Μια νέα σειρά έρχεται από την επόμενη σεζόν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1. Ο τίτλος είναι «Από ήλιο σε ήλιο». Καθώς αντλείται από τα δύο μυθιστορήματα «Από ήλιο σε ήλιο: Αποσπερίτης» και «Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερο» της Μαίρης Κόντζογλου.
Πρόκειται για ιστορική σειρά βασισμένη στην μεγάλη απεργία στα ορυχεία της Σερίφου με την αιματηρή κατάληξη. Τα γεγονότα συνέβησαν στα μεταλλεία της Σερίφου τον Αύγουστο του 1916. Ενώ τον Αύγουστο του 2026 συμπληρώνονται 110 χρόνια.
Η υπόθεση της νέας σειράς
Βρισκόμαστε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην Ευρώπη οι νέοι σκοτώνονται στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ενώ στη Σέριφο στις σκοτεινές γαλαρίες των μεταλλείων. Οι εργάτες των μεταλλείων, υπό την καθοδήγηση του Σπέρα και του Περσέα αφυπνίζονται. Όταν η κατάσταση στα μεταλλεία φτάσει στο απροχώρητο, θα κηρύξουν απεργία διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Θα χυθεί αίμα, θα χαθούν ζωές αλλά εκείνοι θα είναι ανυποχώρητοι μέχρι την τελική λύση.
Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές την περίοδο εκείνη είχαν χάσει τη ζωή τους 60 εργάτες μέσα σε δύο χρόνια. Τα ιστορικά πρόσωπα που θα δει το κοινό στη σειρά είναι ο Εμίλ Γκρόσμαν, ο Πρώσος εργολάβος διαχειριστής των μεταλλείων για λογαριασμό της «Εταιρείας Μεταλλείων Σερίφου και Σπηλιαλέζα Λαύριον ΑΕ». Αλλά και ο Κωνσταντίνος Σπέρας. Το σενάριο διασκευάζει η Μαρία Γεωργιάδου. Ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν ο Βασίλης Τσελεμέγκος κι ο Χρήστος Αναγνωστόπουλος.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές βρίσκονται ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο Σταύρος Σβήγκος και ο Μιχάλης Αεράκης. Επίσης η σειρά προορίζεται για την prime time με δύο επεισόδια την εβδομάδα.
Η ΕΡΤ 43 χρόνια μετά «Τα Λαυρεωτικά» επιστρέφει με μια σειρά αληθινών αιματηρών γεγονότων με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία. Καθώς και με το πρώιμο συνδικαλιστικό κίνημα για την ασφάλεια των εργατών. Κοινός παράγοντας ανάμεσα στις δύο σειρές είναι ο Μιχάλης Αεράκης. Αφού ο ηθοποιός συμμετείχε και στη σειρά του 1982.