Media

Πώς το «Καλημέρα Ελλάδα» είπε «καληνύχτα»: Το παρασκήνιο για τους «τίτλους τέλους» του Γ. Παπαδάκη

Πως ο Γιώργος Παπαδάκης οδηγήθηκε στην έξοδο μετά από 34 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης του ΑΝΤ1.
Γιώργος Παπαδάκης
NDP

Είναι σύνηθες οι άνθρωποι της τηλεόρασης, αυτοί που βρίσκονται μπροστά από τις κάμερες, όταν αποχωρούν από μία εκπομπή, ένα κανάλι ή από την ενεργό υπηρεσία, είθισται να αποχαιρετούν το κοινό. Είναι μέρος του τηλεοπτικού savoir faire που παραβιάζεται σπάνια. Συνήθως, όταν εκείνος που αποχωρεί δεν γνωρίζει τις αποφάσεις των ανωτέρων του.

Ο Γιώργος Παπαδάκης τη Δευτέρα 28 Απριλίου έγραψε τηλεοπτική ιστορία. Κι αυτό διότι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εκπομπή που ο ίδιος «ανέστησε» την ημέρα που συμπληρώνονταν 33 χρόνια από την ημέρα πουν το «Καλημέρα Ελλάδα» βγήκε στον αέρα στις 26 Απριλίου του 1992. Είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο -σε άλλες χώρες με διαφορετική τηλεοπτική κουλτούρα θα το έλεγαν κι αντιεπαγγελματικό- ένας κεντρικός παρουσιαστής να ανακοινώνει στο κοινό την αποχώρησή του δύο μήνες πριν το φινάλε της σεζόν.

Τι οδήγησε τον Γιώργο Παπαδάκη στην απόφασή του

Ο Γιώργος Παπαδάκης συνηθίζουμε να ακούμε εδώ και χρόνια ότι είναι η «σημαία» του ΑΝΤ1. Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία του αντιπροσώπευε με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της «οικογένειας του ΑΝΤ1» όπως πλασάρονταν από τη γέννηση του σταθμού. Και η εκπομπή του, με την οποία ξεκίναγε τα καθημερινό πρόγραμμα, αποτελούσε για χρόνια εγγύηση για ένα δυνατό lead in, το όνειρο κάθε καναλάρχη.

Όμως, η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, ούτε χωρίς συγκρούσεις. Η σχέση του Γιώργου Παπαδάκη με τον ΑΝΤ1 πέρασε πολλές αναταράξεις, ειδικά από τη στιγμή που ο «πατριάρχης» Μίνως Κυριακού, άρχισε να παραχωρεί μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα παιδιά του και να αποσύρεται σταδιακά από τις επιχειρήσεις, ασκώντας την αφ’ υψηλού εποπτεία.

Τότε υπήρξε ένα «κύμα» αποχωρήσεων από τον σταθμό. Αποχωρήσεων που πάντα απολύτως «οικειοθελείς». Όμως το κύμα ανασφάλειας και οι φήμες για επικείμενες μεγάλες αλλαγές και ξηλώματα προσώπων οδήγησαν πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα στην έξοδο.

Ελένη Μενεγάκη όπως Γιώργος Παπαδάκης

Η πιο τρανταχτή ήταν της Ελένης Μενεγάκη. Η ανακοίνωση της Ελένης αρχές καλοκαιριού του 2005 ότι μετά από 10 χρόνια αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας στην πρωινή ζώνη αποχωρεί από το κανάλι του Μαρουσιού έπεσε σαν βόμβα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Ελένη Μενεγάκη κατευθύνθηκε προς τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, προκαλώντας σοκ στον ανταγωνισμό.

Η Ελένη Μενεγάκη μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή του «Πρόσωπα» τότε στον Alpha δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για όσα έζησε στον ΑΝΤ1.

Από τη στιγμή που έφυγε ο σύζυγός μου, Γιάννης Λάτσιος, από το κανάλι άρχισα να νιώθω άβολα και υπόλογη. Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος λόγος της διακοπής της συνεργασίας μου με το κανάλι. Ήταν πολλά πραγματάκια, τα οποία έβλεπα να γίνονται σε άλλους και δεν θα ήθελα να μείνω, για να τα ζήσω και εγώ», είπε η «ωραία Ελένη». Και κατέληξε: «Δεν έφυγα μόνο εγώ από το κανάλι. Και άλλοι έφυγαν. Ο ΑΝΤ1 άδειασε».

