Καθώς ολοκληρώνεται ένα ακόμη χρόνος υποσχέσεων που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει η λίστα των αδικιών του ασφαλιστικού.
Παράλληλα με την… κάλπικη στατιστική, όπως:
- α/ Το ποσό των αυξήσεων του 2025 (398 εκ. ευρώ) που αρκεί για αναπροσαρμογές μόλις 1,2% σε όλες τις συντάξεις και όλους τους δικαιούχος (34 δισ. ευρώ για 2,5 εκ. συνταξιούχους).
- β/ Η Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου, η οποία λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία, θα αποδώσει φέτος (και το 2025) 885 εκ. ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που θα εκταμιευτεί σαν αυξήσεις (398 εκ.)
- γ/Μειώνονται οι εισφορές υγείας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους κατά 450 εκ το χρόνο (μια ποσοστιαία μονάδα) και το εν λόγω ποσό υπέρ ΕΟΠΥΥ (Νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα κ.α.) αναπληρώνεται από τη φορολογία, αλλά διατηρείται η βαριά επιβάρυνση για τους συνταξιούχους με 6% από κάθε σύνταξη (κύρια και επικουρική), από 4% μόνο από τις κύριες μέχρι το 2015.
Κατά τα λοιπά η λίστα με τις 11 δικλίδες του Ασφαλιστικού έχει ως εξής:
1. Ο ΕΦΚΑ κόβει τη σύνταξη χηρείας στο μισό (35% της αρχικής) στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, αλλά μόνο στο Δημόσιο. Αντιθέτως, συνεχίζει και καταβάλει το 70% και μετά την 3ετία στις περιπτώσεις διπλής συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας καταλογίσει «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά έως και 30.000 ή 35.000 ευρώ στους συνταξιούχους. Ποσά που όταν ζητηθούν, απλώς δεν θα υπάρχουν να επιστραφούν και το πρόβλημα να μεταβιβαστεί στους κληρονόμους.
2. Η νομοθεσία προβλέπει (ν.4387/16-Νόμος Κατρούγκαλου), ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται μια και μόνο εθνική σύνταξη (από 383 έως και 426 ευρώ το μήνα για 15ετή έως 20ετή ασφάλιση, αντιστοίχως). Αν και η σχετική εγκύκλιος (Τσακλόγλου), που εκδόθηκε εδώ και δύο χρόνια, δεν εφαρμόζεται καθώς είναι τόσο άδικη που κονιορτοποιεί τις συντάξεις χηρείας, ωστόσο δεν έχει ανακληθεί. Ούτε υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση τροποποίησης της σχετικής διάταξης του νόμου 4387/16...
3. Ωστόσο, σε περίπτωση συνταξιοδότησης αγρότη/ισσας λόγω θανάτου (αστικού τομέα), αμέσως περικόπτεται το κοινωνικό μέρος της σύνταξης ΟΓΑ, το οποίο επέχει θέση εθνικής σύνταξης και καταβάλλεται προκειμένου να μην περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα η (ανταποδοτική) σύνταξη του (πρώην) ΟΓΑ.
Έτσι, για την αγρότισσα η σύνταξη χηρείας (ή εξ ιδίου δικαιώματος που είχε το δικαίωμα επιλογής παλαιότερα), περιορίζεται σε μόλις 30 ή 50 ευρώ!
4. Σε όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και σε όσους εξήλθαν του εργασιακού βίου σαν ανίκανοι προς απασχόληση (αναπηρική σύνταξη), δεν προβλέπεται κανένα πέναλτι από τον ΕΦΚΑ σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, πλην μόνο στις χήρες και τα ορφανή τέκνα (που σπουδάζουν και λαμβάνουν ένα μικρό μύρος της συντάξεις του θανόντος γονέα). Σε αυτές τις περιπτώσει η παροχή περικόπτετε κατά 50%.
5. Οι αγρότες (πρώην ΟΓΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον την 3ετία 2018-2020 στο 67ο έτος της ηλικίας, λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές (σ.σ. κάτω των 400 ευρώ το μήνα με 32 ή 33 έτη ασφάλισης) από τους ανασφάλιστους που δεν πλήρωσαν καν εισφορές και συνταξιοδοτούνται σαν άποροι, πάλι στο 67ο έτος της ηλικίας (400 ευρώ η σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου).
6. Δεν προβλέπεται νομοθετική υποχρέωση απόδοσης ανταποδοτικής σύνταξης με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης (χωρίς καν καταβολή μέρους της εθνικής σύνταξης), με αποτέλεσμα όσοι δεν συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο των 4.500 ενσήμων να χάνουν τις «αποταμιεύσεις» τους.
7. Για τους παλαιούς συνταξιούχους δεν προβλέπεται η απόδοση προσαύξησης στη σύνταξη για όσους είχαν παράλληλο χρόνο ή χρόνο διαδοχικής ασφάλισης που δεν προσμετρήθηκε κατά την αίτηση συνταξιοδότησης. (Σ.σ. Δεν οδηγούσε σε προσαύξηση σύνταξης τυχόν χρόνος παράλληλης ασφάλισης και υπολογιζόταν μόνο για θεμελίωση δεύτερης σύνταξης –απαιτούνταν άνω των 16 ετών. Επίσης, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος πέραν της 35ετία στον τελευταίο φορέα δεν προσαύξανε το ποσό της σύνταξης).
8. Στις περιπτώσεις επικουρικής ασφάλισης δεν προβλέπεται η επιστροφή των εισφορών σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
9. Εάν ένας ασφαλισμένος καταθέσει αίτηση σύνταξης στον τελευταίο φορέα και δεν συμπληρώνει εκεί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ. στο ΤΣΜΕΔΕ το οποίο απαιτεί 40ετία στο 62ο έτος της ηλικίας), δεν μεταβιβάζεται ο φάκελος σε άλλο φορέα (π.χ. Δημόσιο) που είχε πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις, στην περίπτωση που ο εκεί χρόνος είναι παράλληλος και όχι χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.
10. Ο ΕΦΚΑ δίνει αναπηρική σύνταξη σε εργαζόμενους τους ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμη και ποσοστό αναπηρίας 50% και, ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς κανένα πέναλτι, αλλά για τους αργίτες απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 59%…
11 .Μόνιμο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση απονομής της σύνταξης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι (κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής και επικουρικής ασφάλισης) και, στο τέλος, να υποχρεούνται να κάνουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις σε περισσότερα έτη, όπου αναλογούν τα ποσά της σύνταξης, έτσι ώστε να αποφύγουν την υπερβολική φορολογία...