Στους ιστορικούς άξονες των κοινωνικών αιτημάτων, μετά την περιπέτεια της οικονομικής… σταθεροποίησης, γυρίζει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι των εκλογών.
Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (6 Σεπτεμβρίου 2025), ουσιαστικά εκκινεί πρόωρα (;) η προεκλογική περίοδος. Η οποία, ναι μεν μπορεί να αποδειχθεί μακρά, αλλά καμία αμφιβολία δεν υπάρχει ότι θα κριθεί από τις κοινωνικές εξαγγελίες. Κυρίως ως προς τη σταθεροποίηση της πτωτικής πορείας της κυβερνητικής παράταξης.
Κατά συνέπεια, η ΔΕΘ σε περίπου 40 ημέρες θα αποδειχθεί η «λυδία λίθος» των κομματικών συσχετισμών. Και το στοίχημα επιστρέφει και πάλι στην παλαιά κοίτη: Αγρότες, κυρίως μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που κυριαρχεί στην Περιφέρεια και συνταξιούχοι. Παραδοσιακά, από τις δεκαετίες του 1980 και 1990, αρχικά με τις συντάξεις του ΟΓΑ και ακολούθως με το ΕΚΑΣ, ήταν οι δυο κοινωνικές κατηγορίες που έδιναν τον εκλογικό τόνο. Για να προστεθεί, πριν από περίπου δέκα χρόνια, το «κίνημα της γραβάτας» με την υπερφορολόγηση των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών (κυρίως με το φορολογικό και τον Νόμο Κατρούγκαλου).
Οι τρεις παράγοντες του πολιτικού παιχνιδιού
Και πάλι, στην παρούσα συγκυρία, το πολιτικό παιχνίδι φαίνεται ότι θα παιχτεί:
- Με τους αγρότες (σκάνδαλο υφαρπαγής των κοινοτικών ενισχύσεων)
- Τα 2,5 εκ. συνταξιούχων που για 15ο χρόνο είτε δεν λαμβάνουν καθόλου αυξήσεις, είτε αυτές είναι κατώτερες του πληθωρισμού
- Τα αντικειμενικά τεκμήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (με βάση τον εισαγωγικό μισθό, ήτοι τα 11.620 ευρώ εισοδήματος για φέτος, συν τις τριετίες)
Ειδικά με τους συνταξιούχους, οι οποίοι είναι η πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα και έχει την τάση να συνεχίζει να πηγαίνει να… ψηφίζει, μπορεί να παιχτεί το πολιτικό παιχνίδι, τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές (καθώς τίποτε δεν αποκλείει, αντιθέτως μάλιστα, και επαναληπτικό ή επαναληπτικούς γύρους).
Στο επίκεντρο οι συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν καλύτερη αντιμετώπιση καθώς:
- Για τρία συναπτά έτη (2023-2025), οι αυξήσεις ήταν κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού. Κατέγραψαν δηλαδή και νέες εισοδηματικές απώλειες.
- Από τις (κατώτερες του πληθωρισμού) ονομαστικές αυξήσεις, μόλις το 1/3 κατέληξε στους δικαιούχους, καθώς παρακρατήθηκαν υπερβολικά μεγάλα ποσοστά από την εφορία και τον ΑΚΑΓΕ (Εισφορά Αλληλεγγύης).
- Πρόσθετα, με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», 1 στους 3 συνταξιούχους δεν έλαβε (και) φέτος αύξηση.
Και διεκδικούν:
- Αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους στο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού.
- Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».
- Διόρθωση και μείωση στο 50% της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ) η οποία αποτελεί δεύτερη και πιο επώδυνη φορολογική επιβάρυνση.
- Επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016.
- Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Μέτρα για την ακρίβεια – Μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
- Να περιοριστεί η εισφορά υγείας στο 4% επί της κύριας σύνταξης μόνο, καθώς και να μειωθεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κ.α.