Οικονομία

Οδηγός για τα πλασματικά έτη: Η διαφορά μεταξύ 15 και 35 ετών ασφάλισης – Παραδείγματα

Οι δύο σημαντικές ερωτήσεις που ζητούν απάντηση στη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Συνταξιούχοι ασφαλιστικό
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε δύο ερωτήσεις – παγίδες καλούνται να απαντήσουν οι ασφαλισμένοι κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης:

  • Να αναγνωρίσω πλασματικά έτη ασφάλισης, ενόσω έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
  • Σε ποια ασφαλιστική κατηγορία (ελεύθερος επαγγελματίας, επιστήμονας ή αγρότης) να αναγνωρίσω τα πλασματικά έτη;

Οι σωστές απαντήσεις στα ανώτερο ερωτήματα εξαρτώνται από:

α) την ηλικία συνταξιοδότησης και

β) τα πραγματικά έτη ασφάλισης.

Κατ’ αρχήν τα πλασματικά έτη πρέπει να αναγνωρίζονται για:

  • Τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη. Προκειμένου να αποφευχθεί δηλαδή, όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, το πέναλτι της μειωμένης (μείον 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου επί της εθνικής σύνταξης).
  • Την έγκαιρη συνταξιοδότηση, για παράδειγμα στο 62ο έτος της ηλικίας αντί για το 67ο έτος. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει κανείς συντάξεις 60 μηνών (5 ετών), ενώ από την άλλη, αποφεύγονται καταβολές ασφαλιστικών εισφορών αντίστοιχου διαστήματος (ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης).

Τριπλάσια απόκλιση

Όμως, τα πρόσθετα έτη ασφάλισης που προσφέρουν τα πλασματικά έτη, αποδίδουν διαφορετικά οικονομικά οφέλη αναλόγως των ετών πραγματικής ασφάλισης. Όταν προστεθούν στα 15 πραγματικά έτη (π.χ. για να συμπληρωθεί το 16ο ή 17ο), ο συντελεστής ανταποδοτικής σύνταξης αυξάνει μόλις κατά 0,84% το χρόνο. Αλλά, διαφορετικά αποδίδουν στα 35 πραγματικά έτη όταν κάθε επιπλέον χρόνος ασφάλισης βελτιώνει τη σύναξη κατά 2,55%. Έχουμε εδώ τριπλάσια απόκλιση μεταξύ της 15ετίας και της 35ετίας.

Κατά συνέπεια και καθώς η αναγνώριση των πλασματικών κοστίζει 20% επί των αποδοχών του προηγούμενου της αίτησης μήνα, για την απόσβεση της αναγνώρισης απαιτούνται:

  • 24 έτη όταν η αναγνώριση γίνει επί 15 πραγματικών αιτών ασφάλισης.
  • 20 έτη απόσβεσης όταν υπάρχου 25 έτη ασφάλισης (ποσοστό 1,03% για κάθε επιπλέον έτος ασφάλισες).
  • 10,5 έτη όταν υπάρχουν ήδη 30 πραγματικά έτη (ποσοστό βελτίωσης του κλάσματος 1,98%).
  • Άλλα μόλις 7,8 έτη όταν αναγνωριστούν τα πλασματικά επί 36 υφιστάμενων ετών και η βελτίωση του κλάσματος της ανταποδοτικής σύνταξης ανεβαίνει κατά 2,55% για κάθε επιπλέον έτος.
  • Επίσης, δεν συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών μετά το 40ό έτος ασφάλισης καθώς η βελτίωση είμαι εξαιρετικά μικρή (0,5% ετησίως) και, κατά συνέπεια, απαιτούνται 40 χρόνια προκείμενου να γίνει η απόσβεση του κεφαλαίου της εξαγοράς…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η αναγνώριση των πλασματικών γίνει με μικρότερο μισθό (σε περίπτωση παλαιότερης αίτησης ή με το τρικ του μειωμένου για ένα μήνα μισθού), τότε θα μειωθεί και ο μέσος συντάξιμος μισθός (μέσος όρος αποδοχών από το 2002 μέχρι και την αίτηση συνταξιοδότησης). Κατά συνέπεια, ό,τι κερδίζει κανείς από το μεγαλύτερο κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης (περισσότερα έτη ασφάλισης με τα πλασματικά), το χάνει από το μικρότερο μέσο μισθό επί του όποιου εφαρμόζεται αυτό το κλάσμα…

Παράδειγμα

Τα πλασματικά ένσημα από ανεργία (έως 300 ημέρες) είναι δωρεάν, άλλα ο ΕΦΚΑ κλέβει, στην κυριολεξία, τους ασφαλισμένους, καθώς προσμετρά το αναγνωρισθέν, λόγω ανεργίας, έτος και, για παράδειγμα, υπολογίζει 40 έτη ασφάλισης για θεμελίωση. Αλλά, όταν υπολογίζει το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης, υπολογίζει 39 πραγματικά έτη ασφάλισης και ποσοστό 47,46% αντί για 50,01%.

Επίσης, δεν συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών με μεγαλύτερο ασφάλιστρο (υψηλότερη ασφαλιστική κλάση) καθώς η ανταποδοτική συντάξει ανέρχεται, το πολύ, έως 50,01% επί των αποδοχών. Και, ταυτόχρονα, πληρώνει ο ασφαλισμένος ακριβά π.χ. 3 πλασματικά έτη, τα οποία είναι σταγόνα στον… ωκεανό των 25 ετών που (θα) υπολογίζονται το 2026 για τον συντάξιμο μισθό (μέσος όρος 2002-2026).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Chevron Left
Στο Columbia για μεταπτυχιακές σπουδές ο γιος του Α. Σαμαρά, Κωνσταντίνος
Ο Σκέρτσος και οι πολυθρύλητοι «μπλε φάκελλοι»
Άκης Σκέρτσος Chevron Right