Οικονομία

ΔΕΘ: Πώς οι εξαγγελίες ενισχύουν τα… κρατικά έσοδα (Πίνακες)

Η κυβέρνηση είναι… φειδωλή στις αυξήσεις, ωστόσο διατηρεί ένα φορολογικό σύστημα που κατακρατεί υπέρ του Δημοσίου.
Ευρώ Χρήματα
Φωτογραφία αρχείου

Την ευαγγελική ρήση «κηρύττει ύδωρ και πράττει οίνον» θυμίζει η κυβέρνηση με το υπό διαμόρφωση πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης.

Λόγω δημοσκοπικής υποχώρησης και μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη από τον Απρίλιο για τον επόμενο… Νοέμβριο, «εφάπαξ ενίσχυση» 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και ένα ενοίκιο για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία (μέσο επίπεδο ενίσχυσης 252 ευρώ). Ταυτόχρονα, προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τον προσεχή Σεπτέμβριο, με αφορμή το νέο οικονομικό έτος και τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αν και τα εν λόγω μέτρα συναρτώνται από τις κομματικές/δημοσκοπικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο με την υφιστάμενη φορολογική πίεση, οι όποιες αυξήσεις απορροφώνται από το (ίδιο) Δημόσιο. Γυρίζει πίσω ένα μεγάλο μέρος των εξαγγελιών/αυξήσεων…

Όταν, μάλιστα, οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες ακόμη και του πληθωρισμού (περίπτωση αυξήσεων στους συνταξιούχων), τότε όχι μόνο δεν έχουμε αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, αλλά συνέχιση της οικονομικής περιθωριοποίησης για 15ο χρόνο…

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι το… εκλογικό 2027 ο βασικός μισθός θα ανέλθει στα 950 ευρώ. Κατά συνέπεια, από τα 880 σήμερα, θα αυξηθεί κατά 35 ευρώ το 2026 και αντίστοιχο ποσό την επόμενη χρονιά.

Πέραν του ότι και στα 950 ευρώ να ανέλθει ο βασικός μισθός, σε όρους αγοραστικής δύναμης θα είναι κατώτερος των 751 ευρώ του 2010-11, οι συγκεκραμένοι υπάλληλοι υπόκεινται πλέον και σε φόρο 22% για μηνιαία ποσά πάνω από 714 ευρώ. Ενώ πριν 15 χρόνια το αφορολόγητο έφτανε τα 12.000 ευρώ, ήτοι 857 ευρώ το μήνα (8.636 ευρώ σήμερα).

Έτσι, από μια αύξηση 50 ευρώ, ο μισθωτός θα εισπράξει τελικά 31 ευρώ και, καθώς καταναλώνει ολόκληρο τον γλίσχρο μισθό, πληρώνει και ΦΠΑ 24% από 19% πριν 15 χρόνια, ενώ ο εργοδότης θα πληρώσει 61 ευρώ.

Τα μισά χρήματα του μισθού (συνολικό εργατικό κόστος) πάνε έτσι στο μη μισθολογικό κόστος…

Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους. Οι οποίοι πληρώνουν φόρο 22% για κάθε αύξηση πάνω από τα 833 ευρώ τον μήνα.

Ακόμη χειρότερα, ένας συνταξιούχος με μεικτές αποδοχές πάνω από 1.750 ευρώ φτάνει σε φορολογικό συντελεστή 28%, ενώ του γίνεται παρακράτηση για Εισφορά «Αλληλεγγύως» Συνταξιούχου (ΕΑΣ) 6% επί ολόκληρου του ποσού της σύνταξης (δεύτερη φορολόγηση με 105 ευρώ τον μήνα στο παράδειγμά μας).

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι… φειδωλή στις αυξήσεις, από την άλλη διατηρεί ένα φορολογικό σύστημα που κατακρατεί υπέρ του Δημοσίου ακόμη και αυτές τα πενιχρές αυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΟΠΕΚΕΠΕ Chevron Left
Τιμώρησαν τη γυναίκα που αποκάλυψε τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μήλον της Έριδος το πρόγραμμα κατ’ οίκον αποστολής φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Εργαζόμενοι vs διοίκησης
ΕΟΠΥΥ αποστολή φαρμάκων Chevron Right