Ο τυφώνας Μίλτον που βρίσκεται προ των πυλών της Φλόριντα και φαίνεται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόλυτη καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους και ασφαλιστές εταιρείες.
«O Milton μπορεί να είναι έχει ασφαλισμένες ζημιές για δισεκατομμύρια σε διψήφιο νούμερο», υπογράμμισε η Wells Fargo σε ένα ενημερωτικό σημείωμα, κάνοντας λόγο για ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πάντως, το βασικό σενάριο είναι ζημιές αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά θα έχει ζημίες άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζει.
Ποιες όμως είναι οι συνέπειες για τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές και τους ισολογισμούς τους;
Σε ένα σενάριο ζημιών άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όσον αφορά την κάλυψη της Wells Fargo, η αντιστοιχία είναι στο 3,5% των ιδίων κεφαλαίων και στο 106% των κερδών του τέταρτου τριμήνου, ή στο 20% των κερδών για ολόκληρο το έτος, σημειώνει το Fortune.
Είναι σαφές πως το βασικό σενάριο της τράπεζας για ζημιές της τάξης των 20 δισ. δολ. θα ήταν καλύτερο, ανερχόμενο σε περίπου 1,5% των ιδίων κεφαλαίων και 43% των κερδών τέταρτου τριμήνου, ή 8% των κερδών ολόκληρου του έτους, σύμφωνα με το υπόμνημα.
Τα ποσοστά αντασφάλισης θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω του τυφώνα Μίλτον και του τυφώνα Helene – που προηγήθηκε – υποστήριξε η Wells Fargo, κάτι που ουσιαστικά θα σήμαινε υψηλότερα ασφάλιστρα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.
Ο τυφώνας Helene, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου έπληξε περιοχές της Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 4, είχε ως αποτέλεσμα από 30,5 δισεκατομμύρια έως 47,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικών ασφαλισμένων ζημιών, από πλημμύρες και ανέμους, σύμφωνα με την CoreLogic.
Επιπροσθέτως, η Moody’s εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες από την ιδιωτική αγορά των ΗΠΑ από τον τυφώνα Helene κυμαίνονται μεταξύ 8 και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την καλύτερη εκτίμηση των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2023 υπήρξαν 28 καταστροφές από τον καιρό, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, αναφέρει το Fortune.
Υπάρχει ακόμα ένα δίμηνο της εποχής τυφώνων και πολλοί τυφώνες έχουν ήδη φτάσει στην ξηρά. Από τη δεκαετία του 1980, η χώρα έχει κατά μέσο όρο περίπου οκτώ μεγάλα καιρικά φαινόμενα ετησίως που καθένα προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Την τελευταία πενταετία ο μέσος αριθμός σημαντικών καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν ζημιές τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων έχει ανέβει, φτάνοντας τα 18 τον περασμένο Οκτώβριο.
«Η σοβαρότητα και η συχνότητα των μεγάλων καιρικών φαινομένων, δυστυχώς, είναι πιθανό να αυξηθεί», έλεγε Τζον Ρότζερς, επικεφαλής καινοτομίας στην CoreLogic.