Media

Eurovision 2025: Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι πρόβες των 37 χωρών με τις «Big Five» (βίντεο)

Πλέον έχουν δημοσιοποιηθεί αποσπάσματα από την τηλεοπτική μετάδοση και των 37 τραγουδιών, που συμμετέχουν στη Eurovision 2025.
Eurovision 2025 Γαλλία Ιταλία Ισπανία
EBU | Eurovision Song Contest

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η διοργανώτρια Ελβετία, το Σάββατο (10/5), έκαναν τη δεύτερη πρόβα τους για τη Eurovision 2025 και έτσι ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές δοκιμές των 37 χωρών που συμμετέχουν.

Μάλιστα, μετά την τεχνική πρόβα στη σκηνή του «St. Jakobshalle», όπου πραγματοποιείται η Eurovision 2025, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων από την τηλεοπτική μετάδοση του κάθε τραγουδιού.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία διαγωνίζονται απευθείας στον τελικό της Eurovision 2025, αφού είναι οι «Big Five» χώρες, δηλαδή οι χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που είναι και η διοργανώτρια Αρχή του διαγωνισμού.

Μαζί τους, φυσικά, στον τελικό της Eurovision 2025, που θα γίνει στη Βασιλεία στις 17 Μαΐου, έχει προκριθεί και η Ελβετία ως νικήτρια του περσινού διαγωνισμού και οικοδέσποινα της φετινής έκδοσης. Η Ελβετία, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τα μέσα Μαρτίου, θα εμφανιστεί 19η επί σκηνής.

Οι σημερινές πρόβες στη Eurovision 2025

🇫🇷 Γαλλία

Η Γαλλίδα Louane είναι ένα είδωλο της γαλλικής μουσικής σκηνής, αφού έγινε γνωστή στο «The Voice». Το τραγούδι με τίτλο «Maman» αφηγείται το ταξίδι μιας ζωής – ένα παιδί που έγινε γυναίκα και μια κόρη που έγινε μητέρα. Στο επίσημο βίντεο δεσπόζει ο διάλογος της Louane μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, η οποία βλέπει τον νεότερο εαυτό της σε ένα σπίτι από τα παιδικά της χρόνια, αλλά η σκηνοθεσία για τη Eurovision 2025 έχει πάρει μια διαφορετική, αλλά όχι λιγότερο ισχυρή, κατεύθυνση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της Eurovision 2025, οι Γάλλοι περιέγραψαν την εμφάνιση ως εξής: «Στη σκηνή, η άμμος πέφτει κόκκος με κόκκο, όπως ο χρόνος που γλιστράει μέσα σε μια κλεψύδρα. Είναι κάτι περισσότερο από μια εμφάνιση. Είναι μια υπενθύμιση: Ο χρόνος κινείται γρήγορα και κάθε στιγμή μετράει. Το “Maman” μιλάει για την αγάπη, την απώλεια και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά.

Η κλεψύδρα γίνεται σύμβολο της ίδιας της ζωής – του κύκλου, του επείγοντος, της ομορφιάς του τώρα. Μέσα από τον πόνο, η Λοθανε παραδίδει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ό,τι και αν αντιμετωπίζουμε, μπορούμε πάντα να σηκωθούμε. Και ενώ η άμμος συνεχίζει να πέφτει, πρέπει να ζούμε με πληρότητα».

Υπάρχει ένας κύκλος στη μέση της σκηνής που είναι καλυμμένος με άμμο. Η Louane ερμηνεύει ολόκληρο το τραγούδι υπό το φως των προβολέων μέσα στον κύκλο, ξυπόλητη με ένα μακρύ, μαύρο δαντελένιο φόρεμα, καθώς η άμμος πέφτει σε συνεχή ροή στη μία πλευρά του κύκλου.

Κάποια στιγμή γονατίζει και καθαρίζει την άμμο, αποκαλύπτοντας έναν καθρέφτη – κάθε κίνηση είναι χορογραφημένη με ακρίβεια για να ανταποκρίνεται σε κάθε ρυθμό και γωνία λήψης. Ο φωτισμός χτίζεται μαζί με τις ορχηστρικές χορδές και το τύμπανο στο τραγούδι ηχεί σαν χτύπος της καρδιάς, μέχρι που η κάμερα δίνει ένα τελικό φωτισμένο πλάγιο πλάνο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

🇩🇪 Γερμανία

Οι Γερμανοί Abor & Tynna είναι τα τρίτα αδέρφια επί σκηνής φέτος μετά την Ισλανδία και την Ιρλανδία. Αυτοί οι δύο προέρχονται από μια οικογένεια μουσικών που εδρεύει στη Βιέννη, οπότε οι Αυστριακοί εκπροσωπούν τη Γερμανία στην Ελβετία – η Eurovision ξεπερνά τα σύνορα. Αυτή είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Γερμανία παρουσιάζει ένα τραγούδι στα Γερμανικά από το 2007, και τυχαίνει να είναι ένα απόλυτο bop.

Αυτή είναι άλλη μια εμφάνιση που έχει μια τεράστια λάμψη από τον εθνικό τελικό – ξεκινά με τον Abor να παίζει μια κλασική εισαγωγή του τραγουδιού «Baller» στο τσέλο μπροστά από μια κουρτίνα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, αλλά είναι ένα πολύ cool λευκό ηλεκτρικό τσέλο που φωτίζεται με λευκά LED.

Στη συνέχεια, η κουρτίνα πέφτει μαζί με το μπάσο, για να αποκαλύψει την Tynna πάνω σε μια τεράστια κατασκευή – ένα στερεοφωνικό boombox τύπου ’80s, ίσως 3 μέτρα ύψος, με μια κεντρική πλατφόρμα όπου η Tynna ερμηνεύει τον πρώτο στίχο και το ρεφρέν πριν κατέβει για να συναντήσει τους τέσσερις χορευτές της, οι οποίοι τη φωτίζουν με προβολείς χειρός ενώ κάνουν freestyle γύρω της.

Η Tynna φοράει ένα ρούχο που δίνει στη Λάρα Κροφτ σε ένα βερολινέζικο ύφος – στρατιωτικού τύπου hotpants και στρατιωτικές μπότες μέχρι το γόνατο, μαύρο crop top και δερμάτινα γάντια με σούρες μέχρι τον αγκώνα. Ο φωτισμός και τα γραφικά προσθέτουν στη ζοφερή, βιομηχανική ατμόσφαιρα – πολλά παλλόμενα λευκά και μπλε γράμματα στις οθόνες LED, που αναβοσβήνουν.

Για τον τελευταίο στίχο και το ρεφρέν η Tynna χορεύει στον διάδρομο, ενώ ο Abor παίζει το τσέλο του πάνω στο boombox. Το σπάσιμο του βιολοντσέλου στο τέλος; Πάει, αλλά δεν ξεχνιέται ποτέ. Υπάρχει ένα μεγάλο πυροτέχνημα στο φινάλε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

🇬🇧 Ηνωμένο Βασίλειο

To Ηνωμένο Βασίλειο και το φωνητικό τρίο τους Remember Monday έκανε τη δεύτερη τεχνική πρόβα. Αποτελούμενο από τις Lauren, Holly-Anne και Charlotte, το συγκρότημα με τις μελωδίες του έχει κάνει επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις έχουμε δει να ερμηνεύουν το «What The Hell Just Happened?» αρκετές φορές σε πάρτυ για τη Eurovision 2025 και τώρα φέρνουν το μοναδικό χάος τους στη σκηνή της Βασιλείας.

H αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε την εμφάνιση ως εξής: «Είναι το πρωί μετά την προηγούμενη νύχτα. Αποκαλύπτονται οι Remember Monday σε ένα μπουντουάρ σε στιλ Regency, αναλογιζόμενες τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Καθώς ακούγεται το πρώτο ρεφρέν, βγαίνουμε από το μπουντουάρ και με μια έκρηξη κίνησης τα κορίτσια προχωρούν στην πασαρέλα, μεταφέροντάς μας πίσω στο χάος της προηγούμενης βραδιάς.

