Τη στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε, «υποστηρίζουμε τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική, και όχι απλώς τεχνολογική επιλογή, καθώς στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η νομισματική κυριαρχία της ΕΕ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μία βασική απειλή και πέντε σημαντικές ευκαιρίες που συνδέονται με το ψηφιακό ευρώ.
Όπως τόνισε, η κύρια απειλή είναι η καθυστέρηση: «Πρέπει να μην χάσουμε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη συμφωνίας έως το τέλος του έτους και την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων μέχρι τότε.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη:
«Ευχαριστώ την Δανική προεδρία για την ένταξη αυτού του σημαντικού ζητήματος στην ατζέντα. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Πρόκειται για ένα θέμα που υποστηρίξαμε από την αρχή, καθώς, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας κυριαρχία.
Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε ότι έχουμε μπροστά μας μία απειλή και πέντε ευκαιρίες σε σχέση με το ψηφιακό ευρώ. Διότι στο τέλος της ημέρας, δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνολογική συζήτηση- είναι μια στρατηγική συζήτηση.
Η απειλή, για να το πω ευθέως, είναι το να μην το κάνουμε αρκετά γρήγορα. Πρέπει να μην χάσουμε χρόνο, διότι η ψηφιοποίηση στις πληρωμές και το νομισματικό σύστημα θα συμβεί και πρέπει να συμβεί αρκετά γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε πλήρως τον καθορισμό συγκεκριμένου στόχου για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε.
Οι πέντε ευκαιρίες, κατά τη γνώμη μου, είναι προφανείς:
- Περαιτέρω ψηφιοποίηση των πληρωμών. Συμφωνώ με πολλούς συναδέλφους που μίλησαν πριν ότι οι ψηφιακές πληρωμές πρέπει να συμπληρώνουν τα μετρητά, όχι να τα αντικαταστήσουν πλήρως. Παράλληλα, τα οφέλη της ψηφιοποίησης των πληρωμών είναι προφανή σε πολλές χώρες- και σίγουρα στη δική μου. Αν συγκρίνετε την κατάσταση φοροδιαφυγής στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια με σήμερα, οφείλεται στις ψηφιακές πληρωμές το ότι καταφέραμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και να κατακτήσουμε τα δύο τρίτα του κενού στον ΦΠΑ. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ψηφιακές πληρωμές.
- Ενίσχυση της νομισματικής μας κυριαρχίας. Σήμερα, χρησιμοποιούμε κυρίως μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών εντός της αγοράς μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας εθνικά συστήματα. Ορισμένες χώρες το έχουν ήδη κάνει- η Ελλάδα διαθέτει το σύστημα IRIS. Υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ μας, αλλά το ψηφιακό ευρώ έχει και νομισματική διάσταση, πέρα από το σκέλος των πληρωμών, που είναι πολύ κρίσιμη, και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν.
- Χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση. Πρέπει να προσφέρουμε μια μηδενικού κόστους εναλλακτική επιλογή στα ξένα συστήματα πληρωμών- και το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι αυτή η εναλλακτική λύση.
- Ιδιωτικότητα. Δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία. Μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους προστασίας της ιδιωτικότητας. Ίσως όχι πλήρη ανωνυμία όπως τα μετρητά, αλλά σίγουρα καλύτερους όρους από τα υφιστάμενα μη ευρωπαϊκά συστήματα.
- Κίνητρο για καινοτομία και αποδοτικότητα. Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει ως σήμα υπέρ της καινοτομίας στις πληρωμές, συμβάλλοντας στον ευρύτερο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό.
Εν κατακλείδι, όπως τόνισα και στην αρχή, δεν πρόκειται για τεχνολογική αλλά για στρατηγική συζήτηση. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα».
Τι είναι το ψηφιακό ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ είναι ένα μελλοντικό ηλεκτρονικό νόμισμα που σχεδιάζει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως ψηφιακή μορφή του ευρώ.
Δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά θα συμπληρώνει τα φυσικά ευρώ, δίνοντας στους πολίτες έναν νέο, ασφαλή και άμεσο τρόπο πληρωμής.
Πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό ευρώ
Το ψηφιακό ευρώ θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν ασφαλείς άμεσες πληρωμές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και μεταξύ ιδιωτών, ανεξάρτητα από τη χώρα της ζώνης του ευρώ στην οποία βρίσκονται ή από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που χρησιμοποιούν. Η ΕΚΤ διερευνά επί του παρόντος πώς θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει στην πράξη.
Ως πρώτο βήμα, θα έπρεπε να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι ψηφιακού ευρώ μέσω της τράπεζάς σας ή του ταχυδρομείου.
Μόλις δημιουργηθεί το πορτοφόλι σας, θα μπορούσατε να μεταφέρετε σε αυτό χρήματα από έναν συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό ή να καταθέσετε μετρητά. Τότε θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να κάνετε τις πληρωμές σας χρησιμοποιώντας το ψηφιακό ευρώ στο πορτοφόλι σας.
Κάθε φορά που θα λαμβάνατε χρήματα σε ψηφιακό ευρώ, θα μπορούσατε να τα κρατήσετε σε αυτό το πορτοφόλι, μέχρι ενός καθορισμένου ορίου, ή να τα μεταφέρετε στον τραπεζικό λογαριασμό σας. Αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε εσείς μόνοι σας ή να καθορίσετε να γίνεται αυτοματοποιημένα.
Οι πληρωμές με ψηφιακό ευρώ θα είναι πάντοτε ασφαλείς και άμεσες – είτε γίνονται σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα είτε μεταξύ ιδιωτών.
Το ψηφιακό ευρώ θα προσφέρει τόσο διαδικτυακές λειτουργίες (online) όσο και λειτουργίες εκτός σύνδεσης (offline), δηλαδή θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ακόμη και όταν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο δεν είναι καλή ή όταν είστε εκτός δικτύου.
Επιπλέον, τα προσωπικά στοιχεία συναλλαγής που θα αφορούν πληρωμές με ψηφιακό ευρώ εκτός σύνδεσης θα γίνονται γνωστά μόνο στον πληρωτή και στον δικαιούχο της πληρωμής, πράγμα που εξασφαλίζει επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής παρόμοιο με αυτό που παρέχουν τα μετρητά.