Η αλήθεια είναι ότι, πολύν καιρό πριν η Ελένη ανακοινώσει τη μεταγραφή της, στους διαδρόμους του ΑΝΤ1 κυκλοφορούσαν φήμες ότι τόσο η ίδια, όσο και ο Γιώργος Παπαδάκης και κάποια ακόμα πρόσωπα, που έχουν απλώσει «ρίζες» στον σταθμό, θα πρέπει να «περιοριστούν».

Η Ελένη επέλεξε τον δρόμο της εξόδου. Ο Γιώργος Παπαδάκης, όπως είναι γνωστό στους παλιότερους, αγωνίστηκε σκληρά και πέτυχε να διατηρήσει την εκπομπή του, αποκρούοντας τις κατηγορίες περί «παλιομοδίτικης» τηλεόρασης κ.λπ.

Ο Γιώργος Παπαδάκης και ο ανταγωνισμός

Το «Καλημέρα Ελλάδα» υπήρξε αναμφισβήτητα leader στην ζώνη του για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, μέσα στα 33 χρόνια που συμπληρώθηκαν ακέραια την Δευτέρα 28 Απριλίου, πολλά άλλαξαν στο τηλεοπτικό τοπίο. Σχεδόν όλα τα κανάλια απέκτησαν ομοειδείς εκπομπές. Την κίνηση ματ βέβαια την έκανε ο Alpha. Τον Μάρτιος του 2014 σε μια κίνηση κόντρα στο ρεύμα, ο σταθμός έβγαλε το «Happy Day» και σάρωσε.

Παρόλα αυτά, το «Καλημέρα Ελλάδα» πετύχαινε πάντα αξιοπρεπή νούμερα και πρόσθετε πόντους εγκυρότητας στον σταθμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Παπαδάκης είναι ο δημοσιογράφος που εκπροσώπησε το κανάλι στα τελευταία προεκλογικά debate.

Όμως, υπήρχε πάντα ένα αγκάθι. Ότι δεν ποτέ δεν στέριωσε συμπαρουσιαστής δίπλα στον Γιώργο Παπαδάκη. Όλοι όσοι δοκιμάστηκαν σε με το σκεπτικό ότι θα αποτελούσαν εν καιρώ τη διάδοχη κατάσταση, με την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους, αποχώρησαν. Ο λόγος φαίνεται ότι ήταν πως ο δημοσιογράφος, ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να περάσει πίσω από τις κάμερες σε διάστημα κάποιων μηνών, διαρκώς ανέβαλε στην αποχώρησή του.

Έτσι, καταλήξαμε και στην αποχώρηση της Μαρίας Αναστασοπούλου, της παρτενέρ του έως το τέλος της περασμένη σεζόν. Ήταν μια αποχώρηση που απασχόλησε τα Μέσα κυρίως για έναν λόγο. Όταν η Μαρία Αναστασοπούλου είχε πάει στον ΑΝΤ1, προερχόμενη από τον ΣΚΑΪ, στην συμφωνία που έκανε περιλαμβάνονταν ότι ο ρόλος του Γιώργου Παπαδάκη μπροστά στις κάμερες θα μειώνονταν σταδιακά μέχρι να αναλάβει αποκλειστικά επιτελικό ρόλο. Αυτό δεν έγινε και η Μαρία Αναστασοπούλου πήρε το καπελάκι της και έφυγε.

Η καταστροφική σεζόν 2024 – 2025

Μετά την αποχώρηση της Μαρίας Αναστασοπούλου, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία μπροστά στις κάμερες και οι εντάσεις με τον Γιώργο Παπαδάκη δεν κρύβονταν, ο δημοσιογράφος πλαισιώθηκε φέτος από δημοσιογράφους του ενημερωτικού τομέα του σταθμού με περιορισμένο ρόλο.

