Οικονομία

Τα μέτρα για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό, με φόντο τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Προηγήθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς να εξειδικεύουν το πρόγραμμα.

Σταϊκούρας: Σχέδιο σε τέσσερις φάσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι συνέπειες της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα είναι μεγάλες και η έκβαση είναι αβέβαιη.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σχέδιο σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, δόθηκαν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, ενώ έγιναν μειώσεις ενοικίων.

Σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, είπε πως η κυβέρνηση διατήρησε κάποια από τα μέτρα της πρώτης φάσης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση τέσσερις πυλώνες που αφορούν την απασχόληση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα φορολογικά μέτρα και το ιδιωτικό χρέος.

Η τέταρτη φάση από το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας, βάσει πολιτικών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, στην τρίτη φάση:

  • Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζόμενων σε τουρισμό εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, τουρισμό.
  • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης απασχόλησης.
  • Παρέχεται επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν φέτος.
  • Δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής δόσεων.
  • Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

Επίσης:

  • Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλεται η καταβολή οφειλών.
  • Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση την απώλεια τζίρου από Μάρτιο έως Μάιο. Το αδιάθετο ποσό περνά στη δεύτερη φάση.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση του τζίρου κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία τζίρου.
  • Μειώνεται το ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13%.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Οκτωβρίου.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα σινεμά από 24% σε 13% έως 31 Οκτωβρίου.
  • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα έξοδα των επιχειρήσεων.
  • Δημιουργείται εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί όσους πλήττονται και έχουν δάνεια. Καλύπτονται όλα τα κόκκινα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία. Ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες και υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν και έχουν κόκκινο δάνειο.

Βρούτσης: Τα μέτρα για τους εργαζομένους και τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως στο επίκεντρο της πολιτικής παραμένει ο εργαζόμενος. Μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του υφιστάμενου πλαισίου έως τον Ιούνιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων.

Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Για τις κλειστές επιχειρήσεις, είναι δυνατή η αναστολή στο 100% των εργαζομένων. Το ύψος αποζημίωσης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 534 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας.

Για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν ως επίδομα το ποσό των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για τον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία», έκανε λόγο για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον με νέα δεδομένα, πιθανώς με μειωμένο ωράριο.

Όπως είπε, η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο μηχανισμό εντάσσονται και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά, αλλά και εποχικές επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για τις εποχικές θα καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τον αριθμό που είχαν πέρσι τον ίδιο μήνα.

Ο κ. Βρούτσης διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρη. Ωστόσο ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας κατά 50%, χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία θα αναπληρώνει σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται. Εάν η καθαρή αμοιβή είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, χορηγείται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Επίσης χορηγείται επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Επιπλέον, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για το οποίο τριπλασιάζεται ο προυπολογισμός 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Γεωργιάδης: Ρευστότητα 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για έγκριση από την ΕΕ πρόσθετης ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, για δύο νέα προγράμματα τον Μάιο για γενική επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων. Μίλησε επίσης για δημιουργία μηχανισμού ωρίμανσης των έργων και πρόσθετους πόρους στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια, εκεί που γίνεται. Όπως είπε, στόχος είναι να μην μείνει καμιά επιχείρηση πίσω.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ενεργοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ρευστότητα ύψους 15 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Όπως τόνισε:

  • Έχει ενεργοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μέσω του οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου.
  • Έχουν σχεδιαστεί χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων, μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ πέραν των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη για μεγάλα έργα.

Ανέφερε εξάλλου ότι από τον Μάρτιο έχουν εγκριθεί τέσσερα έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει νέα προκήρυξη για έργα επιπλέον 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μίλησε επίσης για τη δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση πλαισίου μικροπιστώσεων.

Θεοχάρης: Χωρίς την υποχρέωση τεστ κορονοϊού οι ξένοι επισκέπτες

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού ξεδίπλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παίρνοντας τη σκυτάλη από τους υπουργούς, Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσαν τις παρεμβάσεις στο μέτωπο της οικονομίας και της εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Restart Tourism, όπως κωδικά ονομάζεται, είναι ολοκληρωμένο σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δυο μέτωπα. Η πρώτη αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιώτιγκ. 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις. Τέλος νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες, όπως η Γερμανία η Βουλγαρία και άλλες χώρες από τα Βαλκάνια έως την Βαλτική θα αποτελέσουν εφέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.

Σε πρώτο πλάνο τίθεται η ασφάλεια των επισκεπτών της Ελλάδας την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα.

Ένα σχέδιο που όπως εξήγησε εστιάζει σε δυο άξονες:

Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως τόνισε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Τουρισμός για όλους

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού εστιάζει μεταξύ άλλων στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την ενίσχυση του, ενώ νωρίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.

Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης. Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, όπως είπε.

Στο μεταξύ όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα, θα κατεβάζουν την νέα εφαρμογή του Visit Greece, η οποία θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ελληνικούς προορισμούς. Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι κονδύλια ύψους 23 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΤ για δράσεις διαφήμισης αλλά και συνδιαφήμισης με Tour Operator’s κλπ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τουρισμός: Ανοίγουν 15 Ιουνίου εποχικά καταλύματα και 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις
Βραβεία Oscar 2021: Άγνωστο αν και πότε θα γίνει η απονομή
Chevron Right