Στρατηγική επιτάχυνσης της ανάπτυξης στον τομέα των Κατασκευών σε Ελλάδα και Ρουμανία ακολουθεί ο όμιλος Aktor, με σαφή στόχο την επίτευξη κύκλου εργασιών 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος Αλέξανδρος Εξάρχου, η Κατασκευή αποτελεί την κινητήριο δύναμη του ομίλου, αναδεικνύοντας την επιχειρησιακή του ικανότητα, ενώ η διοίκηση επενδύει παράλληλα στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε Παραχωρήσεις, ΑΠΕ και ακίνητα.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής Γ.Σ των μετόχων, έγινε γνωστό ότι ο στόχος για τον κύκλο εργασιών του 2025 ανέρχεται στα 1,480 δισ. ευρώ, με προβλεπόμενα EBITDA 200 εκατ. ευρώ και διατηρήσιμο μικτό περιθώριο κέρδους 10%. Η διοίκηση παρουσίασε αναλυτικά proforma στοιχεία ανά δραστηριότητα για το τρέχον έτος και τις προβλέψεις για την επόμενη περίοδο.
Στον κατασκευαστικό τομέα, μετά και την εξαγορά της Εντελέχεια, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ το 2025, τα EBITDA στα 120 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 38 εκατ. ευρώ.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η πορεία απόκτησης του χαρτοφυλακίου Παραχωρήσεων από τον όμιλο Ελλάκτωρ, με την ολοκλήρωση να αναμένεται στις 15 Αυγούστου. Παράλληλα, προχωρά η εξαγορά ακινήτων από την Prodea με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη Ιουλίου.
Έτσι, στον τομέα των Παραχωρήσεων, τα proforma στοιχεία για το 2025 προβλέπουν έσοδα 55 εκατ. ευρώ και EBITDA 32 εκατ. ευρώ. Στο real estate, τα έσοδα αναμένονται στα 45 εκατ. ευρώ με EBITDA 39 εκατ. ευρώ, έπειτα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Prodea.
Για τον ενεργειακό τομέα, η εταιρεία επιβεβαιώνει τον στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 350-400 MW μέχρι το τέλος του 2025, με προοπτική επέκτασης στα 500 MW το 2026 και στα 1,3 GW έως το 2028.
Ο όμιλος προβλέπει ότι μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει επιπλέον επενδυτικό πλάνο αντίστοιχου ύψους έως το 2030.
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου υπογράμμισε στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης πως από το 2022 έως σήμερα έχει επιτευχθεί η μετεξέλιξη του ομίλου στο δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας στον τομέα της κατασκευής, ενώ οι προωθούμενες εξαγορές έργων Παραχώρησης και χαρτοφυλακίου ακινήτων, αποτελούν τους τομείς που θα ενισχύσουν περαιτέρω το αποτύπωμα του, αλλά και τις σταθερές ταμειακές ροές για τα επόμενα χρόνια. Υπογράμμισε δε πως στόχος είναι η ανάδειξη του ομίλου στις κορυφαίες εταιρείες της χώρας πέραν της κλαδικής πρωτιάς.
Όσον αφορά τον τομέα Κατασκευής αναφέρθηκε στην επιτυχή ενσωμάτωση της Άκτωρ και στην ανάδειξη της τεχνικής της ικανότητας, η οποία αποτυπώθηκε εμπράκτως με την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και με την πρόοδο του έργου Πάτρα – Πύργος (σ.σ. το τμήμα όπου ανάδοχος είναι ο όμιλος) το οποίο θα παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου μαζί με την εργολαβία της ΤΕΡΝΑ για τον ίδιο αυτοκινητόδρομο.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο του ΒΟΑΚ όπου ό όμιλος συμμετέχει αυτόνομα στο τμήμα που εκτελείται ως δημόσιο. Σημειώνεται ότι συμμετέχει και στο τμήμα που εκτελείται ως ΣΔΙΤ μέσω της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- πρώην ΙντρακάτAKTR -0,92% – Άκτωρ Παραχωρήσεις (που σύντομα θα ενταχθεί στον όμιλο).
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε επίσης στα νέα σημαντικά έργα του ομίλου, αναφέροντας για παράδειγμα τις φοιτητικές εστίες της Κρήτης για τις οποίες τόνισε ότι προχωρούν πολύ ικανοποιητικά. Ως προς τη σύμβαση της AKTOR για την προέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά ο ίδιος τόνισε πως οι συγκριμένες εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν 5 συνολικά συμβάσεις για το έργο, με διαφορετικούς αναδόχους, ο συντονισμός των οποίων είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πρόκληση.
Αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή παρουσία του ομίλου στη Ρουμανία, όπου το σημερινό ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, θέτοντας ως στόχο την αύξηση του στα 3 δισ. ευρώ την προσεχή διετία με βάση τα δημοπρατούμενα έργα. Εκτίμησε δε πως αργά ή γρήγορα η χώρα θα υιοθετήσει το μοντέλο ΣΔΙΤ ή Παραχωρήσεων με τον όμιλο Aktor να δηλώνει το παρόν.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του τομέα Παραχωρήσεων από την Ελλάκτωρ εκτίμησε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, ενώ ερωτηθείς σχετικά για πιθανές νέες προσθήκες έργων Παραχώρησης ανάφερε πως διατηρούνται επαφές με δύο πλευρές, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εφόσον δεν υπάρχουν βέβαιες εξελίξεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται για «υφιστάμενες παραχωρήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή της Ελλάκτωρ», ακυρώνοντας σενάρια που έχουν γραφτεί για τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή τη Μαρίνα Αλίμου.
Δεν αρνήθηκε ωστόσο πως διεκδικεί συμφωνία για έργο Παραχώρησης που περιλαμβάνει και κατασκευαστικό αντικείμενο, αλλά και πως η δεύτερη υπό διαπραγμάτευση σύμβαση πιθανώς αφορά κτιριακό έργο.
Στον τομέα του real estate εκτός από τη συναλλαγή με την PRODEA ο όμιλος αναπτύσσει ενδιαφέρον για έργα κοινωνικής αντιπαροχής και στέγασης εφόσον αυτά οριστικοποιηθούν, ενώ εκτιμά πως έως το 2030 θα έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων κοντά στο 1 δισ. ευρώ και έσοδα από ενοίκια της τάξης των 65 εκατ. ευρώ.
Στις ΑΠΕ το μείγμα του oμίλου είναι 60% αιολικά – 40% φωτοβολταϊκά. Ο κ. Εξάρχου ανέφερε την πρόθεση του oμίλου να επενδύσει σημαντικά και σε έργα αποθήκευσης (μπαταρίες), καθώς αναμένεται ο αντίστοιχος σχεδιασμός σε επίπεδο πολιτείας.
Ερωτηθείς σχετικά ανάφερε ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ιδιαίτερα λόγω του γεωγραφικού και τουριστικού χαρακτήρα των ελληνικών ακτών, αναφέροντας ότι τα μια τέτοια επένδυση αντιμετωπίζεται ως μακροπρόθεσμο project που απαιτεί επιδοτήσεις και τεχνική ωριμότητα.
Τέλος ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στα οφέλη της εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη νομοθετικής μεταρρύθμισης στην κεφαλαιαγορά, καθώς το νέο πλαίσιο θα δώσει ώθηση σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και ανάπτυξη.
Σημείωσε δε ότι το διερευνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει πλέον πάρει ώριμη μορφή με τους επενδυτές να είναι πρόθυμοι όχι μόνο να δανείσουν, αλλά και να κάνουν στρατηγικές τοποθετήσεις.