Οικονομία

Ζοφερές προβλέψεις για το πετρέλαιο: Ολοταχώς για τα 100 δολάρια το βαρέλι – Γιατί μειώθηκε η παραγωγή

Τι είναι o ΟΠΕΚ+ και γιατί μειώνει τώρα την παραγωγή πετρελαίου.

Οι νέες αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου της ομάδας ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, δημιουργώντας το σκηνικό για μια νέα σύγκρουση με τη Δύση που παλεύει με τα υψηλότερα επιτόκια, δήλωσαν αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση σηματοδοτεί την ενότητα εντός του ΟΠΕΚ+ παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους της στον Κόλπο να αποδυναμώσουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, ενώ υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 6% τη Δευτέρα, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσαν περαιτέρω μειώσεις του στόχου παραγωγής κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο έως το υπόλοιπο του έτους.

Οι υποσχέσεις θα φέρουν τον συνολικό όγκο των περικοπών από την ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+ από τον Νοέμβριο σε 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που αντιστοιχεί στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμενόταν να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή φέτος, έχοντας ήδη μειώσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το Νοέμβριο του 2022.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής της ήταν ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπούσε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παρέμβαση στη δυναμική της αγοράς ήταν ένας από τους λόγους πίσω από τις περικοπές.

«Οι νέες περικοπές υποστηρίζουν ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ είναι άθικτη και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ομάδας», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Bjarne Schieldrop.

Η Rystad Energy δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι περικοπές θα προσθέσουν στενότητα στην αγορά πετρελαίου και θα ανεβάσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους, ανεβάζοντας ενδεχομένως το Brent μέχρι τα 110 δολάρια το καλοκαίρι.

Η UBS αναμένει επίσης ότι το Brent θα φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια.

Η Goldman δήλωσε ότι οι απελευθερώσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου (SPR) στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών, καθώς και η άρνηση της Ουάσινγκτον να γεμίσει τα στρατηγικά αποθέματα της κατά το οικονομικό έτος 2023, μπορεί να προκάλεσαν τη δράση του ΟΠΕΚ+.

Οι υψηλότερες τιμές πιθανότατα θα σημάνουν περισσότερα έσοδα για τη Μόσχα για να χρηματοδοτήσει τον ακριβό πόλεμό της στην Ουκρανία, διαταράσσοντας περαιτέρω τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ, δήλωσε ο Schieldrop.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί επίσης να υποστηρίξει ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν τις προσπάθειές της να σβήσει τη φωτιά του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος νοτιοκορεατικού διυλιστηρίου δήλωσε ότι η περικοπή ήταν «κακή είδηση» για τους αγοραστές πετρελαίου και ότι ο ΟΠΕΚ προσπαθούσε να «προστατεύσει τα κέρδη του» από τις ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Η περικοπή της προσφοράς θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο ακριβώς καθώς η αποδυνάμωση των οικονομιών συμπιέζει τη ζήτηση καυσίμων και τις τιμές, συμπιέζοντας τα κέρδη των διυλιστηρίων, δήλωσαν ο αξιωματούχος διύλισης της Νότιας Κορέας και ένας Κινέζος έμπορος.

Και οι δύο αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Η αυστηρότερη προσφορά του ΟΠΕΚ+ θα είναι επίσης αρνητική για την Ιαπωνία, καθώς μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει την οικονομία της, δήλωσε ο Takayuki Honma, επικεφαλής οικονομολόγος της Sumitomo Corporation Global Research.

«Οι χώρες παραγωγής προφανώς θέλουν να δουν τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται στα 90-100 δολάρια/βαρέλι, αλλά οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σημαίνουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και υποτονικής ζήτησης», πρόσθεσε.

Οι αγορές από την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως, αναμένεται πάντως να σημειώσουν ρεκόρ το 2023, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19, ενώ η κατανάλωση από τον Νο 3 εισαγωγέα Ινδία παραμένει ισχυρή, ανέφεραν οι έμποροι.

Με τις υψηλότερες τιμές και τη μικρότερη προσφορά ξινισμένου αργού της Μέσης Ανατολής, η Κίνα και η Ινδία μπορεί να ωθηθούν να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύοντας τα έσοδα της Μόσχας, δήλωσε ο Ινδός αξιωματούχος διύλισης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Η άνοδος των τιμών του Brent θα μπορούσε να ωθήσει τα Urals και άλλα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα σε τιμές πάνω από τα ανώτατα όρια που έχει θέσει η ομάδα G7 με στόχο τον περιορισμό των πετρελαϊκών εσόδων της Μόσχας, είπε.

Τι είναι o ΟΠΕΚ+;

O ΟΠΕΚ + είναι μια ομάδα 23 χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, η οποία συνεδριάζει τακτικά για να αποφασίσει πόσο αργό πετρέλαιο θα πουλήσει στην παγκόσμια αγορά.

Στον πυρήνα αυτής της ομάδας βρίσκονται τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), τα οποία είναι κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η ΟΠΕΚ δημιουργήθηκε το 1960 ως καρτέλ, με στόχο τον καθορισμό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και της τιμής του.

Σήμερα, οι χώρες του ΟΠΕΚ παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παραγωγός πετρελαίου εντός της ΟΠΕΚ, με παραγωγή άνω των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Το 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, ο ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους 10 παραγωγούς πετρελαίου για να δημιουργήσει την ΟΠΕΚ+.

