Μετά τις εκλογές, χωρίς πολιτική πίεση και άνευ δικανικής κλίσης, θα παιχτεί το θέμα των συντάξεων χηρείας όπως, εξάλλου, και το ζήτημα της διπλής φορολόγησης των συνταξιούχων με την περίφημη Εισφορά «Αλληλεγγύης».
Χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέβαλε την εκδίκαση τα υπόθεσης για τη (μη) καταβολή τμήματος εθνικής σύνταξης στις χήρες, εφόσον συνταξιοδοτούνται ήδη με δικιά της παροχή (εξ ιδίου δικαιώματος).
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχε (ΑΓΣΣΕ), ο Συλλογής συνταξιούχων ΟΤΕ και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις κατά της εγκυκλίου Τσακλόγλου (σ.σ. υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και η οποία όριζε ότι κανείς συνταξιούχος δεν δικαιούται δευτέρα σύνταξη ή τμήμα αυτής (Σ.σ. υπουργική απόφαση πάντως που εδράζεται στο νόμο 3487/16).
Η ανωτέρω απόφαση δεν εφαρμόζεται εδώ και 30 μήνες λόγω της κατακραυγής που ξεσήκωσε όταν γνωστοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022… Και αυτό καθώς οδηγούσε πολλές συντάξεις χηρείας στο ευτελές ποσό των 50 ή 80 ευρώ (το 35% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης).
Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που αναβάλλεται η συζήτηση της εν λόγω προσφυγής, ενώ νέα ημερομηνία άρχει οριστεί για τις 4/11/24.
Ουσιαστικά το ΣτΕ προσπαθεί να αποφύγει να εισέλθει στην ουσία μιας απόφασης που αφενός δεν εφαρμόζεται, αφετέρου δε, την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να διαρρυθμιστεί το όλο θέμα σε πολιτικά… νεκρό χρόνο: αμέσως μετά τις εκλογές εν μέσω θέρους και εν πάση περιπτώσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου…
Η επιλογή του χρόνο δεν προμηνύει κάτι θετικό, με τους ασφαλισμένους να λαμβάνουν τα (θερμά) λουτρά τους… Τόσο για τις συντήξεις χηρείας, όσο και για την Εισφορά-διπλο-φορόληση!
Εκκρεμότητες
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το υπουργείο Εργασίας θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο:
- Θα ορίζει ότι κανείς/καμία δεν δικαιούται δεύτερη εθνική σύνταξη, ωστόσο ο/η δικαιούχος σύνταξης λόγω θανάτου θα δικαιούται να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περικοπεί.
- Παράλληλα θα ορίζει ότι μετά τη 3ετία από τον θάνατο του άμεσα ασφαλισμένου η σύνταξη θα περιορίζεται αυστηρά στο 35% στις περιπτώσεις απασχόλησης ή λήψης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος (σ.σ. το μισό του 70% που λαμβάνει κατά τη πρώτη 3ετία ανεξαρτήτως εάν εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος).
Ωστόσο, ανακύπτουν τα ακόλουθα ζητήματα:
1.Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας (ιδιωτικός τομέας) που δεν περικόπτονται στο 35% εδώ και σχεδόν 5 χρόνια (από το 2019). Αν θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα», πού θα βρουν τα εν λόγω ποσά από τους «οφειλέτες», ποσά 20.000 ή 25.000 ευρώ για την απόδοσή τους στον ΕΦΚΑ και πώς θα συμψηφιστούν οι επιπλέον καταβολές –επί ποσών που «κακώς» εισέπραξαν- όπως: το 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, ο πρόσθετος φόρος και η Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ);
2.Εάν «χαριστεί» ένα τμήμα των «αχρεωστήτως καταβληθέντων», τότε προκύπτει διακριτική μεταχείριση σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου και ΟΓΑ;
3. Ειδικά για το πρώην ταμείο των αγροτών, αυτό περικόπτει το σύνολο της κοινωνικής σύνταξης (το οποίου υπέχει θέση εθνικής σύνταξης). Θα διατηρηθεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς;
4.Οι συνταξιούχοι χηρείας και τα ορφανά τέκνα θα παραμείνουν οι μόνες δύο κατηγορίες συνταξιούχων που θα τιμωρούνται γιατί εργάζονται (καθώς έχει καταργηθεί το πέναλτι για τους συνταξιούχους γήρατος, ενώ επιτρέπεται ελεύθερα η απασχόληση ακόμη και σε όσους βγήκα στη σύνταξη σαν ανάπηροι…);
5.Τι θα γίνει με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου) που ορίζει ότι μετά την 3ετία, σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, η σύνταξη θα πρέπει να περιοριστεί στο 50% και όχι στο… 50% του 70% ήτοι στο 35% (όπως κακώς εφαρμόζεται…);
5.Τι θα συμβεί με τις χήρες που δεν συνταξιοδοτούνται καθώς δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις (3ετής γάμος κ.α.);
6.Τέλος το μείζον θέμα είναι η Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ) η οποία διπλο-φορολόγηση με σχεδόν 500 εκ. ευρώ ετησίως των συνταξιούχων που λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ μεικτά ή επικουρική πάνω από 300 ευρώ; Μάλιστα, η εν λόγω διπλή φορολογία επιβάλλεται επί όλου του ποσού, καθιστώντας την επαχθέστερη αφού καταργείται ακόμη και το αφορολόγητο ποσό των 8.636 ευρώ εισοδήματος το χρόνο…