Οικονομία

Συντάξεις: 6 σταθμοί φορολογικής αφαίμαξης – Πώς χάνονται οι… μισές αποδοχές

Για τους συνταξιούχους, 6 είναι οι κρίσιμοι σταθμοί που, εάν τους υπερβεί ένας ασφαλισμένος, πληρώνει παραπάνω φόρο.
Συντάξεις
Shutterstock

Πληθωριστικό φόρο πληρώνουν τα τελευταία τρία χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι, απλώς λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας,

γιατί οι αναπροσαρμογές (16%) λόγω πληθωρισμού δεν συνδυάστηκαν με αναπροσαρμογές στις κλίμακες.

Αυτή η κρυφή/λαθραία επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στους αυξημένους έμμεσους φόρους οι οποίοι, όπως ο ΦΠΑ, υπολογίζονται ποσοστιαία πάνω στην τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Αμφότεροι εξαϋλώνουν έτσι το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού. Άρα ενώ δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα και καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές λόγω πληθωρισμού (κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας, πόλεμος Ουκρανίας, ενεργειακό, ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά κ.α.), οι φορολογούμενοι/καταναλωτές επιβαρύνονται με πρόσθετα βάρη.

Κατά συνέπεια, όχι μόνο οι συνταξιούχοι (και σε πολλές περιπτώσεις οι μισθωτοί) δεν λαμβάνουν αυξήσεις έστω στο ύψος του πληθωρισμού, προκειμένου να μην χάνουν αγοραστική δύναμη, αλλά πληρώνουν επιπλέον φόρους από τις ονομαστικές αναπροσαρμογές.

Ταυτόχρονα, διαψεύδεται πανηγυρικά η κυβερνητική ρητορική περί μη επιβολής νέων φόρων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν παραπάνω τόσο άμεσους φόρους λόγω πλασματικών/ονομαστικών αυξήσεων, όσο και έμμεσους λόγω υψηλότερων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Έτσι σχηματίζονται τα θηριώδη κρατικά υπερπλεονάσματα!

Οι 6 σταθμοί φορολογικής αφαίμαξης στις συντάξεις

Ειδικά για τους συνταξιούχους, 6 είναι οι κρίσιμοι σταθμοί που, εάν τους υπερβεί ένας ασφαλισμένος, πληρώνει παραπάνω φόρο. Και ότι λαμβάνει σαν αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού, του βγαίνει ξινό: Καλείται να πληρώσει πολλαπλάσια ποσά στην Εφορία.

Για σύνταξη πάνω από 719 ευρώ, η όποια αύξηση επιβαρύνεται αυτόματα με φόρο 9%, συν εισφορά υγείας 6%. Δεν φτάνει που λαμβάνουν αύξηση κάτω του πληθωρισμού και οι αποδοχές κινούνται στα όρια της φτώχειας, καραδοκεί πλέον και η Εφορία. Παράδειγμα: Για παράδειγμα, το 2026 με πληθωρισμό στο 2,8% (2025), αναμένεται να δοθεί αύξηση 2,4%. Στα 719 ευρώ αντιστοιχούν σε 17,25 ευρώ. Αν δεν τιμαριθμοποιηθεί και φέτος η φορολογική κλιμάκια, από αυτά στην τσέπη του θα μείνουν μόλις 14,6 €. Ενώ θα έπρεπε να λάβει (μόνο για τον πληθωρισμό του 2,8%), 20,13 ευρώ (χωρίς συμμετοχή στο εθνικό προϊόν – ΑΕΠ και στην αναδιανομή του πλούτου). Και αυτά θα έπρεπε να συνεχίζουν να είναι αφορολόγητα (τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας).

Όσοι λαμβάνουν 833 ευρώ και πάρουν αύξηση 20 ευρώ (+2,4%), στην τσέπη τους θα μείνουν μόλις 14,4 ευρώ (φόρος 22%, συν εισφορά υγείας 6%). Ουσιαστικά μια αναπροσαρμογή της τάξης του 1,7%, ενώ θα έπρεπε να ανέρχεται στο 2,8% μόνο με βάση τον επίσημο πληθωρισμό.

Όποιος λαμβάνει πάνω από 1.433 ευρώ τον μήνα. πληρώνει και Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) 3% στο σύνολο του ποσού.

Πάνω από 1.666 ευρώ τον μήνα μεικτές αποδοχές, ο φόρος μαζί με τον εισφορά Υγείας, επιβαρύνουν κάθε αύξηση με 34%.

Στα ανωτέρω επιβάλλεται και Εισφορά Αλληλεγγύης 6% για πάνω από 1.740 ευρώ.

Τέλος, για μηνιαίες μεικτές αποδοχές από κάθε πηγή (κύριες και επικουρικές συντάξεις) πάνω από 2.499 ευρώ, η επιβάρυνση φτάνει στο 42%, πέραν της ΕΑΣ που ανέρχεται στο 9% και αφορά το σύνολο των αποδοχών!

Κατά συνέπεια, από ένα σημείο και μετά, η Εφορία, η ΕΑΣ και οι – δυσανάλογα υψηλές – εισφορές υγείας απομυζούν πάνω από το μισό μεικτό εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Chevron Left
Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας» από το Μαξίμου - Ο σχεδιασμός μέχρι τη ΔΕΘ