Φορολογικές δηλώσεις 2025: Τι ώρα κλείνει οριστικά η υποβολή – Πόσοι έχουν επιστροφή

Πέφτει αυλαία απόψε τις φορολογικές δηλώσεις 2025. Ποιοι πληρώνουν φόρο έως 31 Ιουλίου. Πώς γίνεται η πληρωμή.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Τι ώρα κλείνει οριστικά η υποβολή - Πόσοι έχουν επιστροφή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αδειάζει τα μεσάνυχτα η κλεψύδρα όσον αφορά στην παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις 2025 και όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου.

Πηγές της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα δοθεί δεύτερη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2025, καλώντας τους φορολογούμενους που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

➤ Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι 8 μεγάλες αλλαγές για λιγότερη ταλαιπωρία

Όσον αφορά στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αυτή μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ (με έκπτωση από 2% έως 4%, ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η δήλωση) είτε σε οκτώ μηνιαίες δόσεις (με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιουλίου).

Επιπλέον εναλλακτικές λύσεις για όσους αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, είναι οι εξής:

  • Μέσω πιστωτικής κάρτας, σε έως 12 άτοκες δόσεις. Εάν η πληρωμή γίνει έως την 31η Ιουλίου, θα υπάρχει η έκπτωση 2%- 4% ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης (η έκπτωση 4% ισχύει για όσους υπέβαλαν τη δήλωση έως τις 30 Απριλίου).
  • Μέσω της πάγιας ρύθμισης της Εφορίας. Η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Για τις έως 12 δόσεις, το επιτόκιο είναι 4,34%. Για 13 έως 24 δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,84%.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις στις φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Τι ώρα κλείνει οριστικά η υποβολή - Πόσοι έχουν επιστροφή

Για τις φορολογικές δηλώσεις 2025, οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εμφανίσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις (όπως άτομα άνω των 70 ετών, ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και στρατεύσιμοι), πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024.

Όσοι δεν εξαιρούνται, υποχρεούνται να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτες, e-banking), ενώ αν το ποσό δεν συμπληρωθεί, επιβάλλεται επιπλέον φόρος 22% στη διαφορά.

Επιπλέον, δαπάνες από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, σχολές χορού και ταξί, προσφέρουν πρόσθετη έκπτωση φόρου.

Τέλος, οι ιατρικές δαπάνες (επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) υπολογίζονται διπλά για την κάλυψη του απαιτούμενου 30% του εισοδήματος.

Πόσοι έχουν επιστροφή

Σημειώνεται ότι από την εκκαθάριση των έως τώρα 6.629.328 φορολογικών δηλώσεων, προκύπτουν τα εξής:

  • Ο συνολικός φόρος από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα ανέρχεται σε 4,719 δισ. ευρώ (από 4,571 δισ. ευρώ πέρυσι). Ο μέσος επιπλέον φόρος για 2.301.039 φορολογούμενους διαμορφώνεται σε 2.051 ευρώ (από 1.993 ευρώ πέρυσι). Η αύξηση αυτή αποδίδεται αφενός στην αναπροσαρμογή των αποδοχών εργαζομένων και συνταξιούχων, και αφετέρου στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Για 1.449.834 φορολογούμενους, ή το 21,87% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό. Το συνολικό ύψος επιστροφής να διαμορφώνεται σε 563,366 εκατ. ευρώ ή σε 388,5 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται στο 43,42% του συνόλου, ή σε 2.878.454 εκκαθαριστικά σημειώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κούλης Νικολάου Chevron Left
Η γη της ελιάς: Ο Νικολάου πρόδωσε το τέλος του Δημοσθένη