Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκαλύπτουν τι ισχύει στη χώρα μας.
Οι εικόνες αποκαλύπτουν μια κάθετα διαιρεμένη χώρα:
- Η περιφέρεια (πλην τουριστικών προορισμών) που ερημώνει και η Αττική όπου συγκεντρώνεται το 74% του τζίρου (όλων) των επιχειρήσεων.
- Τα ακριβά καταστήματα (όπου «ντρέπεσαι» να πατήσεις) και οι τηλεπωλήσεις μέσω πλατφορμών που διαθέτουν κινέζικα και βιετναμέζικα προϊόντα ή τα ντελίβερι (σπάνια συνάντα πλέον μεσοαστικό ταβερνάκι).
- Τα θηριώδη έσοδα (και το 2025) του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την… συγκράτηση των δαπανών και τους μειωμένους φόρους από τις εταιρείες.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α’ τριμήνου φέτος, οδηγούν σε εδραία συμπεράσματα περί φορολογικής «εκτέλεσης» και τεράστιων πλεονασμάτων για μια ακόμη χρονιά.
Μετά τα κολοσσιαία πλεονάσματα του 2024, τα στοιχεία για φέτος οδηγούν επίσης σε ένα υπερ-πλεόνασμα άνω των 10 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ), από 10,4 δισ. το 2024 (4,8%).
Έσοδα
Και τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται (σ.σ. αφαιρούνται ουσιαστικά) από τη φορολογία των φυσικών προσώπων και τον ΦΠΑ, ενώ τα έσοδα από τα Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες) υποχωρούν ή μένουν στάσιμα.
Ενδεικτικά, με 3 δισ. έσοδα από φόρο φυσικών προσώπων το 2024 ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε 3,18 δισ. έσοδα και πέτυχε εισπράξεις 3,5 δισ., ενώ από τα Νομικά Πρόσωπα, από 1,63 δισ. πέρυσι το α’ 3μηνο και στόχο 2,08 φέτος, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025 εισέπραξε 1.96 δισ.
Εντυπωσιακές είναι οι «επιδόσεις» στον ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών, όπου από 5,25 δισ. το 2024 και πρόβλεψη για φέτος ήταν 5,55 δισ., εισπράχθηκαν ήδη κατά το α’ τρίμηνο 5,93 δισ., ενώ αντιστοίχως στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καύσιμα, καφέ κ.λπ.) από 1,53 δισ. πέρυσι εισπράχτηκαν 1,6 δισ. φέτος.
Δαπάνες
Ανάλογη, σε βάρος των πιο αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, είναι και οι δαπάνες του προϋπολογισμού (απολογιστικά στοιχεία α’ 3μηνου). Από 0.05 δισ. κοινωνικές παροχές το 2024 και αντίστοιχη πρόβλεψη για ίδιες μεταβιβάσεις το α’ 3μηνο φέτος, τελικά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου δόθηκαν μόλις 0,02 δισ.
Ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο θέλει να ενισχύσει κατά 0,5 δισ. ευρώ ο κ.Μητσοτάκης από το υπερ-πλεόνασμα του 2024, τελικά το α’ 3μηνο δόθηκαν μόλις 1,17 δισ., τα μισά από πέρυσι (2,36 δισ.) και πολύ λιγότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το α’ τρίμηνο φέτος (1,88 δισ. ευρώ).
Φόροι κατανάλωσης
Κατά συνέπεια βλέπουμε ότι και φέτος ο προϋπολογισμός οδηγείται σε θηριώδη πλεονάσματα τα οποία προέρχονται, κυρίως, από τον ΦΠΑ των καταναλωτών και τη φορολογία των μισθωτών και συνταξιούχων (σ.σ. και όχι φυσικά από τις εταιρείες που διατηρούν φόρο μερισμάτων μόλις στο 5% και αφορολόγητο στις μεταβιβάσεις περιουσιών στα 4,8 εκ. ευρώ).
Κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός στερεί αναπτυξιακούς πόρους από την πραγματική οικονομία, ειδικά όταν τα εν λόγω πλεονάσματα μεταφέρονται στην αλλοδαπή για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους, οδηγώντας στην φτωχοποίηση της μέσης και εργατικής τάξης.
[Αντίστοιχα, άνω των 15 δισ. ευρώ το χρόνο «φεύγουν» στο εξωτερικό (έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών) για προμήθεια μηχανημάτων, πρώτων υλών, προϊόντων και υπηρεσιών].
Τα στοιχεία αυτά από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θέτουν επί τάπητος την αναθεώρηση, σε πιο αναπτυξιακή βάση, του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Με α/τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, β/αύξηση του αφορολόγητου, γ/ ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και δ/ μείωση των φόρων κατανάλωσης (ΦΠΑ) με έλεγχο στην αγορά για τον περιορισμό της ακρίβειας.
Οπωσδήποτε πάντως με μετακίνηση εσόδων για την δημιουργία κοινωνικών κατοικιών που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη στεγαστική κρίση.
Αναγκαία μέτρα τα οποία πρέπει να γίνουν εγκαίρως με δεσμευτικές θέσεις από την αντιπολίτευση. Ειδικά καθώς τώρα δεν μπορεί να… αιφνιδιαστεί κανείς, όπως ίσως τον περασμένο μήνα με τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και το (ένα) επιδοτούμενο ενοίκιο, στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης έχει… προειδοποιήσει ότι τον Σεπτέμβριο (ΔΕΘ) θα καταθέσει συγκεκριμένη «ατζέντα παροχών».
Η απάντηση στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν μπορεί να είναι εκ των υστέρων και με απολογητικά Δελτία Τύπου ότι τα μέτρα δεν αρκούν…
Οι προμηθείς θα δικαιωθούν, όχι οι επιμηθείς…