Στη «σκιά» των ραγδαίων εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΕΚΤ σε λίγη ώρα προχωρά στις ανακοινώσεις σχετικά με τα επιτόκια, η αύξηση των οποίων θεωρείτο δεδομένη πριν τους τριγμούς στον ελβετικό κολοσσό, Credit Suisse.
Οι Ευρωπαΐοι τραπεζίτες συνεδριάζουν από το πρωί της Πέμπτης έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στα Χρηματιστήρια και σε ποια τιμή θα σταθεροποιηθούν, μία ημέρα μετά την τρικυμία που προκλήθηκε από τον Credit Suisse.
H αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θεωρείτο λίγο ως πολύ δεδομένη. Όμως πλέον οι αγορές δεν αποκλείουν η αύξηση να είναι 25 μονάδες βάσης.
«Από τη μια πλευρά, έχουμε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, τις οποίες η ΕΚΤ χρειάζεται να κατευνάσει με υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων και από την άλλη, έχουμε τώρα αυτή την πίεση στις τράπεζες λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων», δήλωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank.
Λίγο πριν τις ανακοινώσεις, Goldman Sachs, Société Générale και Allianz θεωρούν πως το πιθανότερο είναι να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, ενισχύοντας ωστόσο τη ρητορική της για το ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την αγορά και έχει ήδη τα μέσα για να το κάνει.
Επιπλέον, αν κι έχει προσφέρει ήδη αρκετές διευκολύνσεις ρευστότητας, θα μπορούσε να παράσχει πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των ανησυχιών γύρω από το τραπεζικό σύστημα, όπως η χαλάρωση των απαιτήσεων για τα collaterals και η παροχή πρόσθετης χρηματοδότηση TLTRO.
Η Goldman Sachs θεωρεί πως η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ δείχνει ανθεκτικό σε μια σειρά μετρήσεων, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων αποκάλυψαν ευρεία συμφωνία για περαιτέρω σύσφιξη σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.
Εάν, ωστόσο, οι ανησυχίες γιγαντωθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τότε αυτή θα αποκλίνει από την προβλεπόμενη αύξηση των 50 μ.β, η Goldman πιστεύει ότι μια παύση είναι πιο πιθανή από μια αύξηση 25 μ.β.
Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ποιο το μέλλον της Credit Suisse
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άλμα μετά το ‘σωσίβιο’ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας που καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος στις 11:25 ώρα Ελλάδας, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο έως 1,6%. Από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει σχεδόν 3%, καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank πυροδότησε ανησυχίες για κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και οδήγησε σε περιδίνηση τις τραπεζικές μετοχές.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,3% αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Παράλληλα, η μετοχή της Credit Suisse έκανε άλμα 18% σήμερα μετά τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που έφτασαν το 24%. Νωρίτερα σήμερα, η μετοχή εκτινάχθηκε έως και 32%.
Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, η ανακωχή μπορεί να είναι πρόσκαιρη. Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών καθώς και ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή», θεωρώντας ως πιο πιθανό αποτέλεσμα την εξαγορά της Credit Suisse.
Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι οι συνεχείς αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν είναι «αναγκαστικά μία αντίδραση πανικού στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ μόνο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα είχε έκτοτε σωρευτικές απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ή δύο κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωσε ζημιές τα πέντε από τα εννιά αυτά χρόνια».
Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS είναι το πιθανότερο σενάριο. «Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», ανέφεραν. «Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων και μετοχών», πρόσθεσαν.
«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.
Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δισεκ. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».
Το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) έκανε βουτιά μετά τη χθεσινή άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Μεγάλη ήταν η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, με αυτά της πρώτης βαθμίδας που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο να κερδίζουν 10 σεντς μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους κάτω από τα 50 σεντς στο δολάριο.