Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Κίνδυνος από τα τεκμήρια για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

Ο μεγάλος κίνδυνος από τα τεκμήρια απειλεί εκταοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Οι φορολογικές δηλώσεις 2021 πλησιάζουν και ήδη αρκετοί φορολογούμενοι νιώθουν την ανάσα της εφορίας, καθώς φέτος είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά ειδικά για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δεν εξετάζεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, ξεκαθάρισε πριν μία εβδομάδα μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέψευσε ο κ. Σταικούρας η προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κινητά και ακίνητα θα ήταν στοχευμένη και θα αφορούσε στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τους επαγγελματίες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους που καταγράφουν σημαντική πτώση στον τζίρο τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τη ρύθμιση θα εξαιρούνταν οι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα δεν έχουν πληγεί από την κρίση (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι καθώς και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας).

Αναφορικά με το κατά πόσο εξετάζεται το «πάγωμα» στα τεκμήρια διαβίωσης ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο. «Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε εξετάσει ως οικονομικό επιτελείο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τα τεκμήρια και οι φορολογικές δηλώσεις

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό αθροιστικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (ελάχιστο τεκμήριο των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, τεκμήριο για κατοικία, ΙΧ, κ.λπ.) αλλά και όλα τα ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων και πιστωτικών καρτών.

Το αποτέλεσμα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλά ποσά φόρων.

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της:

-μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Γιατί είναι κρίσιμες οι φορολογικές δηλώσεις 2021 για τους φορολογούμενους

Όπως αναφέρθηκε το 2021 είναι μια δύσκολη χρονιά. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 το μήνα, επαγγελματίες είδαν το τζίρο τους να βυθίζεται καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που υποχρεωτικά κατέβασαν ρολά.

Υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συρία: Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από «ισραηλινή επίθεση» στη Χάμα
Ζάκυνθος: Έκρυβαν σε αποθήκη 800 κιλά εκρηκτικών - Συναγερμός στην ΕΛΑΣ
Chevron Right