«To 2025 σηματοδοτεί το τέλος του τρέχοντος στρατηγικού κύκλου της EFG και η αγορά θα ενημερωθεί αργότερα φέτος σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο (της περιόδου) 2026-2028», το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2024 της EFG Bank (Luxembourg), η οποία δραστηριοποιείται μέσω υποκαταστημάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία και αποτελεί θυγατρική της EFG International AG, συμφερόντων Σπύρου Λάτση.
Η «ξερή» ανάγνωση του προαναφερθέντος αποσπάσματος είναι απλή: τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο της τριετίας 2026-28. Υπό το πρίσμα, όμως, των επίμονων φημών για πρόθεση του ομίλου Σπύρου Λάτση να πωλήσει την EFG International, η αναφορά αποκτά (και) άλλη διάσταση.
Όπως αποκαλύφθηκε πριν από 16 μήνες, η οικογένεια Λάτση διεξήγαγε συζητήσεις με τη Julius Baer για ενδεχόμενη πώληση της EFG International, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Έκτοτε επανέρχονται ανά περιόδους οι συζητήσεις περί πώλησης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, με εμπλοκή εγχώριων τραπεζών (Εθνική Τράπεζα) ως μνηστήρων.
EFG BANK II: Η τράπεζα, αντιπροσωπεύοντας μέρος της δραστηριότητας της EFG International, θα μπορούσε να πωληθεί μόνη της, αναφέρουν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι σαφές αν ο απώτερος μέτοχος (οικογένεια Λάτση) προτίθεται να πωλήσει τμηματικά τον όμιλο.
Η EFG Bank έκλεισε το 2024 με ενεργητικό 3,46 δισ. ευρώ, δείκτη κάλυψης ρευστότητας 167%, δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες 1,14 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 268,4 εκατ. ευρώ και συνολικό δείκτη κεφαλαίου 26,4%.
Τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 118,38 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη σε 61,3 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους σε 45,3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ακαθάριστες αμοιβές της ανώτερης διοίκησης ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.