Πατί, έναν καθηγητή που είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Τα σκίτσα εκτέθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αλληλεγγύης και ο Μακρόν δήλωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσει τα συντηρητικά πιστεύω του Ισλάμ να επιβληθούν των γαλλικών αξιών, προκαλώντας την οργή των μουσουλμανικών χωρών.   

Σήμερα το μεσημέρι, λοιπόν, η Άγκυρα έσπευσε να καταδικάσει «εντόνως» την «άγρια» επίθεση στη Νίκαια.  Επέλεξε να παραμερίσει την σφοδρή αντιπαράθεσή της με το Παρίσι και να εκφράσει την αλληλεγγύη της.

«Καταδικάζουμε εντόνως την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας […] και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πέτσας: Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ατομικής ευθύνης
Chevron Right