«Το εμπόριο δεν μπορεί να είναι όπλο», προειδοποίησε το Σάββατο (3/5) ο Αμερικανός επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, σχολιάζοντας την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, Προέδρου των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ προήδρευσε της ετήσιας συνέλευσης της εταιρείας και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Warren Buffett knocks tariffs and protectionism: ‘Trade should not be a weapon’ https://t.co/2VhuHSIYYi
— CNBC (@CNBC) May 3, 2025
Μπάφετ: «Πρέπει να επιδιώκουμε το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο»
Ο Γουόρεν Μπάφετ επέκρινε την ιδέα των δασμών και του εμπορικού προστατευτισμού, λέγοντας ότι «το εμπόριο δεν πρέπει να είναι όπλο», τονίζοντας: «Στις ΗΠΑ, θα πρέπει να επιδιώκουμε το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα, και αυτοί θα πρέπει να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα». Ωστόσο, ο Αμερικανός επενδυτής απέφυγε να κατονομάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρώτη ερώτηση προς τον Γουόρεν Μπάφετ αφορούσε στα πιστοποιητικά εισαγωγής, μια ιδέα που πρότεινε σε άρθρο του, το 2003, για τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Τα πιστοποιητικά εισαγωγής «σχεδιάστηκαν για να εξισορροπήσουν το εμπόριο», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Σχεδίασα αυτό το πράγμα με τα πιστοποιητικά εισαγωγής. Είναι ένα τέχνασμα, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από οτιδήποτε άλλο, νομίζω, για το οποίο μιλάμε αυτή τη στιγμή.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο μπορεί να είναι μια πράξη πολέμου», είπε ο Αμερικανός επενδυτής στη συνέχεια και τόνισε: «Νομίζω ότι έχει οδηγήσει σε άσχημα πράγματα, μόνο και μόνο οι συμπεριφορές που έχει αναδείξει. Στις ΗΠΑ, εννοώ, θα πρέπει να επιδιώκουμε το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο και να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα».
«Οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει»
Αν και ο Γουόρεν Μπάφετ απαγόρευσε τις πολιτικές ερωτήσεις, οι πρώτες παρατηρήσεις του φαίνεται να αποτελούν αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως επεσήμανε το Reuters.
Έτσι, ο ίδιος δήλωσε: «Οι ΗΠΑ έχουμε κερδίσει. Έχουμε γίνει μια απίστευτα σημαντική χώρα, αρχίζοντας από το τίποτα πριν από 250 χρόνια. Είναι μεγάλο λάθος, κατά την άποψή μου, όταν έχεις 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν σε συμπαθούν και πολύ, και έχεις 300 εκατομμύρια που πανηγυρίζουν με κάποιο τρόπο για το πόσο καλά τα κατάφεραν. Και δεν νομίζω ότι είναι σωστό, και δεν νομίζω ότι είναι σοφό, νομίζω ότι όσο περισσότερη υποστήριξη και όσο πιο ευημερία αποκτήσει ο υπόλοιπος κόσμος, δεν θα είναι εις βάρος μας».
Η δεύτερη ερώτηση προς τον Γουόρεν Μπάφετ προήλθε από έναν Κινέζο μέτοχο που ζει στο Τορόντο και ο οποίος τον ρώτησε γιατί δεν αγοράζει ακίνητα. «Λοιπόν, όσον αφορά στα ακίνητα, είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι οι μετοχές όσον αφορά στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών, τον χρόνο που δαπανάται τη συμμετοχή πολλών μερών», απάντησε ο Αμερικανός επενδυτής.
«Δεν θα πουλήσουμε καμία μετοχή στην Ιαπωνία»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Γουόρεν Μπάφετ θα σταματήσει να επενδύει σε ιαπωνικές μετοχές, εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξήσει τα επιτόκια στο μέλλον, ο «σοφός της Ομάχα» δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει μετοχές.