Στην κεντρική σκηνή υπάρχει ένας γιγαντιαίος πολυέλαιος που έχει πέσει. Ο πολυέλαιος είναι μια εντυπωσιακή υπενθύμιση των χαοτικών γεγονότων της προηγούμενης νύχτας. Η ενέργεια στη συνέχεια αυξάνεται πριν η σκηνή βυθιστεί στο σκοτάδι, αφήνοντας το χάος. Τα φώτα επιστρέφουν και τα κορίτσια ξαναπηγαίνουν στην ασφάλεια του μπουντουάρ για μια τελευταία γλυκιά στιγμή.

Ο πολυέλαιος είναι ίσως 2,5 ή 3 μέτρα ψηλός, με κεριά γύρω. Βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής, γέρνοντας στη μία πλευρά, και αναβοσβήνει και φωτίζεται με διάφορα χρώματα κατά τη διάρκεια της εμφάνισης. Το μπουντουάρ βρίσκεται στη μία πλευρά της σκηνής – ένα παραπέτασμα με μαξιλάρια σε στυλ vintage με μια κεντρική εγκοπή καρδιάς.

Σχετικά με τα ρούχα, αυτά κορσέ φορέματα που είδαμε στο επίσημο βίντεο – η Lauren σε απαλό μπλε, η Holly-Anne σε ροζ και η Charlotte σε κίτρινο, με πολλά βολάν και λάμψεις. Πλάνα πάνω από τον πολυέλαιο και μερικά ωραία πλάνα πάνω από τις οθόνες LED. Επίσης, υπάρχει ένα πολύ χαριτωμένο τελικό πλάνο με τις Remember Monday να τραγουδούν τις τελευταίες νότες μέσα από την καρδιά στο μπουντουάρ.

Οι τρίφωνες αρμονίες απογειώνουν το τραγούδι, αλλά υπάρχει επίσης μια πραγματικά ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτών των τριών τραγουδιστών – σε ένα σημείο αρχίζουν όλες να γελούν καθώς τραγουδούν και αυτό μοιάζει πραγματικά ζεστό και φυσικό. Το όλο πράγμα προσφέρει απλά μια τεράστια ποσότητα διασκέδασης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα πυροτεχνήματα ολοκληρώνουν την εμφάνιση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

🇪🇦 Ισπανία

Ήρθε η ώρα για την Ισπανία, που φέτος εκπροσωπείται από τη Melody, η οποία ερμηνεύει το τραγούδι «Esa Diva». Είναι μια καθιερωμένη ποπ καλλιτέχνιδα στην Ισπανία, έχοντας κυκλοφορήσει πάνω από 30 singles και 6 άλμπουμ.

Αυτό το τραγούδι φέρνει την ενέργεια ενός καλοκαιρινού πάρτυ και το χορευτικό remix ήταν μόνο η αρχή της συνολικής ανανέωσης που έχει υποστεί αυτή η εμφάνιση από τότε που η Melody κέρδισε το Benidorm Fest, δηλαδή τον εθνικό τελικό της Ισπανίας, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Melody κατεβαίνει σε μια κούνια στην αρχή.

Η σκηνοθεσία μοιάζει πολύ εκλεπτυσμένη και υπάρχει μια σαφής αφήγηση που χωρίζει το τραγούδι σε τρεις ξεχωριστές πράξεις, η καθεμία γεμάτη ενέργεια και συναίσθημα. Κάθε πράξη έχει τα δικά της χρώματα και γραφικά – από το μοβ στην πρώτη πράξη στο κόκκινο στη δεύτερη, και το λευκό στο τέλος που συγχωνεύεται με το ορεινό σκηνικό στο πίσω μέρος της σκηνής.

