Οικονομία

Συντάξεις: Η «προσωπική διαφορά» εμπόδιο για τα αναδρομικά

Το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή για εκκαθάριση των αιτήσεων κύριας σύνταξης που κατατέθηκαν έως 31/3/22 μέχρι τις αρχές Ιουλίου – Οι μεγάλοι χαμένοι.

Η «αποκλειστική απασχόληση» των υπάλληλων του ΕΦΚΑ στην έκδοση κύριων συντάξεων, μόνη δραστηριότητα που υποδεικνύει το υπουργείο Εργασίας κατά το τελευταία διάστημα, «ρίχνει» πίσω όλες τις άλλες εκκρεμότητες των ασφαλισμένων.

Είναι τέτοια δε η πίεση της Διοίκησης για εκκαθάριση αποκλειστικά των φακέλων της κύριας σύνταξης, που στο ηλεκτρονικό σύστημα που μετρά την αποδοτικότητα των υπαλλήλων δεν καταγράφονται άλλες εργασίες… Πολλές εκ των οποίων είναι χειρόγραφες και, άρα, δεν μετράνε στα μπόνους… (Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα είναι το μοναδικό που υπάρχει στον δημόσιο τομέα και αποκαλύπτει τις εργασίες εκτελεί ο κάθε υπάλληλος καθώς και τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ συναδέρφων).

Το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή για εκκαθάριση των αιτήσεων κύριας σύνταξης που κατατέθηκαν έως 31/3/22 μέχρι τις αρχές Ιουλίου (κάτι που ίσως ολοκληρωθεί, αλλά δυο μήνες πιο μετά…). Ωστόσο οι μεγάλοι χαμένοι μοιάζει να είναι:

-Οι ανάπηροι, καθώς χρειάζεται η χειρόγραφη παράταση της σύνταξης μέχρι να περάσει ξανά ΚΕΠΑ ο ασφαλισμένος και να επιβεβαιωθεί το ποσοστό αναπηρίας. Με αποτέλεσμα τα γνωστά κενά που παρατηρούνται με τις δίμηνες διακοπές της σύνταξης μεταξύ δύο επιτροπών ΚΕΠΑ…

-Όσοι επιδιώκουν διορθώσεις και αναθεωρήσεις επί λαθών που έγιναν στον υπολογισμό της σύνταξης.

-Όσοι περιμένουν από τον Μάιο του 2016, για πάνω από έξι χρόνια, την δεύτερη σύνταξη ασφάλιση (μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, καθώς και των επιστημόνων του δημοσίου οι οποίοι, εκτός από το Γενικό Λογιστήριο ελάμβαναν παροχές και από τα κλαδικά ταμεία ΤΣΑΥγειονομικών, ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ κ.α.). Αυτές οι περιπτώσεις θεωρούνται «περαιωθείσες» μόνο και μόνο γιατί βγήκε μια (η πρώτη) κύρια σύνταξη…

-Οι συνταξιούχοι που περιμένουν τις επικουρικές…

Πάνω από 30 έτη…

Κυρίως παραμελημένοι είναι όσοι αναζητούν τα αναδρομικά. Δηλαδή έχουν πάνω από 30 έτη, αλλά εδώ και 2,5 έτη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο νόμος 4670/20 που ορίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (σε εφαρμογή αντίστοιχης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το Οκτωβρίου 2019).

Στις εκκρεμότητες κυριαρχούν οι ασφαλισμένοι που βγήκαν προ του 2019 και μεταξύ αυτόν οι πιο αδικημένοι (σ.σ. θεωρούνται «δύσκολες περιπτώσεις» από τον ΕΦΚΑ), είναι οι συνταξιούχοι έως 12/5/2016. Και αυτό καθώς για τους παλαιούς συνταξιούχους δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία για να γίνει ο επανακαθορισμός με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι εάν έχουν και ποια προσωπική διαφορά και εάν έχουν να προσδοκούν σε κάποια βελτίωση…

Από το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα λάβουν αναδρομικά, αλλά και αυξήσεις από το 2023.

α) Από τους 2,5 εκ. συνταξιούχους συνολικά υπολογίζεται ότι μόλις οι 700.000 που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία τετραετία (2019-2022) θα λάβουν σίγουρα αυξήσεις το 2023 και όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης έλαβαν ήδη αναδρομικά…

β) Για τους παλαιότερους που οι συντάξεις υπολογίστηκαν καθ’ ολοκληρίαν με τον παλιό τρόπο (μέχρι 12/5/2016) και για τους περίπου 350.000 που συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 και μέχρι 31/12/18 (όπου έγινε μεικτή εφαρμογή και των δύο συστημάτων), δεν υπάρχουν βεβαιότητες: ούτε για τα αναδρομικά ούτε για τις αυξήσεις του 2023. Οι περισσότεροι διατηρούν προσωπικές διαφορές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θανατηφόρο τροχαίο στην Καλαμάτα: IX βγήκε εκτός δρόμου – Νεκρός ο οδηγός, σε κρίσιμη κατάσταση ο συνοδηγός
F1: Ένα λάθος είναι αρκετό στο Αζερμπαϊτζάν
Chevron Right