Αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αναμένεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτήν που προβλέπεται για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.
Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση, τα οικονομικά τους δεδομένα θα…ανεβαίνουν στην πλατφόρμα αλλά εν συνεχεία η πρόταση της ρύθμισης από τις τράπεζες θα είναι τυποποιημένη, χωρίς να υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης.
Ο ενδιαφερόμενος θα έχει έτσι τη δυνατότητα είτε να απορρίψει την πρόταση είτε να την αποδεχθεί, κλείνοντας γρήγορα τη διαδικασία. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί υπόψιν των Θεσμών, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες, αν και δεν αναμένονται επιφυλάξεις, παρά μόνο σε τεχνικά θέματα.
Οι αιτήσεις για την πρώτη κατοικία
Στο μέτωπο των ρυθμίσεων για την α’ κατοικία, αν και ο ρυθμός των αιτήσεων με την πρώτη ματιά μπορεί να κριθεί απογοητευτικός, η εκτίμηση είναι ότι μόνο αν φύγει ο Σεπτέμβριος θα υπάρχει σαφής εικόνα.
Οι καλοκαιρινοί μήνες, ειδικά ο Αύγουστος, ήταν παγωμένοι , με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένοντας επιτάχυνση των αιτήσεων. Το γεγονός, βέβαια, ότι ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί μόλις 3 ρυθμίσεις, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, παρά το ότι δεν υφίσταται, πλέον, το γραφειοκρατικό εμπόδιο του Πιστοποιητικού Βαρών. Η αίσθηση είναι ότι οι περίπου 21.000 αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, λίαν συντόμως θα οριστικοποιηθούν κι έτσι θα κάνει άλμα η πλατφόρμα.
Με δεδομένο, πάντως, ότι οι δικαιούχοι ρύθμισης δανείων α’ κατοικίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150 χιλιάδες, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να πιέζουν, στην αρχή διακριτικά κι εν συνεχεία με μεγαλύτερη ένταση. Αυτήν τη στιγμή είναι ήδη αναρτημένα 6.714 προγράμματα πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους, αλλά όσο οδεύουμε προς τη λήξη της περιόδου ρύθμισης, ο αριθμός αυτός θα ανεβαίνει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ξεκάραη εικόνα.