Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θα λάβει μέτρα για τη στεγαστική κρίση, αλλά το δημόσιο εξακολουθεί να νοικιάζει γραφεία, ενώ αφήνει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων να ρημάζει.
Ισχυρίζεται ότι νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, αλλά αυτό γίνεται αποκλειστικά με την επίθεση στα… ιδιωτικά οικονομικά, καθώς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα οφείλονται στην υπερβολή των (έμμεσων και άμεσων) φόρων. Η αλήθεια είναι ότι στους δημόσιους οργανισμούς (νοσοκομεία, ταμεία κ.α.) δεν υπάρχουν καν ισολογισμοί, πόσω μάλιστα διαφάνεια και ορθή διαχείριση.
Όταν δεν κυριαρχεί η κατασπατάληση και η καταδολίευση του δημόσιου χρήματος.
Η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) εντόπισε δύο τέτοιες περιπτώσεις, που αφορούν άμεσα τους ασφαλισμένους, όπου εντοπίζει προβλήματα αδιαφάνειας και συστηματικής απαξίωσης αφενός της περιουσίας των ταμείων και, αφετέρου, στον «Κουμπαρά» των ασφαλισμένων (αποθεματικό των Γενεών).
Έτσι κινείται και αναζητά:
Α) Στοιχεία (πληρωμές, κρατήσεις, αποδόσεις, διαμόρφωση Ειδικού Αποθεματικού κ.α.) και την αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών του «Κουμπαρά» των ασφαλισμένων, του γνωστού ΑΚΑΓΕ. Τόσο για τις εισφορές των νυν συνταξιούχων, όσο και ως προς τη συμμετοχή σε αυτόν του δημοσίου από τα έσοδα του ΦΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις/έρευνες για Υδρογονάνθρακες, όπως σχετικά προβλέπεται.
Δανείζουν τους… οφειλέτες
Μάλιστα η ΑΓΣΣΕ αναφέρει ότι γνωρίζει… Διαθέτει στοιχεία δηλαδή που «αποδεικνύουν την καταδολίευση των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ, ακόμη και την… δανειοδότηση του ΕΦΚΑ, ενώ είναι οφειλέτης των εισφορών των συνταξιούχων που παρακρατούνται κάθε μήνα, αλλά δεν αποδίδονται στον «Κουμπαρά» των ασφαλισμένων, καθώς και την μη απόδοση πόρων από τον ΦΠΑ (4% των εισπράξεων) και τις αποκρατικοποιήσεις.
Β) Τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, εξ αφορμής και της κατάργησης του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.). Ειδικά από την στιγμή που μένουν κλειστά και ρημάζουν δεκάδες ακίνητα του Ασφαλιστικού, όταν ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), τα Εργατικά Κέντρα (που επιχορηγούνται από την ΔΥΠΑ) κ.α. καταβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια σε ενοίκια για την στέγαση των υπηρεσιών τους.
Έπαιρναν μόνο τους μισθούς…
Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αξιοποίησης παύτηκε από την νυν υπουργό Εργασίας κ.Νίκη Κεραμέως τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από δύο ετών λειτουργίας, καθώς είχε συσταθεί από τον πρώην υπουργό Εργασίας και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κ.Χατζηδάκη, έχοντας να παρουσιάσει σαν «έργο» την… λήψη των μισθών του 9μελούς Δ.Σ., με ετήσιο κόστος 14.000 ευρώ…
Προς τούτο η ΑΓΣΣΕ θα αποστείλει επιστολές προς την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ.Νίκη Κεραμέως και Οικονομίας και Οικονομικών κ.Κυριάκο Πιερρακάκη προκειμένου να δει τους ετήσιους ισολογισμούς του ΑΚΑΓΕ, την επενδυτική εικόνα του «Κουμπαρά», το σύνολο των αποθεματικών αυτού καθώς και τις οφειλές τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του δημοσίου.
Εκτός του νόμιμου ενδιαφέροντος των συνταξιούχων για την διασφάλιση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ σε βάθος χρόνου , η ΑΓΣΣΕ ενδιαφέρεται για την τύχη και των εισφορών που καταβάλουν οι συνταξιούχοι υπέρ του ΑΚΑΓΕ.
«Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να πληρώνουν αγόγγυστα κάθε μήνα διπλές εισφορές (εφορία και Εισφορά «Αλληλεγγύης») και τα χρήματα αυτά να μην γνωρίζουμε πώς και πού τοποθετούνται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΑΓΣΣΕ Γιώργος Κουτσιμπογεώργος.
«Ούτε είναι αποδεκτό να διατηρείται αναλλοίωτος ο ληστρικός τρόπος επιβολής της ΕΑΣ όταν ήτανε η πρώτη μνημονιακή κράτηση που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους από το 2010 και είναι και η τελευταία που παραμένει, τη στιγμή μάλιστα που έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχε εφαρμοστεί τότε. Απαίτηση όλων των συνταξιούχων είναι να καταργηθεί αυτή η μνημονιακή εισφορά για την οποία δυστυχώς γίνεται “γενναία” μηνιαία παρακράτηση τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη…»
Ερώτηση ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ το θέμα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ φέρνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Ο αρμόδιος Τομεάρχης Παύλος Χρηστίδης με επερώτηση προς την αρμόδια υπουργό ζητεί απαντήσεις α) για το ποιοι είναι οι λόγοι που ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας και ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ και β) πόσο κόστισε η μη λειτουργία της Εταιρείας, πόσα χρήματα έχουν απομείνει από το 1 εκ. ευρώ που ο ΕΦΚΑ κάλυψε ως μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας και γιατί δεν εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Εταιρείας για το έτος 2025.