Media

Eurovision: 20 χρόνια από τη νίκη της Ελλάδας – Όταν η Έλενα Παπαρίζου έγινε «Number One»

Με 230 βαθμούς, το τραγούδι «My Number One» που ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου, χάρισε στην Ελλάδα το μοναδικό της βραβείο στη Eurovision.
Eurovision 2005 Έλενα Παπαρίζου My Number One
INTIME

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Μαΐου 2005, όταν η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη – και μοναδική – μέχρι στιγμής νίκη της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision χάρη στην Έλενα Παπαρίζου και στο τραγούδι «My Number», που δημιούργησαν ο Μάνος Ψαλτάκης, ο Χρήστος Δάντης και η Ναταλία Γερμανού.

Από τότε, όμως, πέρασαν 20 χρόνια και το iEidiseis γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τον δρόμο προς την ελληνική κορυφή στη Eurovision 2025.

Η επιλογή της Παπαρίζου για τη Eurovision 2005

Επισημαίνεται ότι η ΕΡΤ είχε ανακοινώσει ότι θα επέλεγε εσωτερικά τον καλλιτέχνη της για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2005. Ο πρώτος καλλιτέχνης που προσεγγίστηκε από την ΕΡΤ με επίσημη πρόταση, ήταν ο εκπρόσωπος της χώρας στον διαγωνισμό του 2004, δηλαδή ο Σάκης Ρουβάς, με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να δηλώνει στις 15 Ιουνίου 2004 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι θα ήθελε να τους εκπροσωπήσει και πάλι, αν δεχόταν την πρόταση. Ωστόσο, στις 22 Ιουλίου 2004, αρνήθηκε καθώς θεώρησε ότι κάποιος άλλος καλλιτέχνης θα έπρεπε να λάβει την ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι εξέτασε την πρόταση.

Πάντως, μία άλλη φημολογούμενη καλλιτέχνιδα ήταν η Άννα Βίσση η οποία είχε δηλώσει, τον Ιούνιο του 2004, ότι «θα πήγαινε στη Eurovision αν της το ζητούσαν», ωστόσο αργότερα αρνήθηκε καθώς βρισκόταν στις ΗΠΑ για να προωθήσει το τραγούδι της με τίτλο «Call Me» κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Στις 27 Νοεμβρίου 2004, αναφέρθηκε ότι η Δέσποινα Βανδή θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό του 2005 και ήταν «έτοιμη να υπογράψει τα απαραίτητα συμβόλαια», ωστόσο αυτό χάλασε λόγω συγκρούσεων με την – τότε – δισκογραφική εταιρεία στην οποία ανήκε η Δέσποινα Βανδή, δηλαδή τη Heaven Music, για έναν όρο που απαιτούσε όλα τα τραγούδια της Δέσποινα Βανδή να είναι γραμμένα από τον δημοφιλή Έλληνα συνθέτη, Φοίβο.

Έλενα Παπαρίζου: Γιόρτασε τα 20 χρόνια από τη νίκη στη Eurovision – «Θα πήγαινα ξανά»

Ακόμα, στις 28 Νοεμβρίου 2004, η – τότε – σχολιάστρια της ΕΡΤ στη Eurovision, Δάφνη Μπόκοτα, δήλωσε ότι η Δέσποινα Βανδή και η ΕΡΤ ήταν κοντά σε συμφωνία, αλλά είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ήταν πολύ ακριβή» για να τη στείλουν στον διαγωνισμό. Επίσης, δήλωσε ότι η Δέσποινα Βανδή ανησυχούσε για τη συμμετοχή της στη Eurovision, ενώ η διεθνής της καριέρα πήγαινε καλά, λέγοντας: «Εδώ στην ΕΡΤ δεν καταλαβαίνουμε, γιατί οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι τόσο ανασφαλείς να συμμετάσχουν».

Την ίδια περίπου εποχή φημολογούνταν και η Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια και συμμετέχουσα στο «Fame Story», Άνετ Αρτάνι, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν υλοποιήθηκαν. Στις 8 Δεκεμβρίου 2004, η Δάφνη Μπόκοτα δήλωσε και πάλι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των καλλιτεχνών λόγω ενός «εμποδίου» εντός του ραδιοτηλεοπτικού φορέα

Πάντως, στις 15 Ιανουαρίου 2005, το STAR είχε αναφέρει ότι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, δηλαδή οι Franz Ferdinand, συναντήθηκαν με την ΕΡΤ, αλλά σύντομα αποκλείστηκαν, καθώς ζητούσαν περισσότερα χρήματα και «δεν είχαν ιδέα πώς λειτουργεί η Eurovision και έτσι πρότειναν να συνθέσουν ένα remake ενός παλαιότερου τραγουδιού τους». Έτσι, στις 22 Ιανουαρίου 2005, η ΕΡΤ επιβεβαίωσε την Έλενα Παπαρίζου ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στον διαγωνισμό του 2005. Η Έλενα Παπαρίζου είχε προηγουμένως εκπροσωπήσει την Ελλάδα το 2001, ως μέλος των Antique, καταλαμβάνοντας την 3η θέση με το τραγούδι «(I Would) Die For You».

