Ενισχύθηκαν σημαντικά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως εισπράχθηκε στον προηγούμενο ποσό άνω του 1,1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ συνολικά στα ταμεία του κράτους εισέρρευσαν – προ των επιστροφών φόρου πάνω από 5,5 δισ. ευρώ (και συγκεκριμένα 5,566 δισ. ευρώ ή 205 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον τεθέντα στόχο).
Εντός στόχων
Η εικόνα που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα συνολικά κατά το επτάμηνο του τρέχοντος έτους μετά και από τις εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του περασμένου Ιουλίου επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ευελπιστεί βάσιμα για την επίτευξη του στόχου επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι το οποίο ενισχύει τα όσα ανέφερε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ περί του ότι δεν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό κενό.
Εν αναμονή
Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός της τρέχουσας εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά θα δείχνουν συνολικές εισπράξεις εσόδων ύψους άνω των 31 δισ. ευρώ (και συγκεκριμένα 31.041 εκατ. ευρώ) με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28.715 εκατ. ευρώ για τα προ μείωσης επιστροφών έσοδα. Όσον αφορά επιπλέον ειδικά τις επιστροφές φόρου, αυτές σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται στο επτάμηνο στα 2.512 εκατ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με το στόχο των 2.259 εκατ. ευρώ κατά 11,20% οδηγώντας έτσι σε καθαρά έσοδα ύψους 28.529 εκατ. ευρώ με υπέρβαση ανερχόμενη σε ποσοστό ίσο με 7,84% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού για 26.456 εκατ. ευρώ.
Η ευνοϊκή πορεία των εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο το οποίο αν μη τι άλλο και στις αιτιάσεις εκ μέρους των θεσμών για το ενδεχόμενο αποκλίσεων έναντι του στόχου, οι οποίες θα μπορούσαν να υπερβούν ακόμα και τη μία μονάδα του ΑΕΠ, λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν κυρίως από την προηγούμενη, αλλά και από την σημερινή, κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις αυτές μετριάστηκαν στην συνέχεια και πλέον δεν απομένει παρά να φανεί με την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στις 23 Σεπτεμβρίου και την αξιολόγηση των πιο πρόσφατων δεδομένων εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά κυρίως της πορείας των 120 δόσεων, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.