Η συγκεκριμένη επιλογή -πιθανότατα δεν υπήρχε κι άλλη- δεν στέφθηκε από επιτυχία. Τα νούμερα τηλεθέασης ήταν πρωτοφανώς κακά για μια εκπομπή που κάποτε έδρεπε δάφνες. Και πριν περάσει ο πρώτος μήνας, οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν. Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ήταν πολλά και κάλυπταν όλη τη γκάμα.

Σενάριο πρώτο: Φεύγει ο Παπαδάκης και αντικαθίσταται από άλλον παρουσιαστή. Σενάριο δεύτερο: Καταργείται η εκπομπή και γίνεται εκπομπή lifestyle. Σενάριο τρίτο (ως προσωρινό μέτρο): Ψαλιδίζεται η διάρκεια της εκπομπής ώστε να αρχίζει πιο νωρίς το «Πρωινό».

Τα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν για τη ζώνη είναι πολλά. Η Σταματίνα Τσιμτσιλή το παραδέχτηκε η ίδια, ο Παναγιώτης Στάθης δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο, ο Γιώργος Λιάγκας και, εσχάτως, η Τατιάνα Στεφανίδου.

Το «λάθος» του Παπαδάκη κι ο εκνευρισμός Λιάγκα

Ο Γιώργος Παπαδάκης, όταν κατάλαβε ότι οι φήμες που πυροδοτούσαν τα δημοσιεύματα δεν θα σταματήσουν, ενήργησε ως καμικάζι. Αρχές Γενάρη ανήγγειλε από τον αέρα τη εκπομπής του ότι, σε συμφωνία με τον σταθμό, το «Καλημέρα Ελλάδα» θα ολοκληρώνεται στις 9:23.

Όμως, η εξαγγελία αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο Γιώργος Λιάγκα, πατώντας αφενός στα καλά νούμερα τηλεθέασης και αφετέρου στο συμβόλαιό του που αναφέρει με ακρίβεια τις ώρες της εκπομπής του, αρνήθηκε.

Φυσικά κάποιοι έσπευσαν να γράψουν ότι η άρνηση του παρουσιαστή ήταν θέμα «ευγένειας» προς την πρώην σύζυγό του Φαίη Σκορδά. Ότι δηλαδή δεν θέλησε η εκπομπή του να αρχίζει ταυτόχρονα με την δική της.

Αυτό είναι μάλλον αποκύημα φαντασίας, δεδομένου ότι το «Πρωινό μας» με τη Φαίη στον ΣΚΑΪ άρχιζε ταυτόχρονα με τον «Πρωινό» και γενικά δεν συνηθίζεται οι παρουσιαστές να αποφασίζουν για την κατανομή των ζωνών των καναλιών.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γιώργος Λιάγκας ως πιο έμπειρος σε θέματα τηλεθέασης, γνωρίζει ότι η αλλαγή της ώρας προς τα πάνω θα έχει αρνητική επίπτωση στα νούμερα τηλεθέασης.

Τελευταία έξοδος «Καλημέρα Ελλάδα»

Ο Γιώργος Παπαδάκης, το έχει δηλώσει επανειλημμένα, νιώθει το «Καλημέρα Ελλάδα» ως παιδί του και τους ανθρώπους που το στελεχώνουν οικογένειά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποχωρήσει είπε ότι συμβουλεύτηκε και την «φυσική οικογένειά» του.

Όμως, η αλήθεια είναι πως το κλίμα που είχε πλέον διαμορφωθεί στο κανάλι και εκτός ήταν, το λιγότερο, δυσοίωνο. Και ως παλιός γνωρίζει καλά ότι οι φήμες, όταν ανατροφοδοτούνται διαρκώς, ανατροφοδοτούνται από το ίδιο το κανάλι.

Γι’ αυτό αποφάσισε να δείξει ο ίδιος πρώτος την έξοδο. Να πάρει επάνω του την απόφαση και να αφήσει τους επόμενους δύο μήνες σαν κυλήσουν με ηρεμία, χωρίς πολεμικές κραυγές και περίεργα δημοσιεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Δημοσκόπηση: Επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση – Πτώση για την Πλεύσης Ελευθερίας Chevron Left
Δημοσκόπηση Interview: Επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση – Μικρή πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας