Οικονομία

Πλειστηριασμούς 2 δισ. έκανε το 2024 το καρτέλ των εισπρακτικών – Μόνο 1 στα 4 δάνεια ρυθμίζεται

Οι τρεις μεγαλύτερες εισπρακτικές εταιρείες κατέχουν το 85,9% της αγοράς. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία.
ΔΑΝΕΙΑ, ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Shutterstock

Κέρδη που έφτασαν τα 135 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια Ελλήνων που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Οι δανειολήπτες μετά τη μεταφορά των δανείων από τις τράπεζες, έχουν βρεθεί να χρωστάνε σε «funds» αγνώστου ταυτότητας, με πραγματικούς ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από ένα λαβύρινθο ξένων εταιρειών-σφραγίδων και το επιχειρηματικό απόρρητο.

Για λογαριασμό των funds, τα δάνεια τα διαχειρίζονται οι εισπρακτικές εταιρείες (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις), οι servicers, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να παρέχουν ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις χρεών στους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Όμως, το 2024 οι εισπρακτικές είχαν σε ρύθμιση μόνο το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων, ενώ έβγαλαν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας 2 δισ. ευρώ που ήταν προσημειωμένα για κόκκινα δάνεια. Από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων για κόκκινα δάνεια (ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία) εισέπραξαν 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποπληρωμές των δανειοληπτών έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή στα ταμεία των εισπρακτικών μπήκαν 3,4 δισ. ευρώ, ενώ έγιναν και διαγραφές οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα «πιράνχας» των κόκκινων δανείων: Το καρτέλ των servicers και η κερδοσκοπία σε βάρος των οφειλετών

Τα ποσά που εισπράττουν οι εισπρακτικές, διοχετεύονται στα funds, αφού πρώτα αφαιρεθούν έξοδα και κέρδη.

Στοιχεία πιθανού «καρτέλ»

Οι εισπρακτικές εταιρείες εμφανίζουν στοιχεία πιθανού «καρτέλ» με εντυπωσιακό βαθμό συγκέντρωσης, αφού οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν το 85,9% της αγοράς, ενώ άλλες τρεις εταιρείες έχουν το 12,3%. Οι υπόλοιπες 12 εταιρείες μαζί έχουν μηδαμινή έως ανύπαρκτη δραστηριότητα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν ότι το Δεκέμβριο του 2024 η συνολική αξία των κόκκινων δανείων ήταν 87,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 71,6 δισ. ευρώ ήταν στα χέρια funds («Αγοραστές Πιστώσεων», όπως τους ονομάζει η ΤτΕ) και τα 15 δισ. ευρώ ήταν στην κατοχή των τραπεζών.

Από το σύνολο των κόκκινων δανείων οι servicers έκαναν ρυθμίσεις μόνο για το 25% των δανείων, δηλαδή ρύθμισαν δάνεια ονομαστικής αξίας 17,9 δισ. ευρώ.

Από αυτά έβαλαν σε «οριστική διευθέτηση» δάνεια 10 δισ. ευρώ, 7,5% περισσότερα από το 2023. Οριστική διευθέτηση σημαίνει ότι η συμβατική σχέση άλλαξε, δηλαδή ο φάκελος έκλεισε είτε επειδή έγινε πλειστηριασμός, είτε επειδή το δάνειο μπήκε σε καθεστώς νομικής προστασίας, ή επειδή έγινε διακανονισμός.

Τα δάνεια που τέθηκαν σε «οριστική διευθέτηση» το 2024 έφτασαν τα 10 δισ. ευρώ, 7,3% περισσότερα από ότι το 2023, ενώ αντίθετα, ο αριθμός των δανείων που τέθηκαν σε ρύθμιση μειώθηκε.

Οι πλειστηριασμοί αντιστοιχούν σε δάνεια 2 δισ. ευρώ, ενώ για 1,5 δισ. ευρώ έγιναν διακανονισμοί και δάνεια 6,3 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε καθεστώς νομικής προστασίας, κυρίως από το νόμο Κατσέλη.

Όσο για τα δάνεια που τέθηκαν σε ρύθμιση, οι μακροχρόνιες λύσεις (πάνω από 2 χρόνια) μειώθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το 2023 και έφτασαν σε αξία τα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά 73% μειώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες λύσεις που έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, το 2024, οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, δηλαδή πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που έγιναν το 2024 για λογαριασμό των funds έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ για λογαριασμό των τραπεζών έγιναν ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά, οι servicers εισέπραξαν από τις αποπληρωμές δανείων που έκαναν οι δανειολήπτες, 1,9 δισ. ευρώ για τα δάνεια που κατέχουν τα funds και 1,6 εκατ. ευρώ για εκείνα που είναι στις τράπεζες, συνολικά 3,4 δισ. ευρώ ενώ έκαναν διαγραφές οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο HealthSpot στη Μυτιλήνη
Προσαγωγές έξι Τούρκων για τους πυροβολισμούς κατά πρακτόρων της ΕΥΠ στη Θέρμη - Τους μπέρδεψαν με αντίπαλη συμμορία
Chevron Right