Οικονομία

ΕΣΕΕ για παράταση lockdown: Η απογοήτευση των εμπόρων μεταλλάσσεται σε αγανάκτηση

«Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα» ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την παράταση του lockdown.

«Η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας την Παρασκευή.

«Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση», θύμισε και πρόσθεσε: «Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά “τα σπασμένα” πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, «η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση», καθώς «από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων».

«Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων», συμπλήρωσε.

«Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Την αγανάκτησή τους για το «λουκέτο» στην αγορά εξέφρασαν, νωρίτερα σήμερα, και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθήνας (ΕΣΑ) και Πειραιά. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε μάλιστα στο iEidiseis πως σε περίπτωση παράτασης του lockdown όλο τον μήνα, οι απώλειες του Γενάρη για τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου θα φτάσουν έως και το 1,5 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μας ταυτοποιεί ακόμα και με μάσκα
Γκλάντμπαχ – Μπάγερν Μονάχου 3-2: Επική ανατροπή από τα «πουλάρια» (vid)
Chevron Right