Γιώργος Καπόπουλος

Γιώργος Καπόπουλος

Η στρατηγική στροφή των ΗΠΑ προς ένα νέο New Deal δεν ακυρώνει μόνον τον μύθο της αυτορυθμιζόμενης αγοράς αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας –Κεντροαριστεράς που προσχώρησαν στο Θατσερικό Δόγμα της ΤΙΝΑ (There is no alternative , δεν υπάρχει Εναλλακτική Επιλογή).

Εάν μετά τις Εκλογές του 2016 οι Σοσιαλιστές με την αποχή η το παρών στη Βουλή δεν επέστρεφαν στις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές που οριοθετούν και διαφοροποιούν την Αριστερά από την Δεξιά τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είχαν υποσκελισθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση από τους Podemos.

Σε ποιο βαθμό οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ έχουν την ρητή η και σιωπηρή έγκριση της Ουάσιγκτον;

Η διαχείριση της επόμενης μέρας της Πανδημίας μεταμόρφωσε τον Μπάιντεν και τον έκανε ήδη συγκρίσιμο με το νέο κοινωνικό συμβόλαιο New Deal του Ρούζβελτ μετά το 1932, αλλά και πρόγραμμα της Μεγάλης Κοινωνίας του Τζόνσον μετά το 1964.

Όλα δείχνουν ότι σε ότι αφορά την Εξωτερική Πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν η κρίσιμη δοκιμασία για την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών θα είναι όχι οι εκατό πρώτες μέρες στο Λευκό Οίκο, αλλά ο Ιούνιος μήνας.

Αν μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Ουάσιγκτον διαπιστώσει απροθυμία προσαρμογής της Άγκυρας, τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια σκληρή καταδικαστική απόφαση για το σκάνδαλο της HalkBank ή ακόμη και ακύρωση της συνάντησης Μπάιντεν με Ερντογάν - Βρυξέλλες όπως Κανόσα…Ανάλυση Γιώργος Καπόπουλος. 

Συνολικά μόνον το 12% θέλει αυξημένες αρμοδιότητες για την Ε.Ε., ενώ το 63% βρίσκει ότι η Ένωση είναι υπερβολικά γραφειοκρατική.

Το non paper προτείνει την δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, Μεγάλης Σερβίας και Μεγάλης Κροατίας και την αναπόφευκτη συγκρότηση αμιγώς Μουσουλμανικού Κράτους στην Βοσνία.

Έχει η σκληρή ρητορική Μπάιντεν προς το Πεκίνο και την Μόσχα πραγματικό αντίκρισμα η απλώς υπηρετεί την ανασύνταξη των συμμαχιών των ΗΠΑ, δηλαδή την Διατλαντική Σχέση και την υπό διαμόρφωση συσπείρωση των χωρών της ευρύτερης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού;

Με δεδομένο ότι το Ισραήλ θεωρεί την παρουσία και την επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή, στο Ιράκ στην Συρία και τον Λίβανο, με η και χωρίς πυρηνικά όπλα, στρατηγικών διαστάσεων απειλή είναι βέβαιο ότι η ανταρσία Νετανιάχου θα έχει και νέα επεισόδια. 

Σελίδα 1 από 8

NEWSROOM

Όλες οι Ειδήσεις