Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» στους καταναλωτές, καθώς από την Τρίτη 1/07 λήγει η ρύθμιση που περιόριζε τα περιθώρια κέρδους, με την κυβέρνηση να εκπέμπει «σήμα κινδύνου» προς σούπερ μάρκετ και πρατηριούχους να μην αυξήσουν υπέρμετρα τις τιμές.
Το φάσμα μιας νέας «καταιγίδας» ανατιμήσεων πλανάται πάνω από τα νοικοκυριά, καθώς από την 1η Ιουλίου καταργείται επίσημα το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, που είχε θεσπιστεί το 2020, εν μέσω πανδημίας.
Η ρύθμιση, η οποία εφαρμόστηκε αρχικά για να αποτραπεί αισχροκέρδεια σε βασικά αγαθά, λειτούργησε με αλλεπάλληλες παρατάσεις για σχεδόν τέσσερα χρόνια, όμως πλέον παίρνει τέλος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές, προειδοποιώντας τους να μην προβούν σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα για παραβάσεις της προγενέστερης ρύθμισης, ακόμη και με δημόσια διαπόμπευση.
Αύξηση στα τρόφιμα τον Μάιο
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο πληθωρισμός στα πωλούμενα είδη διαμορφώθηκε στο +2,47% τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ωστόσο, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η πραγματικότητα στο ράφι είναι ακόμα πιο πιεστική:
- Φρούτα: +13,2%
- Καφές, κακάο, τσάι: +12,3%
- Ψωμί, δημητριακά, κρέας, γάλα: Σημαντικές αυξήσεις
- Ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, σοκολάτες: Ανοδικές τάσεις
- Αναψυκτικά, χυμοί και νερά: Ανατιμήσεις σε πολλές κατηγορίες
Την ίδια στιγμή, η τιμή των καυσίμων έχει ταβήξει ήδη την ανηφόρα, επηρεασμένη από τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.
Η κατάργηση του πλαφόν μπορεί να απελευθερώνει την αγορά, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το κόστος ζωής.
Πρόστιμα 30 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου η ΔΙΜΕΑ προχώρησε σε εκτεταμένες ελεγκτικές επιχειρήσεις στις δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, συλλέγοντας χιλιάδες παραστατικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν τα όρια του μικτού περιθωρίου κέρδους.
Με βάση το συγκεκριμένο μέτρο έχουν επιβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο του υπουργείου βρέθηκαν τόσο παραγωγοί βασικών αγαθών και προϊόντων όσο και εισαγωγείς. Επίσης βαριές «καμπάνες» έπεσαν και σε αλυσίδες και καταστήματα λιανικής.