Λύσεις που σε άλλες εποχές θα ακούγονταν ως… ανέκδοτο εξετάζουν παραγωγοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγοράς του ελαιόλαδου, καθώς με τις τιμές στις οποίες έχει «σκασφαλώσει», ανησυχούν για φαινόμενο κλοπών.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με την τιμή την τιμή του ελαιόλαδου περυσινής εσοδείας να έχει φτάσει τα 8 -8,5 ευρώ και τις εκτιμήσεις της αγοράς για περαιτέρω άνοδο των τιμών με την έναρξη τις επόμενες ημέρες της νέας ελαιοκομικής περιόδου, οι φόβοι που εκφράζονται από τους παραγωγούς είναι εύλογοι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.
Νυχτερινές περιπολίες, πρόσληψη security και μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο
Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους, και όχι από κάποιον επιτήδειο. Έτσι, μεταξύ των προτάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Πρωτογεράκης, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών. Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου. Επίσης, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, θα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι «φορτωμένες».
Το θέμα, όπως τόνισε, θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, όπου θα τεθούν όλες οι προτάσεις και θα αποφασιστούν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν πιθανά φαινόμενα κλοπών.
Ένας τόνος ελαιόλαδο αγγίζει τις 9.000 ευρώ
Όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν ως βάση την ιδιαίτερη φετινή συγκυρία που έχει οδηγήσει σε ένα ράλι αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου. Η μειωμένη εγχώρια και διεθνής παραγωγή ήδη από πέρυσι οδήγησε σταδιακά στην αύξηση της τιμής που καταρρίπτει διαρκώς το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στο ξεκίνημα της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου ότι η τιμή του ελαιολάδου θα ξεπερνούσε τα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, ούτε ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει με τιμές γύρω στα 9 ευρώ, όπως εκτιμούν πολλοί.
Και με αυτές τις τιμές, το δέλεαρ είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένας τόνος ελαιόλαδο μπορεί να του αποφέρει 9 χιλιάδες ευρώ.
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται να ξεκινήσει πιο όψιμα, όπως σημείωσε ο κ. Πρωτογεράκης.
Επισήμως τα ελαιουργεία θα ανοίξουν την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, κάποια θα λειτουργήσουν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, ενώ η αγορά περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο πρώτο λάδι που θα παραχθεί.
Στο μεταξύ, εδώ και μια εβδομάδα, πρόσθεσε ο ίδιος, οι αγοραπωλησίες του παλιού ελαιόλαδου έχουν «παγώσει» εν αναμονή της νέας σοδειάς. Ωστόσο, και το εναπομείναν ελαιόλαδο της περυσινής χρονιάς, που εκτιμάται – όπως είπε – στο 15% της συνολικής τοπικής παραγωγής, είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθεί, δεδομένου ότι οι αναμενόμενες φετινές ποσότητες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες και ο ίδιος εκτίμησε ότι σε επίπεδο Κρήτης θα κυμανθούν στους 60.000 τόνους, δηλαδή κάτω από το ήμισυ της περυσινής σοδιάς.