Οικονομία

Ράλι χωρίς τέλος στις τιμές διαμερισμάτων: Αύξηση 13,4% – Η «πρωταθλήτρια» πόλη

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα ακίνητα το περασμένο έτος. Η εικόνα σε νέα και παλαιά διαμερίσματα.

Δεν έχει τέλος το ράλι ανόδου στις τιμές των ακινήτων, καθώς το 2023 όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά είχε και επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 11,0% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 12,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

Για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,2% το 2023, έναντι αύξησης 11,6% το 2022.

Η πόλη «πρωταθλήτρια» των αυξήσεων στα ακίνητα

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 10,8% στην Αθήνα, 14,6% στη Θεσσαλονίκη, 13,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 11,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το σύνολο του 2023, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2022 ήταν 13,7% (Αθήνα), 16,2% (Θεσσαλονίκη), 14,5% (άλλες μεγάλες πόλεις) και 10,8% αντίστοιχα (λοιπές περιοχές).

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,1% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2022, ενώ για το 2023 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 13,9%.

«Σαφάρι» για φτηνότερο ενοίκιο – Ένας στους τρεις Έλληνες θα μετακομίσει εντός 2 χρόνων για οικονομικούς λόγους

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα – κυρίως για οικονομικούς λόγους – καταγράφεται στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX, της δημοφιλούς πλατφόρμας real estate. Συγκεκριμένα πάνω από το ένας στους τρεις Έλληνες που συμμετείχαν (36,6%) δήλωσαν πως αναμένουν να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές αναζήτησης στρέφονται προς αστικές κατοικίες.

Από αυτούς που δηλώνουν πως πρόθεσή τους είναι να μετακομίσουν, το 25% επισημαίνει πως αυτή τους η απόφαση οφείλεται πρωτίστως σε οικονομικούς παράγοντες. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη στη σχετική κατηγορία με τους πολίτες δηλώνουν πως αναζητούν περισσότερο οικονομικές περιοχές ή επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης.

Υπάρχει όμως και ένα 26% το οποίο αναζητά ένα μεγαλύτερο σπίτι καθώς έχουν αλλάξει οι ανάγκες του και ένα ακόμη 25% που αναζητά σπίτι με περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια.

pinakas_2_8f811.jpg

Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης.

Το 25% των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο.

pinakas_1_c5e27.jpg

Ενοίκια: Η Αθήνα στις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης – Η λίστα του Economist

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των ενοικίων για τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ αυτών και της Αθήνας, σύμφωνα και με τον δείκτη Carrie Bradshaw.

Ο δείκτης, που δημιουργήθηκε από τον Economist, εξετάζει την προσιτότητα των ενοικίων βάσει των μισθών σε κάθε πόλη.

Στην ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 35 πόλεις, από το Λονδίνο μέχρι την Άγκυρα, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Η κατάταξη έγινε βάσει της αρχής πως δεν θα πρέπει να δαπανάται περισσότερο από 30% του εισοδήματος ενός ατόμου για το ενοίκιο.

Όπως αναφέρει ο Economist, όλα τα εισοδήματα παρουσιάζονται σε δολάρια για ευκολία στη σύγκριση και καθώς το μέγεθός τους ποικίλει, ο δείκτης συνδέει τον μέσο μισθό των ενοικιαστών μιας πόλης με το ύψος των ενοικίων, ώστε να διαπιστωθεί πόσο προσιτή είναι η ενοικίαση ενός σπιτιού από έναν πολίτη.

Βάσει λοιπόν του εν λόγω δείκτη, η Βουδαπέστη είναι η πιο ακριβή πόλη για τους ενοικιαστές. Το κόστος ενοικίασης στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 19% από το 2022. Ακολουθούν η Πράγα, η Λισαβόνα, το Ζάγκρεμπ, το Δουβλίνο, το Λονδίνο, η Μπρατισλάβα, η Ρίγα, η Στοκχόλμη, η Σόφια, το Ταλίν και η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση από τις συνολικά 35 εξεταζόμενες πόλεις.

Αναλυτικά η λίστα του Economist βάσει του δείκτη Carrie Bradshaw:

pinakas_enoikia_6212b.jpg

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη δημοφιλή πλατφόρμα ακινήτων Spitogatos, οι τιμές κατοικιών για ενοικίαση στην Αθήνα αυξήθηκαν εκ νέου το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Screenshot_2024-02-02_115448_8e3ba.png

Υπενθυμίζεται πως βάσει των τελευταίων διαθέσεων στοιχείων της Eurostat, ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα το 2021 δαπανούσε πάνω από το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματος (34,2%) για να καλύψει το κόστος στέγασης.

Οι δαπάνες, εκτός από το ενοίκιο, αφορούν επίσης στα κοινόχρηστα, τη θέρμανση, την ύδρευση και άλλα πάγια έξοδα. Επίσης, σε περίπτωση που το σπίτι είναι στην ιδιοκτησία του πολίτη, τότε υπολογίζεται και τυχόν επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Ναυάγιο» στο Κάιρο – Άκαρπες οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Όσκαρ 2024: Κόντρα «Barbie» και «Oppenheimer» ακόμα και στα στοιχήματα
Chevron Right