Ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο και η αμερικανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο.
Στρατιώτες, εκπαιδευμένοι σκύλοι, πράκτορες του FBI και drones έχουν επιστρατευτεί, τόσο μέσα στο Καπιτώλιο, όσο και έξω στους δρόμους, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες φοβούνται για τρομοκρατικά χτυπήματα που μπορεί να κάνουν οι οπαδοί του Τραμπ.
Μάλιστα, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε ο πρώτος στην Ιστορία που έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.
Δείτε φωτογραφίες από το Καπιτώλιο που έχει μετατραπεί σε φρούριο:
«Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του σώρευαν τον θυμό ενός βίαιου όχλου»
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο λόγο, ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιμ Μακ Γκόβερν, πήρε τον λόγο και επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος σημείωσε πως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με τους συμμάχους του, υποκίνησαν έναν βίαιο όχλο και ότι συσσώρευσαν την οργή με την επίθεση στο Καπιτώλιο.
“Το Κογκρέσο συνεδρίασε προκειμένου να εκπληρώσει το συνταγματικό του καθήκον”
«Την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, το Κογκρέσο συνεδρίασε προκειμένου να εκπληρώσει το συνταγματικό του καθήκον, επικυρώνοντας τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις έπειτα από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Αυτή είναι μια τελετουργική διαδικασία για το Κογκρέσο, που στέλνει στον κόσμο το μήνυμα πως η Δημοκρατία στις ΗΠΑ επιμένει», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «σε μια συγκέντρωση μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του σώρευαν τον θυμό ενός βίαιου όχλου».
«Ο Μπάιντεν να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ»
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έπειτα από μια «τετραετία κατάχρησης των δημοκρατικών αρχών», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη Human Rights Watch.
Μιλώντας στο Reuters πριν από τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης, ο Κένεθ Ροθ δήλωσε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιφρόνησε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και με ασυνεπή τρόπο άσκησε κριτική για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος άλλων χωρών.
“Ο Μπάιντεν θα πρέπει να κάνει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής”
Ο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο Ροθ, ο εκτελεστικός διευθυντής της μκο.
«Ο Τραμπ υπήρξε η απόλυτη καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιφρόνησε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του υποκινώντας την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ως ένα τελευταίο παράδειγμα της φυσικής κλιμάκωσης τεσσάρων ετών κατάχρησης των δημοκρατικών αρχών», δήλωσε ο Ροθ στην τηλεόραση του Reuters στη Γενεύη.
Ο Ροθ κατηγορεί τον Τραμπ ότι «συντάχθηκε με κάθε φιλικό αυταρχικό ηγέτη υπό τον ήλιο», ενώ άσκησε κριτική για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους «θεωρούμενους εχθρούς του» την Βενεζουέλα, την Κούβα, το Ιράν και «ενίοτε την Κίνα».
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