Κάθε πράξη έχει, επίσης, τον δικό του συνδυασμό χορευτών – η Melody έχει συνολικά χορευτές, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες – και οι κινήσεις που εκτελούν είναι διαφορετικές σε κάθε πράξη. Η δομή της εμφάνισης είναι τόσο έξυπνη και, παρά την πολυπλοκότητα, της ανήκει η σκηνή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η Melody φορά ένα μαύρο κορσέ μπούστο με αιχμηρά σημεία στους ώμους και τους γοφούς – μας θυμίζει μαύρη ορχιδέα, συνδυασμένο με μαύρο φεντόρα και μαύρες μπότες μέχρι το μπούτι. Στο εναρκτήριο πλάνο, τη βλέπουμε στη σκιά σε λευκό φόντο. Ο χορός στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα είναι μια πραγματική στιγμή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

🇮🇹 Ιταλία

Η δεύτερη τεχνική πρόβα της Ιταλίας για τη Eurovision του 2025 και ο Lucio Corsi τραγουδάει την glam rock μπαλάντα του με τίτλο «Volevo Essere Un Duro». Είναι ένας 31χρονος τραγουδοποιός, με καταγωγή από την Τοσκάνη, αλλά τώρα ζει στο Μιλάνο. Έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό και στυλ, τόσο οπτικά όσο και μουσικά.

Το «Volevo Essere Un Duro» μεταφράζεται ως «ήθελα να είμαι σκληρός τύπος». Αυτό το τραγούδι είναι ένας όμορφος ύμνος για όσους αισθάνονται διαφορετικοί ή παλεύουν με την ταυτότητά τους.

Αυτό λοιπόν μοιάζει πολύ με τη σκηνοθεσία που είδαμε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο – το τραγούδι ξεκινά με τον Lucio Corsi σε ένα πολύ μακρύ πιάνο, φορώντας ένα γιγαντιαίο σακάκι bolero, το πιάνο μοιάζει με το κίτρινο που φορούσε στο επίσημο βίντεο, και το χαρακτηριστικό του λευκό μακιγιάζ. Εδώ ερμηνεύει το πρώτο τρίτο του τραγουδιού, συνοδευόμενος από τον κιθαρίστα και συν-δημιουργό του κομματιού, Tommaso Ottomano, πριν πάρει την κιθάρα του στο κέντρο της σκηνής.

Υπάρχει μια γιγαντιαία κατασκευή ή για την ακρίβεια δύο. Έχουμε δύο ρετρό ηχεία στο πίσω μέρος της σκηνής – το ένα είναι τετράγωνο, ίσως τέσσερα μέτρα ύψος, το δεύτερο λίγο μικρότερο. Δεύτερον, υπάρχει ένα φίλτρο σέπια που εφαρμόζεται στην έκδοση που βλέπετε στην τηλεόραση, το οποίο δίνει στην όλη εμφάνιση μια ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1970. Η τηλεοπτική μετάδοση έχει, επίσης, αγγλικούς υπότιτλους, που είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μεταφερθεί το συναίσθημα του τραγουδιού στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που δεν μιλούν Ιταλικά. Επίσης, έχουμε ένα σόλο φυσαρμόνικας από τον Lucio Corsi πριν από το τελευταίο ρεφρέν, με τον Lucio Corsi και τον Tommaso Ottomano στο σημείο όπου βρίσκεται το πλαίσιο της σκηνής.

Ο Lucio Corsi το αποδίδει όλο αυτό με το συνηθισμένο αβίαστο χάρισμά του – είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στη Eurovision 2025.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

🇨🇭 Ελβετία

Ώρα για τη διοργανώτρια Ελβετία, με τη Zoë Më να μας ταξιδεύει σε ένα μελωδικό ταξίδι αφού το τραγούδι της λέγεται «Voyage». Η Zoë Më γεννήθηκε στη Βασιλεία, οπότε πρόκειται να εκπροσωπήσει της πατρίδα της στην πόλη της – το «Voyage» ερμηνεύεται στα Γαλλικά, αλλά είναι γνωστή για το ότι τραγουδάει τόσο στα Γαλλικά όσο και στα Γερμανικά, συνδυάζοντας την ποιητική ποπ με το παραδοσιακό chanson.

