Η παραοικονομία σε συνδυασμό με την παράταση της ασυδοσίας περί το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί τη συζυγία της «ανάπτυξης» στη χώρα.
Διασφαλίζοντας χαμηλό (εργατικό) κόστος παραγωγής και εύκολα υπερκέρδη για ένα τμήμα της επιχειρηματικής τάξης. Πλούτος ο οποίος, υποτίθεται, θα διαχυθεί προς τα… κάτω (trickle-down economics).
Η πιο βαριά βιομηχανία στη χώρα είναι ο Τουρισμός. Ωστόσο, οι περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι του κλάδου, καθημερινά, τη σεζόν ή σποραδικά, απασχολούνται σε καθεστώς ανασφάλειας. Όπου, ίσως και οι περισσότεροι από 700.000 κάτοικοι που κερδίζουν το ψωμί τους (και άλλοι το παντεσπάνι τους) σε συναφείς δραστηριότητες. Αναφερόμαστε εδώ και στους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τις συναφείς ειδικότητες που σχετίζονται με τα (θαλάσσια) σπορ, τις εκδρομές, τα αξεσουάρ κ.α.
Ε! λοιπόν, στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας δεν εφαρμόζεται η κάρτα εργασίας. Ήταν να τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ώστε να δοκιμαστούν τα συστήματα και τα τεσταριστούν οι αναγκαίες, είναι αλήθεια, προσαρμογές. Αλλά εις μάτην. Η ψηφιακή κάρτα, μέσω της οποίας διαπιστώνεται ανά πάσα στιγμή τόσο το ωράριο εργασίας και οι ημέρες, όσο και ο τόπος που αυτή προσφέρεται, δεν ξεκίνησε να δοκιμάζεται ποτέ. Και εάν δεν ξεκινήσει η πειραματική εφαρμογή σε «νεκρό», τουριστικά, χρόνο, το χειμώνα εν προκειμένω, δεν θα ξεκινήσει ούτε τον προσεχή Απρίλιο όταν ο κλάδος θα ετοιμάζεται για το Πάσχα και τη νέα σεζόν…
Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα συνεχίσουν έτσι να εργάζονται 6ήμερο (σ.σ. το προβλέπει μια παλαιότερη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), καίτοι η κυβέρνηση μας λέει ότι η κατάργηση του 5νθημέρου αφορά αποκλειστικά τη βιομηχανία συνεχούς πυράς κ.α. Δυστυχώς ισχύει για την πλειονότητα των εργαζομένων…
Επίσης, ο κλάδος θα συνεχίσει να κολλάει ένσημα (χρόνος ασφάλισης) στον ΕΦΚΑ Δευτέρα-Παρασκευή, αλλά όχι το Σαββατοκύριακο, όπου παρατηρείται και η υψηλότερη συγκέντρωση εργαζομένων χειμώνα-καλοκαίρι! Και αυτό γιατί όσο και να πληρώσει ο εργοδότης και ο μισθωτός, μόνο 5νθήμερα απασχόληση αναγνωρίζει ο ΕΦΚΑ (και 25 ένσημα το μήνα). Οι επιπλέον ημέρες εργασίας ανά μήνα πάνε στον… κουβά.
Γιατί, υπό αυτές τις προβλέψεις, ο μισθωτός να διεκδικήσει την ασφάλισή του και το Σαββατοκύριακο; Όπου το μεροκάματο είναι υψηλότερο και, στη συνέχεια, να επιπίπτει ο ΕΦΚΑ προκειμένου να «λιντσάρει» το γλίσχρο εισόδημα. Χωρίς ανταπόδοση μάλιστα!
Είναι προφανές ότι πριν τους ελέγχους και την υποχρεωτική ασφάλιση για κάθε εργασία, απαιτείται η τροποποίηση των προβλέψεων για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ. Με χαμηλότερο κόστος και αναγνώριση όλων των «ενσήμων»…
Στα... χαρτιά οι φοροέλεγχοι
Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται σαν απηνής διώκτης της φοροδιαφυγής. Ωστόσο εδώ και 6 χρόνια που η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται τα «χάρτινα» Δελτία Αποστολής.
Μια αποθήκη, ένα πολυκατάστημα, μια κάβα (γιορτές που έρχονται…), ένα κέτερινγκ ακόμη στέλνει τα προϊόντα με το Δελτίο. Συνήθως δεν προκύπτει έλεγχος στο δρόμο… Πόσοι, εξάλλου, έχετε δει να σηκώνεται στο δρόμο η στρογγυλή κόκκινη πινακίδα από εντεταλμένους εφοριακούς;
Μετά, στο γραφείο ή την αποθήκη του προμηθευτή, αφού η διαδρομή ολοκληρώθηκε χωρίς έλεγχο, το χειρόγραφο «Δελτίο» μπορεί να ακυρωθεί. Και κόβεται το (τελικό) Τιμολόγιο στο ύψος που θα συμφωνηθεί με τον αγοραστή…
Το Ηλεκτρονικό-ψηφιακό Δελτίο Αποστολής ήταν να εφαρμοστεί από χθες 1η Δεκεμβρίου (σ.σ. ουσιαστικά από σήμερα). Αυτό δεν μπορεί να «ακυρωθεί» αλλά, ακυρώθηκε από την πολιτεία!
Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσης ότι δόθηκε παράταση στην υποχρεωτικότητα ψηφιακών Δελτίων Αποστολής έως 31/03/2025.
Δεν μιλάμε βέβαιος για bar-code στις αποθήκες, ώστε να ελέγχεται -ανά πάσα στιγμή- η ροή στα Logistics, ούτε καν για επισταμένους ελέγχους στις τριγωνικές συναλλαγές. Ας πούμε όταν τα πολυκαταστήματα παιχνιδιών εισάγουν τα προϊόντα τους από την… Κύπρο. Αλλά, ούτε καν τα ψηφιακά Δελτία Αποστολής…
Η παραοικονομία μπορεί να συνεχιστεί. Μόνο που οι αρμόδιοι κυβερνητικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουν άλματα στο… μέλλον με την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεως. Όπου, όποιος μένει ανοικτός, τεκμαίρεται αυτομάτως ότι κερδίζει από 13.000 ευρώ το χρόνο και πάνω. Μάλιστα φέτος, με βάση τα εισοδήματα του 2023, τους ζητήθηκε και προκαταβολή. Έστω και εάν ο επαγγελματίας, εν τω μεταξύ, είχε κλείσει μέσα στο 2024…
Πρόκειται για την αποθέωση της παραοικονομίας που έχει αφεθεί ασύστολη στα υψηλότερα, εισοδηματικά, στρώματα. Ενώ, ταυτόχρονα, συνδυάζεται με την υπερφορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων (μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας). Καθώς από τον «καθαρό» βασικό μισθό χωρίς 3ετίες και επιδόματα (τέκνων ή γάμου) που διαμορφώνεται στα 720 ευρώ (830 μεικτά) παρακρατείται κάθε μήνα φόρος…
Η όλη διαδικασία περιγράφεται χαρακτηριστικά από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα: «Ξοδεύουμε 150 δισ. ευρώ ετησίως και φορολογείται εισόδημα 80 δισ…»
Άρα, πέραν της ασυδοσίας στις τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται ολιγοπωλιακά και χωρίς ελέγχους, την –σχεδόν αποκλειστική- πρόσβαση των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και τα φθηνά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, έρχεται και το δίδυμο της παραοικονομίας και της μη τήρησης του Εργατικό Δικαίου που διευρύνει το οικονομικό χάσμα μεταξύ του μέσου εθνικού επίπεδου και της ελίτ του 1%...