Η ΕΡΤ δήλωσε, επίσης, ότι η καλλιτεχνική πορεία της Έλενας Παπαρίζου στη Σουηδία ήταν «ένας παράγοντας που σίγουρα συνέβαλε στην τελική επιλογή της Έλενας Παπαρίζου, δεδομένου ότι οι ψήφοι του βορρά θεωρούνται σημαντικές».

Ο εθνικός τελικός και το «My Number One»

Μετά την ανακοίνωση της Έλενας Παπαρίζου ως εκπροσώπου της, η ΕΡΤ αποκάλυψε ότι θα ερμήνευε τέσσερα τραγούδια κατά τη διάρκεια ενός εθνικού τελικού με τίτλο «Eurovision Party». Δεκαπέντε τραγούδια προκρίθηκαν από 100 που είχαν υποβληθεί από Έλληνες και ξένους συνθέτες και τέσσερα επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από την Έλενα Παπαρίζου και εκπροσώπους της ΕΡΤ και της Sony BMG, της δισκογραφικής εταιρείας που ανήκε – τότε – η Έλενα Παπαρίζου.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2005, τα τέσσερα τραγούδια παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής εκπομπής «EuroMania» της ΕΡΤ.Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο Φωκάς Ευαγγελινός θα ήταν ο χορογράφος και για τα τέσσερα διαγωνιζόμενα τραγούδια.

Ωστόσο, στις 19 Φεβρουαρίου 2005, το «The Light in Our Soul», σε σύνθεση του Κώστα Μπίγαλη, αποκλείστηκε, καθώς το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει και διατεθεί στο Amazon από το συγκρότημα «Big Alice».

Ο εθνικός τελικός για τη Eurovision 2025 πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2005 στο νυχτερινό κέντρο «Fever», στην Αθήνα, με παρουσιάστρια την Ελληνοσουηδή δημοσιογράφο, Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, που στο μεταξύ είχε διαδεχθεί τη Δάφνη Μπόκοτα. Η Έλενα Παπαρίζου ερμήνευσε και τα τρία τραγούδια και το νικητήριο τραγούδι, το «My Number One», επιλέχθηκε από ένα συνδυασμό ψηφοφορίας κοινού (60%) και κριτικής επιτροπής (40%).

Πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού η Παπαρίζου

Η Έλενα Παπαρίζου πραγματοποίησε μια περιοδεία προώθησης που χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τραγουδώντας το τραγούδι της σε διάφορες χώρες ενόψει του διαγωνισμού της Eurovision. Η περιοδεία άρχισε στις 12 Μαρτίου 2005 από το Βερολίνο, όπου επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Ανταλλαγής Τουρισμού, ερμηνεύοντας το «My Number One».

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Μόσχα της Ρωσίας, όπου η Έλενα Παπαρίζου συμμετείχε σε μια εκπομπή για το MTV Ρωσίας και στη συνέχεια παρουσίασε το ελληνικό τραγούδι στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο. Επίσης, έδωσε αρκετές συνεντεύξεις στον Τύπο και πριν φύγει, παρευρέθηκε σε δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην ελληνική πρεσβεία.

Κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο θαυμαστές της, με το βίντεο κλιπ του «My Number One» να παίζει στις οθόνες. Ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του ευρωπαϊκού φάιναλ φορ για το Volleyball Champions League στην Πυλαία, όπου ακούστηκε το τραγούδι της.

Στις 29 Μαρτίου 2005, η Έλενα Παπαρίζου έφτασε στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου υπέγραψε αυτόγραφα, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς και έδωσε συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στη Σερβία-Μαυροβούνιο, όπου έδωσε επιπλέον συνεντεύξεις, πριν μεταβεί στην Ανδόρα στις 10 Απριλίου 2005. Από εκεί, βρέθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου προώθησε όχι μόνο το τραγούδι της, αλλά και ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα, καθώς ήταν χορηγός της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Συμμετείχε, επίσης, σε μια διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών, όπου έπαιζε το τραγούδι.

Εν συνεχεία, στις 20 Απριλίου 2005, η Έλενα Παπαρίζου έφτασε στη Σουηδία, από όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της στο τραγούδι ως μέλος των Antique. Έδωσε συνεντεύξεις σε πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μετά την παραμονή της στη Σουηδία, ηΈλενα Παπαρίζου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, ο οποίος της είπε ότι ήταν καλή τύχη που ο διαγωνισμός έπεσε στην ονομαστική της εορτή, στις 21 Μαΐου 2005. Κατά την παραμονή της στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε επίσης για περιοδικά και έδωσε συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η νίκη στον διαγωνισμό τραγουδιού

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2005, με τη συμμετοχή 39 χωρών, διεξήχθη στο Palace of Sports στο Κίεβο της Ουκρανίας και περιελάμβανε έναν ημιτελικό στις 19 Μαΐου και τον τελικό στις 21 Μαΐου 2005.