Σε αυτά τα νέα μέλη περιλαμβανόταν και η Ρωσία, η οποία επίσης παράγει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Μαζί, αυτά τα έθνη παράγουν περίπου το 40% του συνόλου του αργού πετρελαίου στον κόσμο.

«Ο ΟΠΕΚ+ προσαρμόζει την προσφορά και τη ζήτηση για να εξισορροπήσει την αγορά», λέει η Kate Dourian του Ινστιτούτου Ενέργειας. «Διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα μειώνοντας τις προμήθειες όταν η ζήτηση για πετρέλαιο πέφτει».
Ο οργανισμός μπορεί επίσης να μειώσει τις τιμές βάζοντας περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.

Γιατί o ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου;

Η πιο πρόσφατη περικοπή, κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ακολουθεί μια περικοπή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο του 2022.
Αμέσως οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 5% στα διεθνή χρηματιστήρια.

«Ήταν μια πλήρης έκπληξη», λέει η κ. Dourian, «διότι η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι ποσοστώσεις παραγωγής της θα παρέμεναν σε ισχύ για το υπόλοιπο του έτους. Μπορεί να είναι μια προληπτική κίνηση από τον ΟΠΕΚ+, επειδή αισθάνεται ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο προβλεπόταν προηγουμένως».

Σύμφωνα με το BBC το 2020 μείωσε την παραγωγή κατά περισσότερα από εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ως απάντηση στην πανδημία. Καθώς οι χώρες μπήκαν σε lockdown, η τιμή του αργού πετρελαίου κατέρρευσε λόγω της έλλειψης αγοραστών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές εκτινάχθηκαν σε πάνω από 130 δολάρια το βαρέλι, αλλά μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους είχαν πέσει σε χαμηλά 15 μηνών, λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ωθήσει πιθανότατα και πάλι τις τιμές της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις πιέσεις στο κόστος ζωής.

Τι συμβαίνει με το ρωσικό πετρέλαιο;

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ σταμάτησαν να εισάγουν όλο το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησαν να το αγοράζουν εντελώς.

Η Ρωσία εξάγει τώρα περισσότερο αργό πετρέλαιο στην Ινδία και την Κίνα, οι οποίες δεν προσχώρησαν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ωστόσο, η ομάδα των χωρών της G7 διατηρεί τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σε χαμηλά επίπεδα, επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι στο πετρέλαιο που εξάγει.

Αλλαγή στην πλοκή

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του έχουν αιφνιδιάσει και στο παρελθόν τις αγορές πετρελαίου. Η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, έχει μάλιστα χαρακτηρίσει τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman ως τον «πρίγκιπα των ανατροπών της πλοκής».

Την τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ+ δέχθηκε κριτική για μια απροσδόκητη μείωση της παραγωγής, η προσέγγισή του τελικά δικαιώθηκε. Η μείωση της προσφοράς κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο προλάβαινε μια χαλαρή φάση στην παγκόσμια ζήτηση. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν σταθερά τους μήνες που ακολούθησαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών χωρίς τους περιορισμούς.

Αυτή τη φορά, η κίνηση της ομάδας παραγωγών ωθήθηκε εν μέρει από την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας και την τραπεζική κρίση, δύο πράγματα που συνδέονται στενά με τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Η απόφαση να μειωθεί η παραγωγή θα μειώσει το ενδεχόμενο κατάπτωσης, εάν αργότερα μέσα στο έτος ξεσπάσει μια ολοκληρωμένη ύφεση. Ωστόσο, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης της τιμής του αργού, η οποία θα υποδαύλιζε τις πληθωριστικές δυνάμεις που έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία.

«Οι ενέργειες του ΟΠΕΚ+ επικεντρώνονται σαφώς στη στήριξη μιας αγοράς που φαινόταν όλο και πιο αδύναμη», έγραψαν σε έκθεσή τους αναλυτές της Citigroup Inc. μεταξύ των οποίων και ο Ed Morse. «Δεδομένης της τοποθέτησης στην αγορά και της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων πωλήσεων, μια αιχμή φαίνεται τώρα αναπόφευκτη, αλλά θα μπορούσε να ακολουθηθεί από τη συνειδητοποίηση ότι η αγορά είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι νομίζει ο κόσμος».

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να αποτρέψει τους κερδοσκόπους από το να στοιχηματίσουν κατά των υψηλότερων τιμών βραχυπρόθεσμα.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι διαχειριστές χρήματος είχαν τη μεγαλύτερη θέση short στο αργό τύπου Brent και West Texas Intermediate από τον Νοέμβριο του 2020. Την τελευταία φορά που έβαλαν ένα τόσο μεγάλο στοίχημα κατά των τιμών του πετρελαίου, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ήθελε να αφήσει αυτούς τους κερδοσκόπους «να ουρλιάζουν σαν την κόλαση».

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν τώρα μια ανοδική μεταστροφή του κλίματος. Το πιο διακρατούμενο συμβόλαιο δικαιωμάτων προαίρεσης για το αργό μπρεντ για τους επόμενους 12 μήνες επιτρέπει στον κάτοχό του να αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα 100 δολάρια, με το ισοδύναμο σχεδόν 140 εκατομμυρίων βαρελιών ανοιχτού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICE Futures Europe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο καιρός αύριο Τρίτη 4/4
Ιταλία: Ευθανασία και σε δεύτερη αρκούδα μετά από επίθεση σε πεζοπόρο
Chevron Right