«Στα επόμενα 50 χρόνια, δεν θα σκεφτούμε να τις πουλήσουμε», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ, προσθέτοντας ότι το ιστορικό της Ιαπωνίας είναι «εξαιρετικό» και επισημαίνοντας ότι η Apple, η American Express και η Coca-Cola, για παράδειγμα, τα πάνε καλά στην ασιατική χώρα.
Επίσης, ο ίδιος είπε ότι του έχουν φερθεί «εξαιρετικά καλά» οι πέντε ιαπωνικές εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει – συγκεκριμένα οι Mitsui, Mitsubishi, Sumitomo, Itochu και Marubeni – και δήλωσε ότι η οικοδόμηση μιας σχέσης με τις εταιρείες είναι «εξαιρετικά μακροπρόθεσμη».
Ο Αμερικανός επενδυτής επεσήμανε το εξής: «Έχουν διαφορετικά έθιμα, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις επιχειρήσεις – αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο – και δεν έχουμε καμία πρόθεση με οποιονδήποτε τρόπο να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτό που κάνουν, επειδή το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Δεν θα πουλήσουμε καμία μετοχή. Αυτό δεν θα συμβεί σε δεκαετίες, αν συμβεί τότε. Η επένδυση στην Ιαπωνία ήταν ακριβώς στο χέρι μας».
Μπάφετ: «Δεν είναι απίθανο να επενδύσουμε τα μετρητά μας σε 5 χρόνια»
Στη συνέχεια, ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε ότι η Berkshire Hathaway θα βρει τρόπους να αξιοποιήσει το ποσό-ρεκόρ μετρητών που διαθέτει, πιθανότατα μέσα στην επόμενη μισή δεκαετία.
«Είναι πολύ απίθανο να συμβεί αύριο», σημείωσε ο Γουόρεν Μπάφετ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λογική του αποθέματος μετρητών της Berkshire, λέγοντας: «Δεν είναι απίθανο να συμβεί σε 5 χρόνια».
Ο Γουόρεν Μπάφετ είπε, επίσης, ότι «το ένα πρόβλημα με την επενδυτική δραστηριότητα είναι ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται με ομαλό τρόπο». Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι «πιθανότητες» εύρεσης μιας καλής αγοράς «αυξάνονται όσο προχωράς» και ότι είναι “κάπως σαν τον θάνατο».
Τζέιν: «Θα επενδύσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη όταν βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία»
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μεταμορφώσει τον ασφαλιστικό κλάδο, ο Ατζίτ Τζέιν, επιχειρηματίας και στέλεχος της Berkshire Hathaway, παραδέχθηκε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει «πραγματική αλλαγή παιχνιδιού» στον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση σήμερα αξιολογεί, τιμολογεί και πωλεί κινδύνους, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο σήμερα πληρώνει τις αποζημιώσεις.
Εντούτοις, ο Ατζίτ Τζέιν δήλωσε ότι η Berkshire Hathaway υιοθετεί μια πιο διστακτική προσέγγιση όταν πρόκειται για οποιεσδήποτε υψηλές νέες τεχνολογικές αξιώσεις.
«Σίγουρα αισθάνομαι, επίσης, ότι οι άνθρωποι καταλήγουν να ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά, προσπαθώντας να κυνηγήσουν το επόμενο νέο μοντέρνο πράγμα», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαστε πολύ καλοί όσον αφορά στο να είμαστε οι ταχύτεροι ή οι πρώτοι. Η προσέγγισή μας είναι περισσότερο να περιμένουμε και να βλέπουμε μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η ευκαιρία, και έχουμε καλύτερη άποψη όσον αφορά στον κίνδυνο αποτυχίας, τα θετικά και τα αρνητικά».
Ωστόσο, ο Ατζίτ Τζέιν πρόσθεσε ότι η Berkshire Hathaway δεν θα διστάσει να επενδύσει μόλις προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία.