Στις 31 Μαρτίου είναι η πρώτη προθεσμία για εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15% ενώ από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι μέχρι και 60 δόσεις.
Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και έχουν ήδη «κουρευτεί» έως και 75% θα πρέπει να επιλέξουν, αν θα πληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα για να πάρουν επιπλέον έκπτωση 15% ή θα αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το παραδέχτηκε μιλώντας στο ΣΚΑΙ: «Δανειστήκαμε 8,3 δισ. ευρώ και προσδοκούμε να πάρουμε 2,3 δισ. ευρώ, 6 δισ. ευρώ τα «κουρέψαμε». Με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε» είπε.
Έτσι η ΑΑΔΕ πρέπει εγκαίρως να αναρτήσει στους λογαριασμούς των υπόχρεων στο Taxisnet τα «εκκαθαριστικά» των οφειλόμενων ποσών, διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Από την επιστροφή εξαιρούνται, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές μεταξύ 1ης Μαΐου και 2 Σεπτεμβρίου 2021. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση επιστρέφεται από 25% έως και 50% της ενίσχυσης και ειδικότερα:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασιών:
- Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
- Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
- Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας:
- Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
- Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.