Μάλιστα, η ελβετική αποστολή περιέγραψε την εμφάνισή της ως εξής: «Η Zoë Më της Ελβετίας παρουσιάζει το “Voyage” ως μια τρίλεπτη, αδιάλειπτη στιγμή κινηματογραφικής οικειότητας. Η εμφάνιση εκτυλίσσεται σε ένα μόνο συνεχές πλάνο με το χέρι, χωρίς περικοπές, χωρίς χορευτές, χωρίς χορογραφία, χωρίς σκηνικά, χωρίς σκηνικά, χωρίς γραφικά στις οθόνες LED και χωρίς πυροτεχνήματα. Επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην παρουσία της Zoë Më, ξεδιπλώνοντας έναν ήσυχο, συγκεντρωμένο κόσμο που βασίζεται στη συναισθηματική λεπτομέρεια.

Η εικόνα είναι απαλή και εκφραστική, με κινηματογραφική κάμερα και με τους ίδιους ακριβώς φακούς Zeiss Super Speed της δεκαετίας του 1970 που χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη ταινιών όπως ο “Ταξιτζής” και ο “Οργισμένο Είδωλο”. Αυτοί οι φακοί δημιουργούν ντελικάτες εκλάμψεις και ένα ρηχό βάθος πεδίου που απομονώνει απαλά τη Zoë στο κάδρο. Ξεκινά καθιστή, περιτριγυρισμένη από άπειρο μαύρο και φωτισμό που δίνει στην εμφάνιση την αίσθηση ενός πίνακα του Καραβάτζιο.

Φοράει ένα μαύρο μεταξωτό φόρεμα χωρίς ώμους από το Rowanne Studio, με αφηρημένα λουλούδια σε βαθύ κόκκινο, μοβ και μπλε χρώμα. Η κάμερα κινείται γύρω της, καταγράφοντας τις εναλλαγές μεταξύ σύνδεσης και ενδοσκόπησης χωρίς διακοπή. Χειρίζεται εξ ολοκλήρου με το χέρι, φέρει μια φυσική, αναπνέουσα ποιότητα που ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στην ενέργεια και στην παρουσία της Zoë Më. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής ροή ήσυχης, λεπτομερούς παρατήρησης. Οικεία, άμεση και αφιλτράριστη.

Στη γέφυρα, η ατμόσφαιρα “σπάει”. Ο καπνός, ο άνεμος και τα έντονα, υπερεκτεθειμένα φλας διακόπτουν την ηρεμία, αλλά η κάμερα δεν “κόβει” ποτέ. Γέρνει, κάνει κύκλους και ανταποκρίνεται σε αυτή τη ρήξη με μια ενστικτώδη αίσθηση της κίνησης, παραμένοντας στενά συντονισμένη με τη Zoë Më καθ’ όλη τη διάρκεια. Καθώς η ένταση υποχωρεί, οι θεατές έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο, με τα φώτα των τηλεφώνων τους να λάμπουν σαν αστέρια γύρω από τη Zoë Më, προτού τα πάντα διαλυθούν στο απέραντο μαύρο, δηλαδή εκεί από όπου όλα άρχισαν.

Το “Voyage” είναι μια εμφάνιση που βασίζεται στην αυτοσυγκράτηση και την κινηματογραφική ακρίβεια. Χρησιμοποιεί την κλίμακα της σκηνής της Eurovision με διαφορετικό τρόπο, έχοντας όλη την προσοχή στη Zoë Më και στο συναίσθημα που μεταφέρει σε κάθε καρέ. Τίποτα δεν αποσπά την προσοχή. Τίποτα δεν διακόπτει. Μόνο μια φωνή, μια παρουσία και μια στιγμή που μοιάζει βαθιά προσωπική».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θρίλερ στο Ελληνικό: Ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στην υπόθεση με τους τρεις θανάτους - Ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών
GBL: Νίκη παραμονής για το Μαρούσι - Υποβιβάστηκε το Λαύριο μετά από 10 χρόνια
Μαρούσι Chevron Right