Το ΕΣΥ προώρισται να… καταρρεύσει. Είτε από τις πρόωρες (;) συνταξιοδοτήσεις που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας είτε από την έλλειψη προσωπικού και την εξάντληση πόρων, και κυρίως των ανθρώπων του, που επιφυλάσσει καθημερινά η… κυβέρνηση!
Τον κίνδυνο να καταρρεύσει το ΕΣΥ από τις… πρόωρες συνταξιοδοτήσεις επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αρνούμενος με αυτό το πρόσχημα την ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατά τον υπουργό Υγείας, με τα ΒΑΕ θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι στην Υγεία.
Ωστόσο:
1. Για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με καθεστώς ΒΑΕ στα 62 έτη, θα πρέπει να έχει 25 έτη Βαρέα ένσημα και τουλάχιστον 35 έτη (συν δέκα δηλαδή) συνολικά στην ασφάλιση. Αν κάποιος υγειονομικός ενταχθεί στα ΒΑΕ τώρα, θα έχει 25 έτη για να βγει με καθεστώς Βαρέων το… 2049.
2. Μπορεί κάποιος να βγει στο 62ο έτος ακόμη και με 12 έτη ΒΑΕ; Βεβαίως, αλλά αυτό συμβαίνει και σήμερα με τα απλά (μεικτά ένσημα του πρώην ΙΚΑ ή την συνήθη ασφάλιση του – επίσης πρώην – Δημοσίου).
3. Ωστόσο, με 12 έτη στα ΒΑΕ και 15 χρόνια στο σύνολο η εθνική σύνταξη είναι μειωμένη (383,5 ευρώ έναντι 427 στην 20ετία και πάνω).
4. Παράλληλα, οι άνδρες που συνταξιοδοτούνται στα 62 με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης, έχουν πέναλτι μείον 30% στην εθνική σύνταξη. Άρα αυτή περιορίζεται στα 268,5 ευρώ.
5. Επιπλέον με 15ετία, το ποσοστό αναπλήρωσης (απ' όπου προκύπτει η ανταποδοτική σύνταξη) είναι μόλις 11,55% έναντι 50,01% στα 40 έτη ασφάλσιης). Άρα, με 2.000 ευρώ μεικτό μισθό την περίοδο 2002-2024 η ανταποδοτική σύνταξη ανέρχεται στα 231 ευρώ και μαζί με την (μειωμένη) εθνική σύνολο 499,5 ευρώ. Δηλαδή ένα χαρτζιλίκι κάτω του ορίου της απόλυτης φτώχειας, αντί για σύνταξη ενός πτυχιούχου ΑΕΙ (ή, έστω παλαιότερα, ΤΕΙ-Νοσηλευτικής).
6. Σε κάθε περίπτωση, τα ΒΑΕ ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα για τους νοσηλευτές και αυτά, για λόγους ισότητας απέναντι στο νόμο και τον ΕΦΚΑ (σ.σ. όπου ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι πλέον), πρέπει να ισχύουν ίδιοι κανόνες.
7. Ωστόσο, ακόμη και με πλήρη σύνταξη να βγει κάποιος με ΒΑΕ (35ετία στο 62ο έτος), η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 12,75% (2,55 μονάδες για κάθε χρόνο μέχρι το 40ό), επί της ανταποδοτικής σύνταξης. Και αυτό γιατί δεν θα έχει 40 έτη ασφάλισης.
Κατά συνέπεια, εάν θα παρατηρηθεί φυγή εργαζομένων από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδοτικού αυτό θα γίνει μετά από 12 έτη, το 2037 δηλαδή, όταν οι γυναίκες/νοσηλεύτριες θα έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη (με λιγότερα από 40 έτη).
Για τους άνδρες/νοσηλευτές και τους γιατρούς (όπου δεν ισχύουν τα ΒΑΕ ούτε στον ιδιωτικό τομέα), δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση. Και εάν υπάρξει κάποια μεταβολή, αυτή θα είναι οριακή το 2049 (σε 25 έτη δηλαδή).
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ.Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας και η Ν.Δ. έδωσαν, πριν από έναν χρόνο, το δικαίωμα στους γιατρούς (και άλλους απασχολούμενους) να βγαίνουν στη σύνταξη στα 62. Αναγνωρίζοντας έως 12 πλασματικά έτη στο Δημόσιο (αφού η αναγνώριση των ετών από τα τέκνα υπολογίζονται πέραν των 7 «βασικών» πλασματικών). Και ενώ φεύγουν από το ΕΣΥ, ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τα 70 ή 75 καθώς καταργήθηκε το πέναλτι στις συντάξεις των απασχολουμένων.
Η Ν.Δ., λοιπόν θέλει, υποτίθεται, να… παγιδεύσει του υγειονομικούς με χαμηλούς μισθούς και ελλιπώς ασφαλισμένους για να «δουλέψει» το ΕΣΥ αλλά, γιατροί και νοσηλευτές φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων αμοιβών.
Από την άλλη, όμως, τους κινητροδοτεί να βγουν στη σύναξη με πλασματικά έτη ασφάλισης και να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο τόσο… αγαπάει, χωρίς πέναλτι στις αποδοχές από τον ΕΦΚΑ.