Οικονομία

Η Ελλάδα τρώει «τουρκικά» ψάρια – Λαβράκια και τσιπούρες από Τουρκία κατακλύζουν την ελληνική αγορά

Η Τουρκία ενισχύεται, ενώ η Ελλάδα υποχωρεί και γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των Τούρκων.
Shutterstock

Η Τουρκία όχι μόνο ανταγωνίζεται πλέον την Ελλάδα στην αγορά ψαριού, αλλά πλέον τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Η Τουρκία «ταΐζει» με λαβράκια και τσιπούρες την Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται στο κορυφαίο εισαγωγέα των τουρκικών εταιρειών. Αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει προκλήσεις, ερωτήματα και μια σκληρή αναμέτρηση για το μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Τουρκία διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της στις τιμές και συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.

«Λαβράκι» η Ελλάδα για την Τουρκία

Το 2024, υπό την ώθηση της ισχυρής ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, οι εξαγωγές λαβρακιού της Τουρκίας κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο: η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 14% και ο όγκος κατά 21% σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο προορισμό για το τουρκικό λαβράκι, με τον όγκο εξαγωγών να αυξάνεται κατά 97% και την αξία κατά 83%.

Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασαν επίσης οι αγορές της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η αξία των τουρκικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 18% σε κάθε περίπτωση.

Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Ολλανδία σημείωσαν πτώση 13% σε αξία. Σε όρους όγκου, οι εξαγωγές προς την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 20% και προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 13%.

Στον αντίποδα, ο τομέας του ελληνικού λαβρακιού συνέχισε τη σταθερή του ανάπτυξη το 2024. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% σε όγκο και κατά 13% σε αξία. Οι κυριότερες αγορές, Ιταλία και Ισπανία, συνέβαλαν σημαντικά σε αυτήν την πορεία: η Ιταλία κατέγραψε αύξηση 9% στον όγκο και 10% στην αξία, ενώ η Ισπανία αντίστοιχα 18% και 13%.

Η Τουρκία κυριαρχεί και στην τσιπούρα

Στον τομέα της τσιπούρας, οι τουρκικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 28% σε αξία το 2024, με τον όγκο να καταγράφει αύξηση 3%. Και σε αυτό το είδος του ψαριού, η Ελλάδα αναδεικνύεται στον σημαντικότερο εισαγωγέα, ενισχύοντας μάλιστα τις εισαγωγές με αύξηση 67% στην αξία και 34% στον όγκο.

Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές τσιπούρας εμφάνισαν στασιμότητα στην αξία, αλλά σημαντική πτώση στον όγκο (-13%). Οι βασικές αγορές, Ισπανία και Ιταλία, κατέγραψαν μείωση 18% και 16% αντίστοιχα σε όγκο. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση στην αξία ήταν περιορισμένη: η Ιταλία διατήρησε σταθερή αξία εισαγωγών και η Ισπανία σημείωσε μόλις 4% πτώση.

Όγκος εξαγωγών τσιπούρας (2024):

  • Τουρκία: +3%
  • Ελλάδα: -13%

Η Τουρκία ενισχύεται, η Ελλάδα αποδυναμώνεται

Το 2024 αποκαλύπτει τη σύγχρονη προβληματική πραγματικότητα. Η Τουρκία επενδύει επιθετικά σε εξαγωγές, αυξάνοντας την παραγωγή και κατακτώντας διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά και κυρίως στην ελληνική. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: Η Τουρκία πουλάει περισσότερα σε περισσότερους.

Αντίθετα η Ελλάδα, αν και παραμένει για την ώρα ανταγωνιστική, διατηρώντας την αξία των εξαγωγών της, βλέπει τους όγκους να υποχωρούν και καταλήγει τελικά να εισάγει ψάρια από τον βασικό ανταγωνιστή της. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει παρόν, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να έχει μέλλον χωρίς μια στρατηγική επανεκκίνησης με επενδύσεις στην καινοτομία και επαναπροσδιορισμό στόχων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μάικλ Τζόρνταν: Στο φως βίντεο από το κλειστό δείπνο στο Καβούρι με τους αστέρες του NBA Chevron Left
Μάικλ Τζόρνταν: Στο φως βίντεο από το κλειστό δείπνο στο Καβούρι με τους αστέρες του NBA
Μάκης Βορίδης: Φόβητρο
Μάκης Βορίδης Chevron Right