Οικονομία

Ασφαλιστικά λάθη: Συντάξεις χηρείας, βαρέα και επιπλέον εισφορές στο «μικροσκόπιο»

Λάθη και παραλείψεις ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους εντοπίζει το Δίκτυο ΕΝΔΙΣΥ.

Λάθη και παραλείψεις ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους εντοπίζει το Δίκτυο ΕΝΔΙΣΥ.

Μάλιστα για τους άτοπους, άκαιρους και λαθεμένους υπολογισμούς, καθώς και για την αδιαφάνεια ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την ενημέρωση των δικαιούχων, το Δίκτυο απέστειλε σειρά Εξώδικων Δηλώσεων προς τη Διοίκηση του Ταμείου.

Η οποία Διοίκηση ενώ απορρίπτει τις αναφορές και κάνει λόγω για «μεμονωμένα περιστατικά». Ταυτόχρονα συγκροτεί επιτροπές, τις ανασυνθέτει και τροποποιεί τόσο στόχους, παραδεχόμενη εμμέσως (κατά το ΕΝΔΙΣΥ) ότι «υπάρχει σοβαρό θέμα».

Πριν από ένα μηνά στις 31/1/2022 και μετά από σειρά εξωδίκων η Διοίκηση του ΕΦΚΑ «προχώρησε στην σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου να ελέγξει τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις με τα κραυγαλέα λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων του 2019».

Ακολούθως, με δεύτερο έγγραφο δέκα ημέρες μετά στις 11 Φεβρουαρίου, η επιτροπή αλλάζει πρόεδρο. Χωρίς η Διοίκηση του ταμείου να εξηγήσει τους λόγους που επέβαλαν αυτή την αλλαγή.

40μελής επιτροπή

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικείτο του ΕΦΚΑ η ομάδα που συγκροτείται αποτελείται από 40 μέλη και θα έχει αποκλειστική απασχόληση.

Το έργο της είναι «η υποστήριξη των διαδικασιών αναπροσαρμογής/επανυπολογισμού των ποσών συντάξεων με τις οικείες διατάξεις του Ν. 4387/2016 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου που ισχύει από 13/5/2016) όπως ισχύουν, τόσο με την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής τους όσο και με τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων επί των αποτελεσμάτων που εξάγονται από το μηχανογραφικό σύστημα σε περιβάλλον δοκιμών…»

Σύμφωνα με το Δίκτυο «τα λάθη είναι κραυγαλέα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «μεμονωμένες περιπτώσεις», όπως ειπώθηκε δια στόματος του υφυπουργού Εργασίας (Π. Τσακλόγλου) και αφορούν:

Α) σε περίπου 100.000 χιλιάδες αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν βαρέα ένσημα, δεν έχουν υπολογιστεί στον επανυπολογισμό του 2019.

Β) όσοι δεν έχουν φύγει με διατάξεις βαρέων, αλλά έχουν βαρέα καθώς και υπερβαρέα, θα πρέπει να ζητήσουν ανακεφαλαίωση των ενσήμων από το υποκατάστημα που εκδόθηκε η σύνταξή τους, και με την απόφαση κύριας και επικουρική σύνταξης καθώς και ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης του 2019 να έρθουν στο Δίκτυο.

Γ) όσοι έχουν παράλληλο χρόνο ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στην σύνταξή τους και δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη (δηλαδή ο παράλληλος χρόνος να είναι πάνω από 15 χρόνια και να έχουν κλείσει το 67 έτος της ηλικίας του).

Δ) όσοι είχαν αυξημένο ασφάλιστρο εργαζόμενου-εργοδότη πάνω από 20%.

Ε) όσοι έχουν συντάξεις χηρείας που ο θάνατος ήταν μέχρι τον 5/2016 και ο θανών ανήκε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες (εδώ χρειάζονται οι αποφάσεις του θανόντα).

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η στήριξη των Βρυξελλών, η αγωνία της κυβέρνησης, οι ελπίδες και το plan B
Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία σήμερα – Οι περιοχές που θα χιονίσει
Chevron Right