Στην Ελλάδα οι χαμηλόμισθοι πήραν, σχετικά μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά έχασαν σε (πραγματικό) εισόδημα.
Ο υπερπληθωρισμός (κυρίως στα τρόφιμα και τα βασικά είδη του νοικοκυριού) «έφαγε» τις αναπροσαρμογές. Και το πραγματικό εισόδημα βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης και της ονομαστικής μείωσης των αποδοχών:
– Με τα Μνημόνια είχαμε ονομαστική μείωση αποδοχών (μισθοί-συντάξεις)
– Με τον πληθωρισμό της απληστίας έχουμε συρρίκνωση του πραγματικού-διαθέσιμου εισοδήματος
Πράγματι η χώρας μας παίζει στο… Τσάμπιονς Λιγκ των επιχειρηματικών κερδών, ενώ είναι και μεταξύ των πρωταγωνιστών αναφορικά με την μείωση των πραγματικών μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά την κυβερνητική ρητορική για δήθεν (πραγματικές) αυξήσεις στους μισθούς, έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) στις χώρες-μέλη της Ένωσης, αναδεικνύεται τη χώρα μας, για το 2023, μεταξύ των κορυφαίων ταυτόχρονα:
α) ως προς την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και
β) αναφορικά με την μεγέθυνση των επιχειρηματικών κερδών.
Δηλαδή, η ακρίβεια φέτος μετέφερε απ’ ευθείας εισόδημα από τις τσέπες των πλέον αδυνάτων, στους μετόχους και τις επιχειρήσεις. Με μεγάλη ηττημένη την παραγωγικότητα.
Αυτή η δραματική εξέλιξη είναι ακόμη πιο οδυνηρή στην Ελλάδα η οποία, μόλις τώρα προσπαθεί να εξέλθει από μια πολυετή οικονομική κρίση με ονομαστική, μάλιστα, και όχι μόνο πραγματική -όπως περιγράφεται τώρα-, μείωση των αποδοχών.
Σύμφωνα με την ΣΕΣ ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.
Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.
Χάνουμε αγορές
Στην Ελλάδα, οι μισθοί μειώθηκαν 0,2%, αλλά τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%.
Αν ληφθούν υπόψιν τόσο οι ονομαστικές αυξήσεις, έστω των κατώτατων αποδοχών (σ.σ. τις οποίες «έφαγε» πληθωρισμός), όσο και η γιγαντώση των επιχειρηματικών κερδών, τελικά κατά την μετα-πανδημική περίοδο οι εργαζόμενοι έγιναν πιο φτωχοί, οι επιχειρηματίες πιο πλούσιοι και η οικονομία πιο… ακριβή. Δηλαδή υποχωρούμε σε ανταγωνιστικότητα και χάνουμε αγορές υπέρ των (πρόσκαιρων) επιχειρηματικών κερδών.
Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα Κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.
Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν.