Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, την Τρίτη (1/7) δήλωσε ότι μια άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σπάνιες δηλώσεις ενός αξιωματούχου της ΕΚΤ σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στο Bloomberg ότι η ταχύτητα της ανόδου του ευρώ είναι πιο ανησυχητική από το τρέχον επίπεδό του.
«Νομίζω ότι τα 1,17 δολάρια, ακόμη και τα 1,20 δολάρια, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της ΕΚΤ. Ακόμα, ο Λουίς ντε Γκίντος πρόσθεσε: «Μπορούμε να το παραβλέψουμε λίγο. Κάτι πέρα από αυτό θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο, αλλά τα 1,20 δολάρια είναι απολύτως αποδεκτά».
ECB Vice President Luis de Guindos says an advance in the euro beyond $1.20 could prove tricky for policymakers but current levels aren’t cause for concern https://t.co/D6I0h6RA40
— Bloomberg (@business) July 1, 2025
Το ευρώ επωφελήθηκε από την πτώση του δολαρίου
Η ΕΚΤ συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει το ευρώ, αναφέροντας απλώς ότι αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις πολιτικής και σημειώνεταο ότι οι αξιωματούχοι δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία — κάτι που επανέλαβε ο Λουίς ντε Γκίντος.
«Λαμβάνουμε υπόψη το επίπεδο και την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ενσωματώνουμε το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις προβλέψεις μας», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε. «Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε και εξετάζουμε, αλλά δεν στοχεύουμε σε κανένα συγκεκριμένο επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας».
Το ευρώ έχει επωφεληθεί από την πτώση του δολαρίου, καθώς η επιθετική πολιτική δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έπληξε την εμπιστοσύνη, κερδίζοντας περίπου 14% φέτος και φτάνοντας στο όριο της ανοδικής πορείας έναντι του αμερικανικού νομίσματος εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε αυτή την τάση «αντιφατική, αλλά δικαιολογημένη». Ακόμα, ο Λουίς ντε Γκίντος τόνισε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κάθε είδους υπερβολική απόκλιση».
Κάζακς: «Κίνδυνος για πληθωρισμό και εξαγωγές»
Ο Μαρτέν Κάζακς, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές για τις τιμές καταναλωτή θα επηρεαστούν από το νόμισμα και έτσι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού.
«Εάν το ευρώ ανατιμηθεί σημαντικά περαιτέρω, αυτό θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, γεγονός που θα μπορούσε να κλίνει την ισορροπία προς μια άλλη μείωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πάντως, ο Γκιντίμινας Σίμκος από την Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας υποστήριξε ότι η ενίσχυση του ευρώ πρέπει να παρακολουθείται. «Από ιστορικής άποψης, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι ασυνήθιστη», δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg, προσθέτοντας: «Ωστόσο, ο ρυθμός προσαρμογής σημαίνει ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη».