Οικονομία

FT: Στα ύψη οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Σε νέο υψηλό μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Σχεδόν το 80% των αποστολών αργού πετρελαίου της Ρωσίας ρέει προς την Κίνα και την Ινδία.

Η Ρωσία εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο τον Απρίλιο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο μήνα από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, με σχεδόν το 80% των αποστολών αργού να κατευθύνεται στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά άλλα 50.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο σε υψηλό επίπεδο μετά την εισβολή, στα 8,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ήταν ο μέσος όρος της το 2022 και το 2021 αντίστοιχα.

Η επιτυχία της Μόσχας: Βρήκε νέους αγοραστές

Η αύξηση των αποστολών αντανακλά την επιτυχία της Μόσχας να βρει τόσο νέους αγοραστές για το πετρέλαιό της, αφού η Ευρώπη μπλόκαρε τις εισαγωγές, όσο και νέα πλοία μετά τον περιορισμό της πρόσβασής της στη δυτική ναυτιλία.
Από τότε που η Δύση απείλησε για πρώτη φορά τη Ρωσία με κυρώσεις πέρυσι, η Μόσχα συνεργάστηκε με έναν αυξανόμενο αριθμό ελάχιστα γνωστών εμπορικών εταιρειών και ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων για την ανάπτυξη νέων συστημάτων για τη διακίνηση του πετρελαίου της.

«Η Ρωσία φαίνεται να έχει λίγα προβλήματα να βρει πρόθυμους αγοραστές για το αργό και τα πετρελαιοειδή της», ανέφερε ο ΔΟΕ σε μηνιαία έκθεση για το πετρέλαιο την Τρίτη.

Νέο πακέτο κυρώσεων συζητά η ΕΕ

Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι. Μόνο η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 1.473 ρωσικά φυσικά πρόσωπα και 207 οντότητες και έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 21,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στο ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει σε χώρες εκτός της ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις στις ροές εμπορευμάτων που έχουν γίνει ποτέ, με τη Ρωσία να ανακατευθύνει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την Ευρώπη προς την Ασία τους τελευταίους 12 μήνες.
Παρά τη μεταφορά περισσότερου πετρελαίου από ό,τι τον Απρίλιο του 2022, τα μηνιαία έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου ήταν κατά 27% χαμηλότερα από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται επίσης με έκπτωση σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς λόγω του ανώτατου ορίου τιμών υπό την ηγεσία της G7 στις επιτρεπόμενες ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα.

Ωστόσο, η έκπτωση αυτή έχει αρχίσει να μειώνεται, δήλωσε ο ΔΟΕ, καθώς η Ρωσία έχει αυξήσει την πρόσβασή της σε μη δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι σε θέση να λειτουργούν εκτός των ανώτατων ορίων τιμών. Τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο ήταν 15 δισ. δολάρια, από 13,3 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ.
Συνολικά η Ρωσία μετέφερε 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, τα περισσότερα από τον Μάιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην Κίνα και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην Ινδία. Οι συνολικές εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου ήταν 3 εκατ. β/η (βαρέλια ανά ημέρα).

«Η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες»

«Η νέα χωρητικότητα διύλισης οδηγεί σε μια συνεχή μετατόπιση ανατολικά των προβλεπόμενων διακινήσεων αργού για το υπόλοιπο του έτους, αντικατοπτρίζοντας την περιφερειακή δύναμη της ζήτησης», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία είχαν βοηθήσει να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, η οποία έφτασε σε ιστορικό υψηλό των 16 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ΔΟΕ. «Η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες», ανέφερε.

Σε απάντηση, ο ΔΟΕ αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,2 εκατ. Βαρέλια την ημέρα, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα αντιπροσωπεύσει σχεδόν το 60% της αύξησης.

Η πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου, όταν το αργό τύπου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά σχεδόν 16 δολάρια το βαρέλι σε μόλις δύο εβδομάδες, βρισκόταν σε «έντονη αντίθεση» με την πιο σφιχτή αγορά που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΕΛΣΤΑΤ: Προβλήματα φυσικής κατάστασης και πρόσβασης στην Υγεία για αρκετούς τους Έλληνες
Τάση κατάρρευσης της ΝΔ στην Καστοριά - Επιστράτευση Παπαμιμίκου
Chevron Right