Οικονομία

Πλατφόρμα για πυρόπληκτους: Πώς λειτουργεί το arogi.gov.gr και οι αποζημιώσεις

Αναλυτικά, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πλατφόρμα arogi.gov.gr. Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους και η διαδικασία.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μέσω της οποίας οι πυρόπληκτοι θα κάνουν αίτηση για αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, θα είναι διαθέσιμη για όσους επλήγησαν από τις φωτιές, ενώ η ταυτοποίηση των στοιχείων στην αίτηση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXIS. Οι πυρόπληκτοι θα δηλώνουν στο σύστημα το ύψος της ζημιάς και απλά θα γίνεται ο έλεγχος βάσει του Ε9 του φορολογούμενου. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων αναμένεται να εκταμιευτούν άμεσα, όπως έγινε και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, θα ακολουθήσει όμως η πιστοποίηση από τις αυτοψίες το επόμενο διάστημα.

Οι πυρόπληκτοι θα πρέπει επίσης σε δεύτερο στάδιο να δηλώσουν αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Επίσης, θα υπάρχουν και ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση, τα οποία θα αφορούν α) τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), β) τους ενοικιαστές (οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) και γ) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα ποσά των αποζημιώσεων

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι προκαταβολές που θα δοθούν αρχικά για την Στεγαστική Συνδρομή είναι οι εξής:

– Για σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή. Η αποζημίωση για την οικοσκευή είναι 6.000 ευρώ.

– Για σπίτια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή. Η αποζημίωση για την οικοσκευή είναι 4.000 ευρώ.

– Για τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή. Η αποζημίωση για την οικοσκευή είναι 2.000 ευρώ.

Επίσης, οι αποζημιώσεις για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα διαμορφώνονται ως εξής:

– Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

– Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

– Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Σημειώνεται, πως οι ενοικιαστές δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:

– 6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες

– 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών

– 2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές

Επιχειρήσεις

Η συνολική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας. Οι υπηρεσίες των περιφερειών θα πραγματοποιήσουν έλεγχους για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις και ακολούθως θα παραδώσουν τα πορίσματα τους στο υπουργείο Οικονομικών που θα προχωρήσει στο σύνολο των επιχορηγήσεων.

Στις επιχορηγήσεις προβλέπεται μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% -συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής- και στην συνέχεια η αποπληρωμή.

Η διαδικασία είναι η εξής:

1. Επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις: Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

α) 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

β) 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές

Επίσης, σε δεύτερη φάση οι πληγείσες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής. Στη τρίτη φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών.

Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την πρώτη φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη δεύτερη φάση.

2. Επιχορήγηση καλλιεργειών: Αν πρόκειται, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε θα λάβουν τα εξής:

α) 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων

β) 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων

γ) 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες

Σημειώνεται, πως στην τρίτη φάση η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κρούσματα σήμερα 18/8: Φόβοι για ρεκόρ πανδημίας - Οι περιοχές που «βράζουν»
Κρούσματα σήμερα 18/8: 3.442 νέα, 282 διασωληνωμένοι - H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Chevron Right