Οικονομία

Τρόμαξαν οι «αγορές» από τη φτωχοποίηση – Καμπάνες για μισθούς, ενοίκια, κατανάλωση

Οι διεθνείς αγορές κάνουν, στις εκθέσεις τους, μνεία στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες.
Συντάξεις Ευρώ Χρήματα Πορτοφόλι
Φωτογραφία αρχείου

Λογιστική… υπερσυμμόρφωση και κοινωνική απόκλιση με οικονομικούς κινδύνους βλέπουν πλέον στην Ελλάδα οι «αγορές».

Ο ένας μετά τον άλλον στις εκθέσεις τους οι διεθνείς Οίκοι τρομάζουν με την… υπερδιόρθωση και εντοπίζουν νέους κινδύνους: Χαμηλοί μισθοί, υψηλά ενοίκια, επιβράδυνση της κατανάλωσης, πτώση των εξαγωγών άρα μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα και κρίση στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Και οι χαμηλοί μισθοί επιτείνουν την φυγή των νέων στην αλλοδαπή (brain drain).

(Το δημογραφικό δεν το αναφέρουν ακόμη σαν «υπ’ αριθμόν 1» πρόβλημα, αν και είναι το πρώτιστο οικονομικό πρόβλημα, τουλάχιστον ως προς την έλλειψη εργατικών χεριών και την μείωση των καταναλωτών, αν όχι ως προς την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια, εθνική αλλά και επενδύσεων).

Ως προς τη διαδρομή που διήνυσε η χώρα, αρκεί να συγκρίνει κανείς τη «φωτογραφία» πριν από 15 χρόνια, όταν εισήλθαμε στα Μνημόνια, με το ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα, αλλά με (δημοσιονομικό) έλλειμμα που ξεπερνούσε το 15,5% του ΑΕΠ τότε και τη σημερινή φωτογραφία με το ΑΕΠ να έχει επανέλθει σε πραγματικούς όρους (αποπληθωρισμένες τιμές), αλλά οι μισθοί να υπολείπονται ακόμη και σε ονομαστικούς όρους, ενώ η χώρα παρουσιάζει θηριώδες (πρωτογενές) πλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ.

Η εικόνα για το πλεόνασμα (2024) αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος  με πρωτογενές αποτέλεσμα +10,5 δισ. ευρώ.

Με διαφορά 15 χρόνια

2009 2024
ΑΕΠ 240 δισ. 237 δισ.
Μέσος μισθός 1.443 ευρώ 1.336 ευρώ
Πλεόνασμα -35,5 δισ. 11,4 δισ.

 

Σε αυτό το περιβάλλον οι διεθνείς Οίκοι εντοπίζουν το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών «20% χαμηλότερα από το 2009» (οίκος αξιολόγησης Scope Ratings) με το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας να παραμένει περίπου 40% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κάνοντας ειδική μνεία στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες.

Στην έκρηξη των τιμών στα ενοίκια, κάτι που πληρώνει το 35% του πληθυσμού, αναφέρεται η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την (ιδιωτική) κατανάλωση [σ.σ. άρα θα πληγούν οι επενδύσεις, η απασχόληση, το ΑΕΠ, οι εξαγωγές].

Μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει η ακρίβεια, η φτωχοποίηση και η κοινωνική διαίρεση, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν… λεφτόδεντρα. Αν και αφενός τα θηριώδης πλεονάσματα των τελευταίων ετών [σ.σ. και του 2025 όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το α’ τρίμηνο φέτος] και, αφετέρου, οι εξαγγελίες τόσο για τα επιδόματα του Νοεμβρίου (χαμηλοσυνταξιούχοι και ενοικιαστές) όσο και τις νέες εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον προσεχή Σεπτέμβριο, ακυρώνουν τη σκληρή-μονεταριστική ρητορική.

Ωστόσο, από την άλλη, απουσιάζει ένα πραγματικό εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα θέσει λογικούς ταμειακούς στόχους (για την αποπληρωμή των ελλειμμάτων του παρελθόντος), με την αναγκαία ενίσχυση της ανάπτυξης και την στήριξη της κοινωνίας. 

Morgan Stanley

  • Πληθωρισμός: 2,1%
  • Ενοίκια: 10,5%
  • Ενοίκια Ε.Ε.: 2,9%

Δαπάνη

  • 35% ενοικιαστές
  • 20% – 40% εισοδήματος

Scope

  • Χαμηλοί μισθοί
  • Επιβράδυνση κατανάλωσης
  • Επιπτώσεις εξαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πρότυπα Σχολεία Σχολείο Chevron Left
Εξετάσεις PISA: Στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και Υπουργείο Παιδείας