Το παράθυρο αυτό για κοινωνικό μέρισμα 2021 ανοίγει η μεγαλύτερη της αρχικά αναμενόμενης αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή.
Νέα εξέλιξη. Ανακοινώθηκε κοινωνικό μέρισμα. Ποιοι θα πάρουν
Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο εθνικός πλούτος φέτος και του χρόνου, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία. Αυτές οι επιδόσεις «ψαλιδίζουν» μάλιστα, το έλλειμμα και δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» 665 εκατ. ευρώ. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα αποφασιστεί αν και πώς μπορούν να ενισχυθούν με έκτακτο επίδομα – κάτι που έστω να μοιάζει με κοινωνικό μέρισμα – τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο οικονομικό επιτελείο, παρότι επιμένουν πως οι ταμειακές αντοχές έχουν εξαντληθεί μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας περιορισμένης κλίμακας παρέμβαση.
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος σε περίπου 1,3 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.
Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, «χριστουγεννιάτικο μποναμά» θα λάβουν φέτος πάνω από 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό εισόδημα τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα. Οσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος.
Το σενάριο για κοινωνικό μέρισμα απομακρύνουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα πως με την τρέχουμε εικόνα των δημόσιων οικονομικών δεν μπορούν παρά να ληφθούν μόνο τα αναγκαία μέτρα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε πως για την ενεργειακή κρίση έχουν ληφθεί μέτρα για το 2021 και το 2022, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «θα δούμε αν θα χρειαστεί κάτι ακόμη. Αν απαιτηθεί, θα αφορά το ίδιο μείγμα μέτρων».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, απέκλεισε εν πολλοίς πρόσθετα βοηθήματα τις προσεχείς εβδομάδες στους υγειονομικούς ή σε συνταξιούχους, καθώς όπως επισήμανε με έλλειμμα κοντά στο 10% «δεν μπορεί παρά να γίνουν μόνο τα απαραίτητα, μόνο κινήσεις ανάγκης μπορούμε να κάνουμε, μόνο μέτρα ανάγκης μπορούμε να πάρουμε».
Πρόσθεσε, παράλληλα, πως υπάρχουν μια σειρά μέτρων για το 2022, όπως η άρση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τα οποία «στόχος μας είναι να μπορούν να επεκταθούν από το 2023, αλλά πρέπει να βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος, κάτι που είναι συνάρτηση της ανάπτυξης».