Οικονομία

Εισβολή στην Ουκρανία: «Ράλι» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, βουτιά στα χρηματιστήρια

Αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές και εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων έχει δημιουργήσει -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το χρηματιστήριο της Ρωσίας όπως και τα ευρωπαϊκά, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των εχθροπραξιών. Παράλληλα, οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν πάρει «για τα καλά» την ανιούσα.

 Εισβολή στην Ουκρανία: Τιμές πάνω από τα 100 δολάρια στο φυσικό αέριο

Με τιμές άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα γίνονται πλέον συναλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά της Ολλανδίας. Οι τιμές εκτοξεύθηκαν απότομα με το άνοιγμα των αγορών, έφθασαν άμεσα ακόμα και στα 120 ευρώ για να υποχωρήσουν μετά έως τα 105 ευρώ.

Πλέον κινούνται πάνω από τα 114 ευρώ η μεγαβατώρα. Και η αύξηση των τιμών πάνω από τα 100 ευρώ, περνάει στα συμβόλαια όλων των μηνών του 2022 που έχουν γίνει πράξεις ως τώρα, δηλαδή είναι γενικευμένη.

«Εκτόξευση» στις τιμές πετρελαίου

Μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ήδη πλέον η τιμή του αργού brent της Βόρειας Θάλασσας κυμαίνεται πάνω από τα 102 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (wti) κυμαίνεται κοντά στα 97 δολάρια το βαρέλι και ειδικότερα από 96,60- 97,36 δολάρια την τελευταία ώρα.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας έχει αυξηθεί στα 87,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια που λήγουν τον επόμενο μήνα Μάρτιο. Ενόψη εξελίξεων οι τιμές έμεναν ψηλά κι έχουν διατηρήσει μάλιστα πάνω από τα 86 δολάρια τις τιμές των συμβολαίων για όλους τους επόμενους μήνες.

Αν δεν υπήρχε ζήτημα, οι τιμές για τα συμβόλαια Απριλίου και τα συμβόλαια όλων των θερινών μηνών, έπρεπε να συνεχίσουν να υποχωρούν και να πέσουν χαμηλότερα κι από 62 ευρώ.

Αλλά η δυσμενής θέση της Ευρώπης σε αυτή τη σύγκρουση και με αυτές τις εξελίξεις απεικονίζεται και στις ισοτιμίες του ευρώ με το δολάριο. Μόλις χθες το ευρώ είχε σημειώσει υψηλότερη τιμή πάνω από τα 1,135 δολάρια και ήδη πλέον διαπραγματεύεται στα 1,239 δολάρια.

Βεβαίως με αυτή την τιμή η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα το αργό πετρέλαιο.

 Αρνητικά κινούνται αυτή τη στιγμή οι αγορές της Άπω Ανατολής σε Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Χονγκ- Κονγκ και Σιγκαπούρη.

«Γκρεμίζεται» το ρούβλι – Τι γίνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αναλυτικότερα, το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 26% στις 906,96 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020. Ο ρωσικός δείκτης MOEX (σε ρούβλια) σημείωσε πτώση 22% στις 2.419,0 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

Εισβολή στην Ουκρανία: Βουτιά 3% στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν βουτιά 3% σήμερα το πρωί με τους επενδυτές να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο ύστερα από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στα καύσιμα και θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2021.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 3,7% στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2021, ενώ υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις εν μέσω φόβων για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία.

Το άλμα στις τιμές πετρελαίου βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες που σχετίζονται με εμπορεύματα, να περιορίσει τις απώλειές του, σημειώνοντας πτώση 2,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 6,6%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,2%.

Την ίδια ώρα, το bitcoin υποχώρησε κατά 7,9% στα 34.324 δολάρια το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητσοτάκης για Ουκρανία: Καταδικάζουμε την ωμή βία - Απειλείται η διεθνής ενεργειακή ισορροπία
Super Κατερίνα: Εκτός «αέρα» η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου
Chevron Right