Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στη Eurovision συνολικά 44 φορές από το ντεμπούτο της το 1974. Μέσα σε αυτά τα πολλά χρόνια, είναι λογικό να μην θυμάται κανείς όλες τις συμμετοχές – εκτός ίσως από τους πολύ μεγάλους fans του διαγωνισμού.
Όταν όμως είναι στο πρόσφατο παρελθόν, συνήθως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Μέρες που είναι -σήμερα είναι ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2025- αρχίσαμε να θυμόμαστε τις εμφανίσεις της Ελλάδας από τα πρόσφατα χρόνια. Και ανακαλύψαμε, και μια ελληνική συμμετοχή -του 2016- που ήρθε 38η!
Όλα ξεκίνησαν με έναν συνάδελφο που ανέφερε την εμφάνιση του Γιώργου Αλκαίου και το «OPA» με το οποίο κατέκτησε την 8η θέση στον διαγωνισμό. Και όχι, δεν είναι αυτή η ελληνική συμμετοχή που δεν θυμάται κανείς.
Μετά βρεθήκαμε στο 2014 και θυμηθήκαμε αυτή τη συμμετοχή μας στη Eurovision που πήρε την 20ή θέση. Πόσοι από εσάς τη θυμούνται;
Ακούσαμε ξανά την Κατερίνα Ντούσκα που συμμετείχε το 2019 και πήρε την 21η θέση.
Από το πολύ πρόσφατο παρελθόν, δεν μπορούσαμε να θυμηθούμε το όνομα της Amanda Georgiadi Tenfjord που μας εκπροσώπησε στον διαγωνισμό το 2022 που άρεσε σε κοινό και επιτροπή και βγήκε τελικά 8η!
Τελικά, βρεθήκαμε στο 2016 και όταν αναρωτηθήκαμε ποιος μας είχε εκπροσωπήσει, δεν μπορούσαμε να θυμηθούμε. Στην αναζήτηση, εμφανίστηκε, ότι το συγκρότημα Argo είχε πάει στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Utopian Land». Η συμμετοχή μας δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό εκείνη τη χρονιά, και στην κατάταξη εμφανιζόμαστε στην 38η θέση. Το 2016 επίσης ήταν ο πρώτος αποκλεισμός της Ελλάδας στη Eurovision – έχουμε τρεις συνολικά (2016, 2018 και 2023).