Χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα παραμένουν εκτεθειμένοι στις πρακτικές ξένων funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), οι οποίες εκμεταλλεύονται το πλαίσιο των δανειακών ρυθμίσεων, σύμφωνα με καταγγελίες.
Οι οφειλέτες, οι οποίοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω διαδοχικών κρίσεων, κατέφυγαν στη ρύθμιση δανείων για να προστατεύσουν την περιουσία τους. Ωστόσο, πολλές από τις εταιρείες αυτές φέρεται να παρανομούν, αψηφώντας δικαστικές αποφάσεις και νομοθεσίες που τους δεσμεύουν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας αφορά τις περιπτώσεις που εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη, βάσει του οποίου οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων καθόριζαν το ύψος των δόσεων στο 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, διαμορφώνοντας συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής έως 20 ή και 30 έτη, ανάλογα με τις αρχικές συμβάσεις των στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία» έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι εισπρακτικές εταιρίες που διαχειρίζονται απαιτήσεις των ξένων funds, στα οποία οι τράπεζες τις μεταβίβασαν, να αυθαιρετούν και να παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της χώρας, υπολογίζοντας παράνομα τον τόκο επί του άληκτου κεφαλαίου και όχι επί της δόσης, προβαίνοντας σε ανατοκισμό και επιβάλλοντας πρόσθετες χρεώσεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ποσό της δόσης να διπλασιάζεται (στο παραπάνω παράδειγμα τα 225 ευρώ της μηνιαίας δόσης μπορεί να γίνουν ακόμα και 450) ή να τριπλασιάζεται (στο ίδιο παράδειγμα τα 225 γίνονται 675 ευρώ).
Συνεπώς ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης του παραπάνω παραδείγματος, ο οποίος προσέφυγε στη διαδικασία του νόμου, προκειμένου να ελαφρυνθεί και να διασώσει τη μοναδική του κατοικία, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και πάλι, καθώς καλείται να πληρώσει την αρχική σχεδόν δόση του δανείου ή σε κάποιες φορές και περισσότερα από την αρχική δόση.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί στην Τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου προδικαστικό ερώτημα που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναφορικά με τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανειοληπτών - οφειλετών, που έχουν οριστεί με αποφάσεις Ειρηνοδικείων στην περίπτωση διάσωσης της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στον γολγοθά των χιλιάδων δανειοληπτών.
Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί για το εν λόγω ζήτημα ένα ψήφισμα στην ιστοσελίδα www.change.org, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες της χώρας μπορούν να υπογράφουν ηλεκτρονικά υπέρ της αυτονόητης ρύθμισης του εκτοκισμού της οριζόμενης από τα δικαστήρια δόσης και όχι του άληκτου κεφαλαίου.