Καθώς η Ελλάδα είχε καταλάβει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2004 στην τρίτη θέση, χάρη στον Σάκη Ρουβά και το τραγούδι «Shake It», η συμμετοχή της με την Έλενα Παπαρίζου προκρίθηκε για τον τελικό της επόμενης χρονιάς. Η Ελλάδα κληρώθηκε να εμφανιστεί 19η εκείνη τη βραδιά, δηλαδή αμέσως μετά το «Vukovi Umiru Sami» της Κροατίας και πριν από το «Nobody Hurt No One» της Ρωσίας.

Η Έλενα Παπαρίζου εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση στη σκηνή και οι χορευτές της ετοίμασαν ένα σόου με προσεκτικά χορογραφημένες κινήσεις. Φορούσε ένα κοντό πορτοκαλοκίτρινο φόρεμα, ενώ οι χορευτές φορούσαν ρούχα στο χρώμα του λευκού. Η παρουσίαση περιελάμβανε την Έλενα Παπαρίζου να παίζει λύρα και τους χορευτές που την πλαισίωναν να σχηματίζουν το νούμερο «1» στη σκηνή, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του τραγουδιού.

Τον τελικό σχολίασε στην ΕΡΤ η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, η οποία είχε παρουσιάσει και τον εθνικό τελικό, ενώ ο εκπρόσωπος που αποκάλυψε τις ψήφους της Ελλάδας για τις άλλες χώρες ήταν ο δημοσιογράφος, Αλέξης Κωστάλας.

Το «My Number One» κέρδισε με συνολικά 230 πόντους χάρη στην ψήφο του τηλεοπτικού κοινού. Έλαβε 12 βαθμούς από την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία – Μαυροβούνιο, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Από τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου στην Έλενα Παπαρίζου από τον – τότε – Ουκρανό Πρόεδρο, Βίκτορ Γιούσενκο, καθώς το 94,2% του ελληνικού πληθυσμού παρακολούθησε τη στιγμή.

Οι βαθμοί που είχε πάρει η Ελλάδα

  • 12 βαθμοί: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία – Μαυροβούνιο, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο
  • 10 βαθμοί: Ολλανδία, Ρουμανία
  • 8 βαθμοί: Γαλλία, Ισπανία
  • 7 βαθμοί: Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία (τότε ως ΠΓΔΜ), Ελβετία
  • 6 βαθμοί: Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μάλτα
  • 5 βαθμοί: Κροατία
  • 4 βαθμοί: Ανδόρα, Αυστρία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ρωσία
  • 3 βαθμοί: Φινλανδία, Πορτογαλία
  • 2 βαθμοί: Δανία, Ισλανδία, Σλοβενία, Ιρλανδία
  • 1 βαθμός: Λιθουανία, Πολωνία

Η υποδοχή στην Αθήνα με το βραβείο

Τα πρώτα λόγια της Έλενας Παπαρίζου μετά τη νίκη της στον 50ό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ήταν: «Δείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόσωπο που όλοι αγαπούν. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας!».

Κατά την άφιξή της στην Ελλάδα, την υποδέχτηκε πλήθος θαυμαστών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία δημιούργησε μια αψίδα για να περάσει το αεροπλάνο της ελληνικής αποστολής, που έφερε τον αριθμό «001», μετά την προσγείωσή του.

Στον δρόμο προς το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, για το πάρτι υποδοχής της Έλενας Παπαρίζου και της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο κόσμος στεκόταν εκατέρωθεν του δρόμου και έριχνε ροδοπέταλα κατά μήκος της διαδρομής του λεωφορείου με την Έλενα Παπαρίζου. Όταν έφτασε στα στούντιο της ΕΡΤ, «έγινε δεκτή με εκκωφαντικά χειροκροτήματα» και, ύστερα, ανέβηκε στη σκηνή που είχε στηθεί, ντυμένη με την ελληνική σημαία και κρατώντας το τρόπαιο της Eurovision.

Το «My Number One» τα πήγε πολύ καλά στα μουσικά charts, αφού έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα και χρυσό στη Σουηδία, ενώ ανέβηκε στο νούμερο ένα και στα δύο charts και διατηρήθηκε στα charts για αρκετές εβδομάδες. Επίσης, ανέβηκε στα charts και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία. Αργότερα, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ως CD single με remixes και έφτασε στο νούμερο 8 του αμερικανικού Billboard Hot Dance Club Play, στο οποίο έμεινε για οκτώ εβδομάδες.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2005, το «My Number One» αναδείχθηκε ως το τέταρτο δημοφιλέστερο τραγούδι κατά τα 50 χρόνια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovison.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Chevron Left
Ακόμη ψάχνει η ΝΔ την «κατάλληλη» πρόταση για Καραμανλή
Η Ελλάδα (και πάλι) σημαιοφόρος στην «αντι-ρωσική υστερία» της Ε.Ε. - Οι κίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΟΗΕ Chevron Right