Το Κίνημα για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (07/02), απευθύνθηκε στη διοίκηση και στο συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Σλοβενίας (RTVSLO) με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή από τη διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού
Σε απάντηση του αιτήματος αυτού, η διεύθυνση του RTVSLO υποστήριξε το εξής: «Η διοίκηση, όπως και ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου κοινού, παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα στη Γάζα, ιδιαίτερα τους θανάτους αθώων θυμάτων, γυναικών και παιδιών».
Ακόμα, το RTVSLO τόνισε ότι η διοίκηση της EBU «έχει ήδη εξηγήσει δύο φορές ότι τα μέλη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, δηλαδή οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, και όχι οι χώρες, είναι αυτοί που διαγωνίζονται«. Παρά ταύτα, η διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Σλοβενίας θα καλέσει την EBU να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό μαζί με τα μέλη της.
Οι αντιδράσεις για το Ισραήλ στη Eurovision 2024
Στη Σουηδία, η οποία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού στο Μάλμε τον Μάιο, περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, μεταξύ των οποίων και η Robyn, έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη διοργανώτρια Αρχή του θεσμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), επισημαίνοντας την υποκρισία της απέναντι στην «ανθρωπιστική καταστροφή», που συντελείται στη Γάζα, όπως αναφέρει η Aftonbladet.
Οι Φινλανδοί καλλιτέχνες κάλεσαν τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας (YLE) να πιέσει την EBU να αποτρέψει «μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει μια στρατιωτική κατοχή [από το να αποκτήσει] μια δημόσια σκηνή για να καθαρίσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής».
Από την πλευρά της, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTÉ) έλαβε σχεδόν 500 e-mails, που το καλούσαν να αποσυρθεί από τη διοργάνωση, εάν το Ισραήλ συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Journal.
Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου διεξήχθη ο πρώτος ημιτελικός του εθνικού τελικού της Νορβηγίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, του λεγόμενου Melodi Grand Prix 2024, και κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης εμφανίστηκε διαδηλώτρια με τη σημαία της Παλαιστίνης.
{https://x.com/escinsiders/status/1746263716780257368}
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισλανδίας (RÚV) δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την απόφασή για το αν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία εθνικής επιλογής, στην οποία συμμετέχει ένας Παλαιστίνιος τραγουδιστής, ο Bashar Murad με το τραγούδι «Vestrið Villt».
{https://youtu.be/omXojKs6pDU}
Επίσης, η Idoia Villanueva, βουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ισπανία, θέλησε να τονίσει τον ρόλο του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε επιστολή προς την EBU και στάλθηκε εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς.
Μάλιστα, σε σχετική επιστολή της που περιήλθε στην κατοχή του Politico, η Ισπανίδα ευρωβουλεύτρια – μεταξύ άλλων – τονίζει: «Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ (KAN) δημοσίευσε, τον περασμένο Νοέμβριο, ένα βίντεο με ανήλικους να τραγουδούν για τη Γάζα και να εκστομίζουν φράσεις όπως "μέσα σε έναν χρόνο θα τους εξοντώσουμε όλους", αναφερόμενοι στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας».
Ποια η θέση της EBU για το Ισραήλ
Η EBU πήρε θέση στο ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision μέσα από ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 στη βελγική εφημερίδα HLN και σημειώνει πως δεν σχεδιάζει να αποκλείσει το Ισραήλ.
Χαρακτηριστικά, η EBU τονίζει: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς - όχι για κυβερνήσεις - και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU - με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο - εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».
Ακόμα, επισημαίνεται ότι η EBU βασίζει την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.
Ο κρυφός «άσος» του Ισραήλ για τη Eurovision 2024
Η ερευνήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Zoë Jay, δήλωσε αρχικά, στις 31 Ιανουαρίου, πως μπορεί να είναι εφικτή η αποβολή του Ισραήλ από τον μουσικό διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις της στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, η ίδια είπε: «Ο πήχης για τον αποκλεισμό χωρών από τον διαγωνισμό είναι ψηλά, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα πιθανό το Ισραήλ να αποκλειστεί για παρόμοιους λόγους με τη Ρωσία. Ειδικά τώρα που το Διεθνές Δικαστήριο έχει δηλώσει τον "πιθανό κίνδυνο" γενοκτονίας. Η συμμετοχή του Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της EBU ως ενός οργανισμού που ενώνει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Zoë Jay, η οποία εργάζεται στη μονάδα που μελετά τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, τις αξίες και τα ιδανικά στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, υπάρχει ένας παράγοντας που μειώνει την πιθανότητα αποκλεισμού του Ισραήλ. Είναι ο κύριος χορηγός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, δηλαδή η MoroccanOil, εταιρεία γνωστή για τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
«Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στο Ισραήλ, οπότε η EBU έχει οικονομικό κίνητρο να κρατήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό. Ωστόσο, η πιθανότητα να μείνει εκτός το Ισραήλ αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερες συμμετέχουσες χώρες ασκούν πίεση στην EBU», τόνισε στη συνέχεια η Zoë Jay και πρόσθεσε: «Αρκετές συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, απείλησαν να αποχωρήσουν αν η Ρωσία συμμετείχε το 2022. Οι καλλιτέχνες και οι fans στην Ισλανδία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία έχουν εκφράσει ιδιαίτερα έντονα την άποψή τους για τον αποκλεισμό του Ισραήλ».